Opozicija prašys susitikimo su V. Pranckiečiu dėl VRK vadovės

Keturių Seimo opozicinių frakcijų atstovai trečiadienį sutarė prašyti susitikimo su parlamento pirmininku Viktoru Pranckiečiu, kad sužinotų jo požiūrį į Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkę Laurą Matjošaitytę ir jos galimybę likti pareigose.

„Prašysime susitikimo su Seimo pirmininku. Siūlysime imtis žingsnių atstatyti pasitikėjimą Vyriausiąja rinkimų komisija“, – po konservatorių, liberalų, „tvarkiečių“ ir socialdemokratų frakcijų atstovų susitikimo BNS sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderis Gabrielius Landsbergis.

Anot jo, geriausias būdas atkurti pasitikėjimą būtų ieškoti kito kandidato į VRK pirmininkus.

„Mano siūlymas būtų ieškoti alternatyvaus kandidato į VRK pirmininkus. Nebetęsti tos istorijos“, – teigė G. Landsbergis.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas sakė matantis pagrindą inicijuoti nepasitikėjimą VRK vadove. Tik jis siūlė pirmiau sulaukti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos išvados.

Praėjusią savaitę Liberalų sąjūdis kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją dėl L. Matjošaitytės elgesio bei jos pavaduotojo Vincento Vobolevičiaus nedeklaruotų interesų.

Pasak E. Gentvilo, susitikus su Seimo pirmininku norima sužinoti, kokie VRK vadovės argumentai jį įtikino, kad tinkamai pasielgta nepateikus svarstyti tyrimo išvados dėl serialo „Naisių vasara“ ir „valstiečių“ lyderiui Ramūnui Karbauskiui priklausančio „Agrokoncerno“ įvairių renginių, projektų rėmimo.

„Norime pasiklausti Seimo pirmininko, kokius jis išgirdo argumentus iš L. Matjošaitytės, kurie jį iš esmės įtikimo. Tai, ką mes matome viešoje erdvėje, L. Matjošaitytės argumentus, – mūsų jie neįtikina. Mano manymu, ji klimpsta toliau. Ji aiškina, kad pateikti išvadas dėl „valstiečių“ galimų sąsajų su „Agrokoncernu“ jai sutrukdė mero rinkimai Marijampolėje. Nuostabu. Ar jai kitąmet nesutrukdys dirbti kitąmet vyksiantys rinkimai 60 savivaldybių?“ – svarstė E. Gentvilas.

„Manau, kad visų pirma reikia pripažinti, jog yra problema. Seimo pirmininkas turi pripažinti, kad yra problema. Stručio taktika nelabai veikia. (...) Jis vienintelis turbūt iš aukštų pareigūnų yra pasakęs, kad jam viskas yra tvarkoje. Norime paraginti atidžiau peržvelgti“, – tvirtino G. Landsbergis.

Praėjusį penktadienį su L. Matjošaityte susitikęs V. Pranckietis pareiškė šiuo metu nematantis būtinybės jai trauktis iš pareigų. Pasak parlamento vadovo, ji „dirba teisingai“.

Pagal įstatymą, VRK pirmininką slaptu balsavimu skiria Seimas Seimo pirmininko teikimu.

L. Matjošaitytė VRK vadove paskirta pernai birželį V. Pranckiečio siūlymu.

Skundą dėl galbūt paslėptos politinės reklamos televizijos seriale „Naisių vasara“ VRK gavo dar 2016 metų vasarą. Buvo sudaryta darbo grupė jam tirti. Tyrimą ji baigė jau po Seimo rinkimų pernai birželį. Darbo grupės parengta išvada įkelta į VRK dokumentų valdymo informacinę sistemą, bet viešam komisijos posėdžiui taip ir nepateikta.

Nors darbo grupė nenustatė įstatymų pažeidimų, tik siūlyta kreiptis į mokesčių inspekciją, ar nebuvo pažeistos mokesčių įstatymų nuostatos dėl paramos skyrimo, L. Matjošaitytė kaltinama sąmoningai nuslėpusi šį dokumentą.

VRK darbo grupė suskaičiavo, kad su R. Karbauskiu susijusiems renginiams 2013–2016 metais jam priklausantis „Agrokoncernas“ galėjo išleisti per milijoną eurų.

Konservatoriai praėjusią savaitę kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydami išsiaiškinti, ar šiuose L. Matjošaitytės veiksmuose negalima įžvelgti prekybos poveikiu ir piktnaudžiavimo požymių. Jie kelia versija, esą nuslėpus darbo grupės išvadą dėl „Agrokoncerno“ milijoninės paramos su R. Karbauskiu susijusiems renginiams L. Matjošaitytei atsidėkota VRK vadovės postu. Pati VRK vadovė šias prielaidas neigia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

opozicija, pasikvieskite ir Vaigauską , štai ką jis sako-

opozicija, pasikvieskite ir Vaigauską , štai ką jis sako-  portretas
– Pone Vaigauskai, ar jūs galite pasakyti, kaip ponia Matjošaitytė buvo susijusi su šiuo tyrimu?Z. Vaigauskas: Mes sudarėme specialią grupę, į kurią L. Matjošaitytė nebuvo įtraukta...... Z. VAIGAUSKAS : Galbūt skundų gavimo etape buvo, bet, kai gavome dėl R. Karbauskio daug skundų, tai buvo sudaryta speciali grupė, kurios tikrai niekas negalėjo įtarti simpatija „valstiečiams“. Antra, NIEKAS NEGALVOJO APIE TOKIUS RINKIMŲ REZULATUS , kokius dabar turime...... – Pone Vaigauskai, sakykite atvirai – jus įtikino tai, ką girdėjote iš jūsų buvusios kolegės, kad per beveik devynis mėnesius neatsirado laiko patvirtinti išvadų? Z. VAIGAUSKAS : Jeigu būtume vertęsi per galvą, LAIKO GALĖJOME RASTI IR MES DAR SENOJE SUDĖTYJE .... L.MATJOŠAITYTĖ : Pasižiūrėjus, kas parašyta IŠVADOSE , matyti, kad ten nėra parašyta, jog nustatyta pažeidimų. Apie ką čia galime kalbėti. -------- iš dalis teksto iš DĖMESIO CENTRE .

NA NA

NA NA  portretas
anūkėlis,Gentvilas, daugiausia prisivogusios politinės gaujos bando išstumti jiems neparankų žmogų ,____kodėl šitiems kgbistų palikuonims , leidžiama diskredituoti seimą,,,sėkmės Grybauskaitei pradėti dirbti ,Lietuvos labui ,,,
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių