M. Bastys išsaugojo Seimo nario mandatą

Seimui neužteko balsų panaikinti šiurkščiu Konstitucijos pažeidimu ir priesaikos sulaužymu apkaltinto Seimo nario Mindaugo Basčio mandatą.

 

Per slaptą balsavimą dėl M. Basčio mandato panaikinimo balsavo 72 parlamentarai, prieš buvo 21 Seimo nariai, 24 susilaikė. Vienuolika biuletenių rasta negaliojančių.

Konstitucija numato, kad norint per apkaltą panaikinti Seimo nario mandatą už tai privalo balsuoti ne mažiau kaip 85 parlamentarai iš 141.

Po šio balsavimo apkaltos procedūra laikoma baigta.

Konstitucinis Teismas yra paskelbęs, kad M. Bastys šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, kai nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika.

Dar nesako, ar dėsis prie valdančiosios daugumos

Apkaltą atlaikęs parlamentaras Mindaugas Bastys dar nesako, ar dėsis prie valdančiosios daugumos.

„Dar neskubėkime. Leiskite man po viso šio proceso atsigauti“, – teigė M. Bastys, Seime žurnalistų paklaustas, ar po tokio balsavimo ketina prisidėti prie valdančiosios daugumos.

Man buvo svarbu, kad būtų išsaugota mano garbė ir mano artimųjų, ir man tai pavyko padaryti.

Paaiškėjus apie jo ryšius su Rusijos verslo atstovais, M. Bastys pernai sustabdė narystę Lietuvos socialdemokratų partijoje, jis paliko jos frakciją Seime ir šiuo metu dirba Mišrioje Seimo narių grupėje.

Seimo narys antradienį teigė nieko nežinąs, kad būtų koks nors susitarimas tarp „valstiečių“ ir Socialdemokratų darbo frakcijos palaikyti jį.

„Man buvo svarbu, kad būtų išsaugota mano garbė ir mano artimųjų, ir man tai pavyko padaryti“, – paaiškėjus slapto balsavimo rezultatams pareiškė M. Bastys.

„Konstitucinis Teismas sprendimą priėmė grynai subjektyviais motyvais, ne objektyviais. Ne aiškiais kriterijais, o subjektyviais. Ir šiuo atveju tik Seimas priima galutinį vertinimą ir būtent slaptu balsavimu“, – teigė M. Bastys, paklaustas, ar galima kalbėti apie garbės išsaugojimą, kai Konstitucinis Teismas pripažino, kad jis sulaužė priesaiką.

M. Bastys sako neturėjęs informacijos, „kas kaip balsuos“, nesidomėjęs tuo. Jis teigė to nedaręs, nes norėjęs leisti kiekvienam parlamentarui apsispręsti savarankiškai.

„Kai Seimo nariai balsuoja slaptai, jie balsuoja laisvai“, – tvirtino M. Bastys.

Paklaustas, kas lėmė tokį Seimo narių sprendimą – jam palikti mandatą – politikas pareiškė, kad sudėtinga pasakyti.

„Daug aplinkybių, bet, manau, kad pagrindinė – mano pasitikrinimas poligrafu. Tai turėjo lemiamą prasmę“, – svarstė M. Bastys. 

Seimo narys poligrafu teigė buvęs patikrintas Lenkijoje, vertėjui verčiant ir klausimus, ir atsakymus. Melo detektorius esą parodė, kad M. Bastys, pildydamas klausimyną gauti leidimui dirbti su visiškai slapta informacija, nemelavo nenurodydamas pažinties su buvusiu KGB pareigūnu Piotru Vojeika.

Parlamentaras sakė nesupratęs, kad būtina nurodyti ne tik dabartinių, bet ir buvusių valstybių pažįstamus agentus. KGB buvo Sovietų Sąjungos struktūra.

Pasak M. Basčio, svarbiausia apkaltos pamoka jam – kad reikia „su institucijomis daugiau kalbėti, kai kyla nesusipratimų“.

„Manau, kad tinkamai reikėjo visuomenę informuoti, kai buvo organizuojamas neformalus susitikimas, tai nebuvo padaryta, tai buvo praėjusioje kadencijoje“, – savo padarytas klaidas vardijo parlamentaras.

Paklaustas, ar ateityje bendraus su P. Vojeika ir kitais asmenimis, dėl kurių negavo dirbti leidimo su visiškai slapta informacija, Seimo narys teigė neturintis teisės nebendrauti su Lietuvos piliečiais.

„Jie yra Lietuvos Respublikos piliečiai, ir mano Seimo nario laisvas mandatas, ir Konstitucinis Teismas iš esmės yra pasisakęs, kad nedraudžiama su visais Lietuvos piliečiais bendrauti. Šia prasme turiu kaip ir teisę, o gal net ir pareigą bendrauti su visais, kurie į mane kreipiasi. Pasakyti, kad aš kategoriškai atsiriboju, yra neatsakinga“, – sakė M. Bastys.

Kita vertus, jis tvirtino pats to bendravimo nesieksiąs.

R. Karbauskis kaltina konservatorius

Dėl Seimo sprendimo išsaugoti Mindaugo Basčio mandatą valdančiųjų „valstiečių“ vadovas kaltina opozicinius konservatorius.

Politikui įtarimų sukėlė vieši Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) pasisakymai, jog slaptame balsavime jie M. Basčio nepalaikys.

„Manau, kad konservatoriai sąmoningai galvojo padaryti kažkokią provokaciją, kad dabar mus kaltintų. Nes dabar labai keistas kaltinimas: po to, kai Seimo salėje pati Rasa Juknevičienė sakė, kad mes balsuosime vieningai, man tas įtarimas kilo ir pasidalinau posėdyje komentuodamas, kad man keista, kodėl tai sakote, nes balsavimas yra slaptas. Kaip tai vertinti?“, – žurnalistams sakė R. Karbauskis.

Jis pabrėžė, kad parlamentarai ir anksčiau yra nepalaikę Konstitucinio Teismo išvadų, pavyzdžiui, Aleksandro Sacharuko atveju, tad, jo nuomone, Seimas „dirbs, kaip dirbo“. R. Karbauskis tikino pats balsavęs už M. Basčio mandato panaikinimą ir teigė žinantis tik vieną „valstietį“, kuris buvo apsisprendęs balsuoti kitaip.

„Valstiečių“ seniūnas mano, kad net ir po šio sprendimo ateityje parlamentiniai tyrimai turės prasmę.

„Visi tyrimai turi prasmę. Buvo Konstitucinio Teismo sprendimas, Seimo nariai turėjo galimybę apsispręsti. Man labai gaila, kad sprendimas yra toks“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

GANDRAGALVIUS VON IŠ SEIMO

GANDRAGALVIUS VON IŠ SEIMO portretas
Karabasą ir kitus žemgrobius teisti.

...

... portretas
SUPER sėkminga 'konservų' afera: ir rusų agentą išsuko, o dar dėl to bando 'valstiečius' apkaltint, Tautą sukiršyt.

Anonimas

Anonimas portretas
ne veltui visi baigia issilakstyti is Lietuvos.
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių