Latvijos prezidentas po susitikimo su G. Nausėda pasakė verdiktą dėl AE

Lietuva savo sprendimo dėl Astravo atominės elektrinės nekeis, sakė prezidentas Gitanas Nausėda po susitikimo su Latvijos prezidentu Egiliu Levitu Rygos pilyje. Pasak Lietuvos vadovo, Astravo AE statybose nesilaikoma saugumo garantų, todėl Lietuva ateityje iš AE energijos nepirks.

Tuo metu E. Levitas taip pat pažymėjo, kad Latvijai svarbiausia yra jos saugumas, todėl, jei Baltarusijos AE neatitiks saugumo garantų, prekybos tinklų AE taip pat neužmegs.

„Neatsitiktinai pažymėjau, kad Astravo AE klausimas Lietuvai labai aktualus, bet ir būtų neteisinga teigti, kad tai yra tik Lietuvos problema. Nes, neduok, Dieve, įvyktų kokie incidentai, nelaimės. Tai, be abejo, pasekmės būtų regioninės ir labai skaudžios. Šiandien mes konstatuojame tą faktą, kad Astravo AE pastatyta netinkamoje vietoje, nesuderinus su tarptautinėmis organizacijomis. Taip pat neįgyvendintos rekomendacijos dėl energijos saugumo. Todėl dėl tos priežasties mes laikomės savo principinio sprendimo, net ir pradėjus šitai elektrinei veikti, nepirkti iš jos elektros energijos. Supratimą radome Lenkijoje, kuri laikosi panašios pozicijos, viliuosi, kad po tolimesnių diskusijų derinsime pozicijas ir su kitomis Baltijos valstybėmis. Tačiau šiandien nenorėtume daryti savo draugams nė mažiausio spaudimo priimant sprendimus, dėl to susilaikysiu nuo tolesnio komentaro“, – teigė G. Nausėda.

Tuo metu Latvijos prezidentas E. Levitas teigė, kad, jei Baltarusijos AE neatitiks saugumo garantų, kalbos apie elektros prekybą ateityje taip pat nebus.

„Latvijos absoliutus prioritetas yra klausimas dėl saugumo. Nuo Lietuvos iki statomos elektrinės yra penkiasdešimt kilometrų, iki Daugpilio - šimtas dvidešimt. Mums be galo svarbu, kad būtų laikomasi tarptautinės energetikos saugumo garantų. (...) Saugumas yra prioritetas, jeigu jo nesilaikoma, apie tai (prekybą. – ELTA) kalbėti net nereikėtų“, – sakė Latvijos prezidentas.

Prezidentas G. Nausėda antradienį su darbo vizitu atvyko į Latviją susitikti su aukščiausiais šalies pareigūnas. Susitikimo metu G. Nausėda su Latvijos prezidentu E. Levitu, ministru pirmininku Krišjāniu Kariņiu aptarė Baltarusijoje netrukus startuojančios Astravo atominės elektrinės klausimus.

ELTA primena, kad Baltarusija 2400 MW galios atominę elektrinę stato netoli Astravo miesto, nuo Vilniaus nutolusio vos per 50 km. Pirmąjį jėgainės reaktorių tikimasi paleisti jau šiemet, antrąjį - kitais metais.

Lietuvos Seimas yra priėmęs įstatymą, neleidžiantį pirkti elektros iš Astravo AE, kai ši pradės veikti. Tuo metu latviai nerodė didelio solidarumo Lietuvos interesui, kad kaimyninės šalys ateityje taip pat neįsileistų Astravo AE energijos į savo rinkas.

Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys yra sakęs, kad, neoficialiais duomenimis, Estija ir Latvija gali derėtis dėl galimybių prekiauti elektra su Rytų kaimynais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Du trizniai ir tiek . Nei jie išmano ką apie tą saugumą, nei ką, tik karksi .....

Nuomone

Nuomone  portretas
Jei Estija ir Latvija ignoruotu Lietuvos sprendimus del saugumo atomines elektines eksploatacijos ir del susidariusios padeties nepirks alektros,tai jos mano,kad toliau nuo nelaimes vietos ir jom nepakenks.O mus tegu zudo.Tai nekaiminyska ir ne demokratiska Estija ir latvija ////
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių