L. Linkevičius atvyko vizito į Baltarusiją

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pirmadienį atvyko į Baltarusiją.

Tai pirmasis ministro vizitas Baltarusijoje po ketverių metų pertraukos, liudijantis Lietuvos valdžios siekį atnaujinti glaudesnį dialogą su Minsku.

L. Linkevičius vizitą pradėjo lietuvių gyvenamame Rimdžiūnų miestelyje, čia jį pasitiko Baltarusijos užsienio reikalų ministras Vladimiras Makėjus.

Rimdžiūnų mokykloje, kur mokoma lietuvių kalba, ministras teigė, kad šiais metais minint Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-metį verta vėl pažvelgti į istoriją ir įvertinti nueitą kelią.

„Ši lietuviška salelė nėra toli nuo Lietuvos, bet taip pat yra svarbi ir brangi mums visiems, kaip ir kiekvienas žmogus, kiekvienas pilietis. Lietuva yra ten, kur plaka lietuviška širdis, kur skamba lietuviškas žodis (...) Tai mus telkia ir skatina kurti ateitį“, – tardamas sveikinimo žodį Rimdžiūnuose sakė L. Linkevičius.

Mokyklos direktorė Svetlana Lukšienė žurnalistams sakė, kad dauguma moksleivių, baigę lietuvišką mokyklą, toliau studijas tęsia Lietuvoje.

„Etniniai lietuviai jau 23 metus ateina į mūsų mokyklėlę ir dauguma pasirenka studijas Lietuvoje, lietuvių kalba. Jie neturi kalbos barjero, aišku, jau ateina pasiruošę šnekėti iš šeimų, šeimos mūsų ir mišrios, ir lietuvių yra“, – žurnalistams sakė direktorė.

Anot jos, mokykloje šiuo metu mokosi 65 moksleiviai, dirba 22 mokytojai, dešimt iš jų yra atvykę iš Lietuvos, tarp jų ir vietos lietuviai, kurie po studijų Lietuvoje pasirinko grįžti į gimtus kraštus.

Direktorė pasakojo, kad surasti mokytojus padeda Lietuvos Švietimo, mokslo ir sporto ministerija – paskelbia konkursą darbui užsienyje, veikia ministerijos išlaikomas mokytojų bendrabutis.

Tarėsi dėl Rimdžiūnų kultūros centro išsaugojimo

Lietuvos ir Baltarusijos užsienio reikalų ministrai pirmadienį tarėsi dėl Rimdžiūnų Lietuvių kultūros centro ateities – jo sudėtyje esančio vaikų darželio dabar neplanuojama perkelti į kitą vietą.

Anot ministro L. Linkevičiaus, šitaip žengtas pirmas žingsnis užtikrinant centro integralumą.

„Drįstu teigti, kad kaip ir sutarėme, rodos. Sutarėme, kad Kultūros centras, kaip jis yra, išliks integralus, kas mums yra svarbiausia. Artimiausiu metu bus rasti tokie techniniai sprendimai, bet reikia ir į ateitį žvelgti, tai yra ES Geros kaimynystės programa. Sutarėme, kad mūsų specialistai, švietimo ministerijų specialistai netrukus jau pradės kartu dirbti, ruošdami techninius dokumentus, kad pagerintų čia infrastruktūrą. Mums tai aktualu“, – Rimdžiūnuose susitikęs su V. Makėjumi sakė L. Linkevičius.

„Pirmas etapas mūsų susitikimo buvo vaisingas sėkmingas, radome sprendimus, kurių tikėjomės“, – pridūrė ministras. 

Pirmas etapas mūsų susitikimo buvo vaisingas sėkmingas, radome sprendimus, kurių tikėjomės.

Baltarusijos užsienio reikalų ministras V. Makėjus taip pat sakė, kad susitikimas produktyvus, imamasi žingsnių, kad centro sudedamoji dalis – vaikų darželis – nebūtų perkeltas į kitą gyvenvietę – Gervėčius.

„Ponas ministras jau pasakė, kad egzistavo keli šios problemos sprendimo variantai, bet mūsų požiūriu, vaikų darželio perkėlimas iš čia į kitą gyvenvietę už kelių kilometrų būtų susijęs su tam tikromis problemomis – vaikų pervežimu ir t. t. Todėl yra kitas variantas –  palikti vaikų darželį čia, prijungus prie mokyklos, pertvarkius į atitinkamas patalpas. Tai įmanoma, tai reikalauja tam tikrų finansinių įnašų, bet mes susitarėme, kad naudos, kaip ponas ministras sakė, ir Geros kaimynystės programą (ES)“, – sakė V. Makėjus.

Anot jo, jau pirmas pokalbis parodė, kad „abi pusės nusiteikusios į konstruktyvų požiūrį“.

„Ir aš įsitikinęs, kad vizitas ta pačia dvasia tęsis ir šiandien, ir rytoj ir visi mūsų susitarimai pasižymės konstruktyvumu“, – konstatavo Baltarusijos ministras.

L. Linkevičius pirmadienį atvyko į Baltarusiją po ketverių metų pertraukos. Po Rimdžiūnų jis aplankė Gervėčių bažnyčią.

V. Makėjus pirmadienį minėjo, kad Rimdžiūnuose gyvena apie 1000 lietuvių.

Lietuvos užsienio reikalų ministerijos duomenimis, Baltarusijoje gyvena apie 5000 lietuvių, veikia Gardino, Lydos, Minsko, Pelesos ir Rimdžiūnų lietuvių bendruomenės, veikia dvi lietuvių formaliojo ugdymo įstaigos Pelesoje ir Rimdžiūnuose, kelios neformaliojo lituanistinio švietimo įstaigos bei visuomeninės organizacijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čiubaka

Čiubaka portretas
batka, tai nepėsčias, jam spagečių ant ausų kuilius nepakabins

mastytojas

mastytojas portretas
na batka laikykis buves bendrapartietis tave mokyt atvyko su uzjurio zadanija

klp

klp portretas
komuniaga pas komuniaga
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių