Pasitikėjimą pasitikrinti paraginta V. Čmilytė-Nielsen: procedūrą gali inicijuoti Seimo nariai

Opozicijos paraginta pasitikrinti pasitikėjimą Seime, parlamentui vadovaujanti Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia, kad inicijuoti šią procedūrą gali patys parlamentarai.

„Tai yra tam tikros procedūros, kurias pagal Statute numatytas taisykles gali inicijuoti Seimo nariai“, – lakoniškai žurnalistams Seime atsakė V. Čmilytė-Nielsen.

Tokį raginimą opozicija suformulavo ketvirtadienį parengtoje rezoliucijoje. Šiame dokumente, be kita ko, valdančiaisiais pasipiktinusi opozicija kreipiasi ir į prezidentą Gitaną Nausėdą, kad šis įvertintų, ar vis dar turi pasitikėjimą žemės ūkio ministru Kęstučiu Navicku. Taip pat pareikalauta besibaigiančioje Seimo pavasario sesijoje visą dėmesį skirti tik, pasak jų, būtiniausių ir neatidėliotinų socialinių ir ekonominių klausimų sprendimui.

„Sąrašas nuolat pildosi. Problemos pradžia buvo interpeliacijos ministrui žlugimas. Dabar jie labai prasiplėtė“, – komentuodama tai, ar valdantieji atsižvelgs į maištaujančios opozicijos reikalavimus, sakė Seimo vadovė.

Bent jau dėl žemės ūkio ministro V. Čmilytė-Nielsen buvo tikra. Interpeliacija, pasak jos, nepavyko, tad ir opozicija turėtų su tuo susitaikyti.

„Mes turime konstatuoti, kad ši procedūra – interpeliacija, kurią inicijavo opozicija, nepavyko. Mano galva, ši istorija baigėsi“, – tvirtino ji.

Ž. Gedvilos / BNS nuotr.

Konstruktyviu pasiūlymu V. Čmilytė-Nielsen pavadino opozicijos siūlymą padiskutuoti apie konstruktyvesnį darbą specialioje dialogo grupėje.

„Šis siūlymas yra konstruktyvus, aš jį palaikau“, – sakė Seimo pirmininkė.

Dėl kitų reikalavimų, tęsė pirmininkė, ypač susijusių su biudžeto korekcijomis, situacija sudėtingesnė.

„Kviesčiau į šios savaitės įvykius pažiūrėti ne emocingai, o ramiai, prisiminkime, kokia buvo įvykių seka. Statutas nebuvo pažeistas ir niekas netrukdė opozicijai vykdyti savo parlamentinės paramos“, – pažymėjo politikė.

Rezoliucija, kurią komentavo V. Čmilytė-Nielsen, parengta po to, kai ketvirtadienį opozicijai priklausantys politikai paskelbė boikotuosią Seimo posėdžius. Šis sprendimas priimtas paaiškėjus, kad nuo pirmininkavimo Seimo posėdžiams buvo nušalinti opozicijos atstovai. Boikotuoti plenarinį posėdį opozicija nusprendė nepaisant valdančiųjų pripažinimo, kad sprendimas nušalinti opozicijos atstovus buvo klaida.

Sąrašas nuolat pildosi. Problemos pradžia buvo interpeliacijos ministrui žlugimas. Dabar jie labai prasiplėtė.

Valdantieji tvirtina, kad oponentų įtūžį lėmęs sprendimas dėl Seimo vicepirmininkų buvo padarytas, nes opozicija pati anksčiau pareiškė boikotuosianti Seimo darbą dėl nepavykusios interpeliacijos žemės ūkio ministrui.

Savo ruožtu opozicija piktinosi tuo, kad valdantieji nesutiko su antradienio posėdžio metu paprašyta pertrauka dėl žemės ūkio ministro K. Navicko interpeliacijos klausimo. Jos opozicija paprašė siekdama sau norima linkme pakeisti balsų pusiausvyrą Seime ir atleisti neįtinkantį ministrą. Tačiau valdantieji trečiadienio rytą sušaukė neeilinį Seimo posėdį. Šį posėdį opozicija boikotavo, o valdantieji balsuodami pritarė K. Navicko atsakymams.

Valdančiųjų lyderiai sutartinai tvirtina, kad paskelbusi boikotą Seimo posėdžiams ir keldama sąlygas dėl grįžimo į normalų darbą, opozicija elgiasi nederamai.

E. Rudelienė: Seimo pirmininkė turi pasitikėjimą parlamente

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno pavaduotoja Edita Rudelienė mano, kad vienas iš opozicijos ketvirtadienį rezoliucijoje pateiktų reikalavimų Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen gali būti įgyvendintas pagal numatytas procedūras. Tačiau ji tikina mananti, kad Seimo pirmininkė turi daugumos pasitikėjimą.

„Ji pasitikėjimą tikrai turi, turi daugumą Seime, Seimo narių pasitikėjimą, o Seimo pirmininkės pasitikėjimo patikrinimui yra tam tikros procedūros Seime, tai nėra tiesiog „paimti ir pasitikrinti“. Jeigu kažkoks poreikis yra, tai tegul vyksta pagal procedūrinius dalykus“, – ketvirtadienį žurnalistams teigė E. Rudelienė.

Ji pasitikėjimą tikrai turi, turi daugumą Seime, Seimo narių pasitikėjimą, o Seimo pirmininkės pasitikėjimo patikrinimui yra tam tikros procedūros Seime.

Ji aiškino, kad situacija, dėl kurios Seimo opozicija boikotuoja plenarinius posėdžius ir parašė rezoliuciją, galėjo kilti dėl neeilinio Seimo posėdžio trečiadienį ryte, kuomet buvo svarstomas žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko interpeliacijos klausimas. Anot jos, šiuo metu reikėtų ieškoti konstruktyvių būdų bendram darbui.

„Reikalavimai, žinot... Kiekviena partija turi savo programą, valdančioji dauguma taip pat turi pasitvirtinusi darbų programą šiai sesijai. Dalis įstatymų jau yra priimtų, kurie ten taip pat yra įvardinti. Man atrodo, kad tiesiog reikia ieškoti konstruktyvių būdų bendram darbui ir nekelti nereikalingų emocijų“, – sakė E. Rudelienė.

ELTA primena, kad ketvirtadienį prieš Seimo posėdį opoziciniams socialdemokratams priklausantis Julius Sabatauskas pranešė, kad visi jos atstovai išbraukti iš pirmininkavimo Seimo posėdžiams grafiko. Anot vieno iš Seimo vicepirmininkų, tai reiškia, kad valdantieji parodė norą dirbti be opozicijos.

J. Sabatauskas sako, kad opozicijos atstovai yra nušalinti nuo pirmininkavimo birželio mėnesį vyksiantiems Seimo plenariniams posėdžiams.

Nors Seimo vicepirmininkas, konservatorius Jurgis Razma dėl sprendimo vicepirmininkų atžvilgiu atsiprašė, opozicija nusprendė apleisti Seimo posėdžių salę. Posėdžiauti jie nutarė atskirai, Kovo 11-osios salėje.

Galiausiai valdantiesiems oponuojančios partijos parengė rezoliuciją, kurioje kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą, kad šis įvertintų, ar vis dar turi pasitikėjimą žemės ūkio ministru Kęstučiu Navicku. Taip pat, joje raginama Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen pasitikrinti, ar ji vis dar turi pasitikėjimą Seime. Dėl to opozicija kviečia surengti balsavimą parlamente.

Taip pat opozicija reikalauja besibaigiančioje Seimo pavasario sesijoje visą dėmesį skirti tik, pasak jų, būtiniausių ir neatidėliotinų socialinių ir ekonominių klausimų sprendimui.

Dokumente valdantieji raginami gerbti demokratijos bei atsakingo valdymo principus ir užtikrinti Seimo opozicijos teises. Taip pat Seimo dauguma kviečiama „atviram dialogui dėl tolesnio Seimo darbo“ ir raginama „nedelsiant sutarti dėl naujos politinės kultūros ir sudaryti pozicijos bei opozicijos dialogo darbo grupę“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

/////

///// portretas
Apsivogusios partijos pirmininke.Koks čia psitikejimas. P.S?Masiulis tai pasitiki ar ne?

Onė

Onė portretas
Na taip suraskit nors dešimt seimo narių .kokius penkis ministrus kuriais galima pasitikėti tai tada su kuo dirba seimo pirmininkė, ar galima ją pasitikėti.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių