Parlamentarai raginami deklaruoti visus sandorius dėl automobilių

Seimo nariai raginami deklaruoti visus sandorius dėl automobilių po to, kai Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) šią savaitę „Agrokoncerno“ automobilį vairavusią buvusią parlamentarę „valstietę“ Gretą Kildišienę pripažino pažeidus įstatymą.

„Dabar gana aiškiai reglamentuota, kad Seimo narys naudojasi savo nuosavu automobiliu, o visos eksploatacinės išlaidos galimos apmokėti iš kanceliarinių lėšų. O kokią jis pasirenka formą, ar lizinguoti automobilį, ar nusipirkti, turi atsispindėti jo deklaracijoje. Vienu atveju turto deklaracijoje, jei jis įsigyja, o jei jis sudarė sandorį su banku ar įmone dėl išperkamosios nuomos, turi nurodyti viešųjų ir privačiųjų interesų deklaracijoje“, – BNS sakė Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė Rita Tamašunienė.

Seimo pirmoji vicepirmininkė, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė Rima Baškienė sako, kad po VTEK sprendimo Seimo nariams „atsirado prievolė labiau ir atsakingiau pasižiūrėti į kiekvieną veiksmą“.

„VTEK akcentuoja, kad privačių interesų deklaracija yra dokumentas, kuriame Seimo narys turi viską deklaruoti, tada nekils jokių abejonių, juk čia yra pagrindas pasakyti, iš kur tu ką paėmei, pasiėmei, mašiną lizinguoji, pasiėmei paskolą, dovanojai kažką. Todėl aš labai patenkinta VTEK sprendimu, ne pačia G.Kildišienės klaida, o komisijos sprendimu, kad atsirado prievolė labiau ir atsakingiau pasižiūrėti į kiekvieną mūsų veiksmą“, – BNS sakė „valstietė“.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija šią savaitę paskelbė, kad buvusi parlamentarė G.Kildišienė pažeidė teisės aktus nedeklaruodama, kad naudojosi „Agrokoncerno“ automobiliu. Tyrimą VTEK pradėjo sausio pabaigoje pagal žiniasklaidoje skelbtą informaciją, kad tuometinė „valstiečių“ seniūno pavaduotoja G.Kildišienė važinėjo „Range Rover“ automobiliu, kurį iš koncerno lizingu siekė išsipirkti jos mama. Koncernas priklauso frakcijos seniūnui, „valstiečių“ vadovui Ramūnui Karbauskiui.

Žiniasklaidoje besirutuliojant šiai istorijai, taip pat paskelbus apie G. Kildišienės atžvilgiu vykdytą bei nutrauktą ikiteisminį tyrimą, politikė atsisakė Seimo mandato, taip pat Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vicepirmininkės pareigų. Po šio atvejo privačių interesų deklaracijas dėl automobilių išperkamosios nuomos papildė ne vienas Seimo narys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių