Politologai: S. Skvernelis augins „valstiečių“ reitingus

  • Teksto dydis:

Nuspręsdamas kandidatuoti su neparlamentine, bet pastaruoju metu populiarėjančia Valstiečių ir žaliųjų sąjunga vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis pasirinko galimybę veikti kaip pirmo ryškumo partijos asmuo, o ši sąjunga bus naudinga abiem – ir pačiam politikui, ir partijai, sako politologai.

Pasak politologo Mažvydo Jastramskio, labai tikėtina, kad vienam populiariausių politikų S.Skverneliui trečiadienį oficialiai paskelbus planus į Seimo rinkimus eiti su „valstiečiais“, šios partijos reitingas pasieks dviženklę ribą, o tai turės didelę įtaką ir bendram valdančiųjų bei opozicinių partijų balsų balansui – numanomų koalicijų įvairovė dar prasiplečia.

Situacija keičiasi

„Labai tikėtina, kad Valstiečių ir žaliųjų sąjungos reitingas išaugs ir pasieks dviženkles ribas. Jei taip atsitiks, o tam yra aiškios prielaidos po S.Skvernelio prisijungimo, mes turėtumėm pasikeitusią situaciją – iki šiol reitinguose valdžią sudarančios partijos, sudėjus jų reitingą, gerokai viršijo opoziciją. Dabar situacija iš principo gali pasikeisti taip, kad valdžios partijų ir opozicinių partijų bendras reitingas sudėjus (susivienodintų), ir koalicijos po kitų  Seimo rinkimų įvairumo galimybė išauga“, – BNS sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto lektorius M.Jastramskis.

Pasak M.Jastramskio, toks S.Skvernelio sprendimas „nebuvo labiausiai prognozuojamas“, turint mintyje, kad politikas turėjo didelį pasirinkimą partijų, kurios kvietė kandidatuoti kartu, bet šiuo atveju nugalėjo racionalus profesionalo pasirinkimas.

„Racionalus žmogus profesionalas renkasi jėgą, kur jo galimybės veikti (būtų didesnės). Tarp (kandidatuoti kvietusių) socialdemokratų tikriausiai buvo mąstoma taip, kad jis tikrai nebūtų tapęs vienu iš lyderių, o Valstiečių ir žaliųjų sąjungoje ryškių žmonių be R.Karbauskio trūksta. Tai nėra ideologinis sprendimas, tai racionalaus politiko profesionalus sprendimas pasirinkti tą partiją, kur bus vienas iš pirmųjų asmenų ir galės daryti įtaką“, – sakė politologas.

Visgi, M.Jastramskio vertinimu, S.Skvernelis su partija turėtų rasti ir bendrų ideologinių taškų: „Kažkokių sąlyčio taškų jie pateiks. Valstiečiams svarbūs regioniniai dalykai, už tai atsakinga Vidaus ir reikalų ministerija, blaivybės politika padės rasti bendrą giją“.

S.Skvernelis augins „valstiečių“ reitingus

Politologas Bernaras Ivanovas pažymi, kad su S.Skvernelio atėjimu pas „valstiečius“ gali pereiti panašiai orientuotas „tvarkiečių“, „darbiečių“ elektoratas, ir neabejotinai partijos reitingai augs. Pasak politologo, šis sprendimas yra sėkmingas tiek politinės platformos ieškojusiam S.Skverneliui, tiek ir pamažu populiarumą auginančiai Valstiečių ir žaliųjų partijai.

„Būtent ši politinė srovė paskutiniu metu po truputį išeina iš šešėlio, įgauna populiarumo, ir tai, kad tarp jų atsiranda toks populiarus žmogus kaip ministras S.Skvernelis jiems suteikia potencialiai dar daugiau galimybių. Šis S.Skvernelio pasirinkimas minėtai partijai gali laiduoti elektoralinę bazę, kuri gali pereiti iš „Tvarkos ir teisingumo“, „darbiečių“, tai pilnai tikėtina. Čia elektoratas labai panašiai orientuotas ir šia prasme tie susisiekiantys elektoraliniai indai atneštų nemažą naudą“, – BNS sakė Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojas B.Ivanovas.

Pasak jo, S.Skvernelio pasirinkimas „ganėtinai sėkmingas politinės kovos prasme, visų pirma partijai, ir Skverneliui taip pat“. „Jam reikėjo ieškoti grupės, su kuria galėtų eiti, tai, kas buvo praeityje, nebetenkina, tas praeities šleifas niekam nereikalingas“, – sakė politologas.

Siekia būti padėties šeimininku

Pasak B.Ivanovo, Liberalų sąjūdis S.Skverneliui būtų pernelyg tolimas ideologiškai, „jis savo pažiūromis ne liberalas“, o Socialdemokratų partijoje jis tikriausiai būtų nustumtas į šoną, „partija didelė, gali sutraiškyti kaip tas buldozeris“.

„Jis turbūt galvojo apie tai, kiek jis pats galėtų būti padėties šeimininku. Juk jei eini į rinkimus, nori jaustis pilnu šeimininku, juo labiau, jis turi teisę tam – visuomenės palaikymas, populiarumas, jo veikla jam tokią galimybę suteikia ir pasirinkimas buvo nulemtas tokio motyvo – ne būti kieno nors instrumentu, o panaudoti savo politinei  karjerai, jos labui turimą politinį resursą“, – kalbėjo politologas.

V.Gaidys: tai - efektyvi sinergija

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ vadovas sociologas Vladas Gaidys sako, jog S.Skvernelio pasirinkimas į rinkimus eiti su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga jam buvo šiek tiek netikėtas, bet pažiūrėjus atidžiau – tai logiškas ir prasmingas sprendimas.

„Man pačiam truputį netikėta buvo, bet politika tuo ir įdomi, kad būna visokių netikėtų dalykų. Kai žiūri kaip į faktą, tai atrodytų labai prasmingas ėjimas, nes įdėmiau pažiūrėjus reitingus, pastaruoju laikotarpiu yra vienas rodiklis, pagal kurį primą vietą užima S.Skvernelis, o antrą vietą – R.Karbauskis, pagal palankių ir nepalankių (vertinimų) skirtumą. R.Karbauskis geriau žinomas provincijoje, S.Skvernelis (nacionaliniu mastu) ir tai gali duoti sinergetinį efektą Valstiečių ir žaliųjų sąjungai, kuri  pastaruoju metu kyla aukštyn ir įsitvirtino reitinguose, galėtų gauti apie 10 proc. balsuojančių. Susijungimas su S.Skverneliu dar daugiau išpopuliarins tą partiją“, – BNS sakė V.Gaidys.

Sociologas taip pat pabrėžė, kad Valstiečių ir žaliųjų sąjunga yra partija, kuri visuomenės apklausose tvirta figūruoja kaip antrasis rinkėjų pasirinkimas.

„Pagal dabartinius duomenis, anketose būna klausimas, jei ši partija nedalyvautų rinkimuose, už ką dar balsuotumėt, tai Valstiečių ir žaliųjų sąjunga antruoju pasirinkimu ir socialdemokratams, ir kitiems yra gana arti, kaip galbūt nekonfliktinė, nekonfrontuojanti su elektoratais, ir reikėjo to postūmio, kad gana artimi elektoratai įdėmiau pasižiūrėtų į tą partiją ir apsispręstų (atiduoti savo balsą)“, – V.Gaidys.

Vidaus reikalų ministras S.Skvernelis, į šias pareigas deleguotas partijos „Tvarka ir teisingumas“, nusprendė Seimo rinkimuose dalyvauti su Ramūno Karbauskio vadovaujama Valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Ministras sakė, kad tikisi išlikti „nepriklausomu specialistu technokratu“.

Per 2012 metų Seimo rinkimus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga surinko 3,88 proc. balsų ir neperžengė 5 proc. barjero. Vienmandatėje apygardoje išrinkta viena šios partijos atstovė – Rima Baškienė.

Pagal naujausią kovo mėnesio „Vilmorus“ atliktą visuomenės nuomonės apklausą, S.Skvernelis yra populiariausias politikas, jo veiklą palankiai vertina 60,9 proc. respondentų. Per paskutines apklausas už Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą balsuoti žadėjo apie 7 proc. respondentų.

S.Skvernelis karjerą vidaus reiklų sistemoje pradėjo 1998 metais, nuosekliai kildamas karjeros laiptais jis nuo 2011 metų kovo vadovavo Policijos departamentui, o 2014 metų lapkritį buvo paskirtas vidaus reikalų ministru. Į šį postą S.Skvernelį yra delegavusi partija „Tvarka ir teisingumas“, tačiau S.Skvernelis nėra jos narys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių