Prezidento patarėja apie internetinį balsavimą: kodėl neišbandžius?

Prezidento Gitano Nausėdos patarėja Asta Skaisgirytė sako, kad dėl koronaviruso pandemijos pasaulyje užsienyje gyvenantys lietuviai galėtų išbandyti elektroninį balsavimą artėjančiuose Seimo rinkimuose.

„Šiame skaitmeniniame amžiuje turbūt tik laiko klausimas, kada bus pereita prie internetinio balsavimo. Galbūt dar šiems rinkimams nesame pakankamai pasiruošę, bent jau taip sako Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė, tačiau kalbant apie balsavimą užsienyje, kur žmonėms pandemijos sąlygomis tikrai sunku pasiekti ambasadas, kur lieka tik pašto balsavimo variantas, kuris kartais neveikia labai greitai, (...) turbūt galėtume išbandyti internetinį balsavimą“, – LRT radijo laidoje „Ryto garsai“ sakė patarėja.

Anot jos, Lietuva pagal kibernetinio saugumo indeksą pasaulyje yra labai aukštai.

Šiame skaitmeniniame amžiuje turbūt tik laiko klausimas, kada bus pereita prie internetinio balsavimo.

„Problemų gali kilti bet kurioje srityje, klausimas – kaip mes tas problemas eliminuojame. Lietuva pagal kibernetinio saugumo indeksą pasaulyje yra labai aukštai. Turime Kibernetinio saugumo centrą, kurio uždavinys ir būtų eliminuoti tuos trukdžius. Jeigu mes esame pajėgūs tą padaryti, tai kodėl neišbandžius to internetinio balsavimo“, – pridūrė A. Skaisgirytė.

ELTA primena, kad Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė nesiryžta pasakyti, kad per rudenį vyksiančius Seimo rinkimus galimas elektroninis balsavimas.

„Pasakyti, kad mes tikrai turėsime tą produktą, negaliu, manau, kad būtų neatsakinga tai pasakyti. Reikėtų pasakyti daugiau „ne“ negu „taip“ šioje situacijoje“, – sakė L. Matjošaitytė.

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkės nuomone, elektroninio balsavimo sistema gali būti taikoma kitiems Lietuvoje vyksiantiems visuotiniams rinkimams.

Kaip aiškino L. Matjošaitytė, įstatymo leidėjas VRK pavedė ieškoti sprendimų prieš šiuos Seimo rinkimus, kalbant apie užsienyje arba saviizoliacijoje esančius rinkėjus, kad būtų rasta galimybių jiems balsuoti elektroniniu būdu.

 

https://lnk.lt/video/lnklt-pareigunai-gincijasi-del-balsavimo-internetu/102661?jwsource=cl

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

AŠ portretas
Bandyti gali kokiame virtuvės šefų konkurse,bet ne Lietuvai valdyti politikus rinkti internetų.Isilaužia ne į tokius apsaugos priemones turinčius internetus,o čia.Nereikia suokti .Lietuvis jei norės ateis ir išbalsuos.

jurgita

jurgita portretas
visiska bankirio varnele.Nu ir "komanda"

na kada pusle su oru vietoj galvos ..

na kada  pusle  su oru vietoj galvos  .. portretas
galima ir isbandyt ...patarimu Ozka tu ..tau aiskai sako ,kad dar tas ,,internetinis,, balsavimas lietuvoj pradinej stadijoj ... nei istatymai sukurti nei texniskai nezinoma kaip tai daryt.... todel galima butu pravest ,,,kontroliny ,,balsavima , durnu ozku skaiciavime ar ,kokiu sporto varzybu nugaletojo isaiskinimo klausime --bet ne tokiuose balsavimuose kada sprendzimas valstybinis , tautos valstybes islikimo klausimas
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių