M. Jurkynas: kritikos prezidentė neišsižada

Prezidentės Dalios Grybauskaitės metinėje kalboje mažiau strėlių paleista Vyriausybės atžvilgiu, nenarpliotos vidaus politikos peripetijos. Tačiau tai neliudija, kad Prezidentė keičia nuomonę dėl pačių politikų ar partijų, įsitikinęs Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Mindaugas Jurkynas.

„Manau, kad taip Prezidentė apsiribojo nuo valdančiosios koalicijos tarpusavio santykių aiškinimosi, kuris dabar yra paaštrėjęs po Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho ir vieno iš lyderių Vytauto Gapšio viešų kritinių pastabų socialdemokratų atžvilgiu. Tačiau nemanau, kad Prezidentė atsiribotų nuo kritinių pastabų Vyriausybei, kurių yra pažėrusi anksčiau ne kartą. Jeigu iki kadencijos pabaigos kritikai atsiras naujų priežasčių, ji jomis pasinaudos“, – sakė politologas.

M.Jurkyno teigimu, D.Grybauskaitės kritiška pozicija Darbo partijos ir Tvarkos ir teisingumo partijos atžvilgiu yra seniai žinoma. Dabar vėl vykstančių Specialiųjų tyrimų tarnybų kratų, susijusių su „tvarkiečiais“ ir Vidaus reikalų ministerija, kontekste D.Grybauskaitės kritiniai pastebėjimai gali būti pakartoti ar netgi sustiprėti.

Šalies vadovė per metinę konferenciją taip pat atskleidė, jog iš Vyriausybės nebesitiki rimtesnių reformų, nes joms nemato nei pasiūlymų, nei galimybių. „Norėčiau palinkėti šiai daugumai ir Vyriausybei stabiliai dirbti dvejus metus, tęsti pradėtus energetinio saugumo projektus, skaidriai ir efektyviai panaudoti europines lėšas tiem projektams ir programoms, kurios yra numatytos“, – Vyriausybei tykiai užbaigti kadenciją palinkėjo D.Grybauskaitė.

Profesoriaus M.Jurkyno nuomone, teiginys, kad iš šios Vyriausybės nebėra ko tikėtis, būtų pernelyg sutirštintas: pokyčiai vyksta kas mėnesį-du, tik jų politinis vertinimas gali skirtis. „Reikia vertinti tai, ką Vyriausybė įsipareigojo padaryti savo programoje, ir ką padarė. Viščiukus skaičiuoja rudenį, o prieš kitus rinkimus suskaičiuosime, kiek įsipareigojimų įvykdė Vyriausybė. Politiškai, žinoma, visuomet pozicija kalbės, kad Vyriausybė neturi idėjų, tik kuria darbo grupes, o valdantieji atsikirs, kad seka skandinaviškos politinės kultūros pavyzdžiu, kai yra daug tariamasi, įtraukiami ekspertai“, – komentavo M.Jurkynas.

Universiteto profesorius taip pat pabrėžė, jog tiki, kad ši Vyriausybė dirbs ik kadencijos pabaigos, o ne subyrės ar taps mažumos Vyriausybe. „Darbiečiai“ ir „tvarkiečiai“, paprastai tariant, neturi kitų kelių, kaip prieiti prie valdžios. Ir jie moka paskaičiuoti, kaip, nors ir paburnojant, taikytis prie socialdemokratų. Galbūt prieš savivaldos ir merų rinkimus jie nori būti labiau matomi ir skambiau pašneka, tačiau jie nenorės daryti tokio šūvio sau į koją, kaip padarė Lietuvos lenkų rinkimų akcija, kurie liko politikos užribyje. Nebent tam atsirastų nenumatytų svarbių motyvų“, – mano M.Jurkynas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių