Seimas paragino stabdyti Rusijos ir Baltarusijos dalyvavimą UNESCO veikloje

Lietuvos Seimas antradienį priimta rezoliucija paragino sustabdyti Rusijos ir Baltarusijos dalyvavimą UNESCO veikloje.

Už ją balsavo 113 Seimo narių, nė vienas nebuvo prieš ir nesusilaikė.

Joje raginama stabdyti Rusijos ir Baltarusijos dalyvavimą UNESCO komitetuose, tarpvyriausybinėse tarybose ir programose kultūros, švietimo, mokslo ir informacijos politikos srityse.

„Turbūt niekam nereikia pasakoti, kokią žalą šiandien agresorius daro Ukrainoje, naikindamas civilius objektus ir kokią žalą daro kultūros paveldui“, – pristatydamas rezoliucijos projektą Seime sakė Kultūros komiteto pirmininkas Vytautas Juozapaitis.

Parlamentaras teigė, kad pašalinti Rusiją iš UNESCO neįmanoma, nes ji yra šios organizacijos steigėja.

Turbūt tai aukščiausia cinizmo forma, kai agresorius, kuris griauna ir naikina tikrąja to žodžio prasme kultūros paveldą, žmones, naikina kultūros objektus ir visus mokslo pasiekimus, jie dar savo irštvoje organizuoja tokio lygio konferenciją.

„Šią vasarą yra numatyta UNESCO sesija ne kur nors kitur, o Kazanėje, kas yra Rusijos Federacijos vienas iš subjektų, ir ten turi būti sprendžiamas Kauno modernizmo architektūros klausimas priimant arba teikiant UNESCO apsaugą“, – sakė politikas.

„Turbūt tai aukščiausia cinizmo forma, kai agresorius, kuris griauna ir naikina tikrąja to žodžio prasme kultūros paveldą, žmones, naikina kultūros objektus ir visus mokslo pasiekimus, jie dar savo irštvoje organizuoja tokio lygio konferenciją“, – kalbėjo V. Juozapaitis.

Rezoliucijoje pažymima, kad kultūros paveldo, švietimo, mokslo ir kultūros institucijų naikinimas yra karo nusikaltimai, o Ukrainos kultūros vertybių naikinimas reiškia žalą visos žmonijos kultūros paveldui.

Seimas taip pat priminė, jog „UNESCO tikslas yra prisidėti prie taikos ir saugumo, skatinant tautų bendradarbiavimą švietimo, mokslo ir kultūros srityse, siekiant gerbti teisingumą, teisinės valstybės principus, žmogaus teises ir pagrindines laisves, nepaisant skirtingos rasės, lyties, kalbos ar religijos, kaip tai patvirtinta Jungtinių Tautų Chartijoje“.

Rezoliucijoje kviečiama kovoti ir su Rusijos skleidžiama dezinformacija, skatinti laisvą, nepriklausomą, nešališką žiniasklaidą kaip vieną iš svarbiausių demokratijos pagrindų.

Joje siūloma vykdyti Ukrainos kultūros vertybėms bei švietimo ir mokslo infrastruktūrai padarytos žalos stebėseną ir remti Ukrainos švietimo, kultūros bei mokslo sektorių atgaivinimo procesus.

Vasario 24 dieną Rusija pradėjo invaziją į Ukrainą, apšaudomi, sprogdinami ir civiliniai statiniai.


Šiame straipsnyje: SeimasrezoliucijaUNESCORusijakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių