Kaip Birštone įsikūrė premjero dukters verslas

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

M.Birbalienės paklausus, su kuo ir kokia patalpų nuomos ar subnuomos sutartis pasirašyta, verslininkė vėl buvo nekalbi: "O kodėl tokie klausimai? Ne apie veiklą, o kiti dalykai domina."

Pasmalsavus, ar kartais ne sutapimas, kad pastatas 50 metų išnuomotas vilniškei bendrovei, kurios savininką galima laikyti prijaučiantį socialdemokratams, pašnekovė prisipažino mažai ką žinanti apie verslo partnerį: "Aš net nežinau, kas ir kam priklauso. Keisti klausimai, geriau pateikite juos raštu. Su kolege pasižiūrėsime, kas čia tie mūsų nuomotojai. Mes suprakaitavusios dirbame, bet kartais rankos nusvyra išgirdus tokius klausimus."

M.Birbalienė slapukavo paklausus, kodėl "Banginuko vaišių" vienintelė akcininkė tėra I.Vaitasė, nors anksčiau įkurtos bendrovės akcijomis dalijasi perpus: "Tai yra konfidencialūs dalykai. Yra daug niuansų. Tai nesusiję su mūsų veikla. Tai yra mano šeimos klausimai – noriu, nenoriu... Gal nenorėsiu tęsti maitinimo veiklos? Tai niekam neturėtų būti įdomu."

Atsitvėrė tylos siena

Į šią I.Vaitasės verslo Birštone istoriją glaudžiai įsipina "Freiluva", kurios iš savivaldybės nuomojamose patalpose ir veikia "Banginuko vaišių" kepyklėlė-užkandinė.

Dienraščiui pakalbinus Birštono merę N.Dirginčienę ir paprašius plačiau pakomentuoti aplinkybes, kokiomis buvusios poliklinikos pastatas buvo išnuomotas sostinėje įsikūrusiai bendrovei, socialdemokratų atstovė sakė ne tik laiko neturinti, bet ir gerai neatsimenanti, kas vyko prieš keletą metų.

"Ko gero, nelabai daug bendrovių dalyvavo pastato nuomos konkurse. Yra protokolai, yra viskas. Buvo laikomasi visų procedūrų: taryba priėmė sprendimą, viskas užprotokoluota. Jūs turite paklausti raštu – arba atsakysime, arba ne. Įdomu, kodėl taip spauda domisi? Yra administracija, darbuotojai – jie ir turi pateikti. Ne meras atsakinėja", – Birštono merė, šiaip jau nevengianti bendrauti su spauda apie kurorto privalumus ir įžymybes, atsitvėrė tylos siena.

Atrodo, burnas užsisiuvo ir Birštono savivaldybės administracija. Dar praėjusios savaitės ketvirtadienį dienraštis e.paštu nusiuntė klausimus administracijos direktoriui socialdemokratui Valentinui Vincui Revuckui. Prabėjo trys darbo dienos – nei teigiamo, nei neigiamo atsakymo redakcija nesulaukė. Nors Visuomenės informavimo įstatymas įsakmiai reikalauja informaciją, kurią rengiant nereikia kaupti papildomų duomenų, viešosios informacijos rengėjams ar skleidėjams, žurnalistams pateikti ne vėliau kaip per vieną darbo dieną.

Birštono savivaldybės vadovai nepanoro atsakyti į pateiktus klausimus – kada ir kur buvo paskelbtas konkursas pastato nuomai, kokios buvo nuomos sąlygos, kokios bendrovės buvo pateikusios sąlygas, kokia nuomos sutarties su "Freiluva" esmė.

Griežti reikalavimai

Pastato nuomos istorijoje – daug keistų vingių.

2011 m. gegužės viduryje Birštono savivaldybės taryba patvirtino poliklinikos pastato specialiosios nuomos sąlygas ir reikalavimus viešojo konkurso dalyviams. Bendras pastato, stovinčio per 70 arų teritorijoje plotas – 355 kv. metrai. "Greta apgyvendinimo paslaugų pasiūlyti verslo idėją, atitinkančią bendruosius Birštono kurorto tikslus (…). Nuomos objekto naudojimo paskirtis – apgyvendinimo paslaugos: viešbučio, svečių namų, poilsio namų veikla", – specialiose nuomos sąlygose akcentavo Birštono savivaldybės taryba.

Taryba akcentavo – būsimasis investuotojas pastatui renovuoti ir įrengti turi skirti 0,8–3 mln. litų. Tvirtinta, kad pradinė nuomos kaina turėtų būti ne mažesnė kaip 1 litas už 1 kv. metrą.

Konkurso nuostatai griežtai reikalavo, kad nuomininkas turėtų bent 0,8 mln. litų ar ekvivalentišką sumą kita valiuta nuosavų lėšų arba galimybę skolintis. Šios lėšos turėtų užtikrinti statinio rekonstrukcijos ir vidaus įrengimo darbų kaštus, o nuomininko vidutinė metinė apyvarta per pastaruosius vienus metus arba nuo jo veiklos pradžios ne mažesnė statinio rekonstrukcijos vertės.

Iš pirmo žvilgsnio reikalavimai nuomos konkurso dalyviams lyg ir nesiskirtų nuo kitų panašių konkursų, jei ne vienas bet – konkurso sąlygose nebuvo įrašyta, kiek metų konkurso nugalėtojui bus leista pastatą nuomotis. O juk tai vienas iš pagrindinių konkurso akcentų – koks verslininkas ryšis investuoti į pastatą nežinodamas, kiek laiko galės jį nuomotis.

Vežimas prieš arklį

Taigi šiandien Birštono savivaldybės administracija pastatą, kuriame įsikūrė poilsio namai "Birštono banginukas" ir premjero dukters I.Vaitasės verslas, 50 metų išnuomojo vilnietei bendrovei "Freiluva", kuri kas mėnesį už 1 kv. metrą moka tik 1,1 lito arba vos trečdalį euro. Savivaldybės merė dienraščiui sakė, kad patalpų nuomos konkursas yra skaidrus. Tačiau faktai verčia tuo abejoti.

Kaip minėta, konkursas buvo paskelbtas 2011 m. gegužės pradžioje. "Freiluva" buvo įsteigta 2011 m. spalio 10 d., jos įstatinis kapitalas minimalus – 10 tūkst. litų. Bendrovė, Registrų centro duomenimis, jokios veiklos iki metų pabaigos nevykdė. Registrų centras neturi duomenų, kad ir sekančiais, 2012 arba 2013 m. bendrovė būtų vykdžiusi kokią nors veiklą. Taigi bendrovė negalėjo atitikti paskelbto nuomos konkurso sąlygų.

Nepaisant to, 2011 m. (redakcijai data nežinoma – aut. past.) Birštono savivaldybės administracijoje gimsta pastato nuomos sutarties su "Freiluva" projektas, kuriame aptariamos nuomotojo ir nuomininko teisės, ir pareigos. Nuomininkui pasiūlius projektą šiek tiek patobulinti ir savivaldybei sutikus tai padaryti, 2012 m. sausio 30 d. nuomos sutartis buvo pasirašyta. Tuo metu "Freiluva" net nebuvo PVM mokėtoja – tokia ji tapo tik metų pabaigoje.

Taigi sprendžiant iš šių faktų, "Freiluva" negalėjo turėti finansiškai motyvuotų sąlygų laimėti nuomos konkursą. Tokią išvadą daryti verčia ir Birštono savivaldybės parengta pastato nuomos sutartis su "Freiluva", praėjus vos keliems mėnesiams nuo bendrovės įkūrimo.

Prarado atmintį

"Tai buvo didelis konkursas", – paklaustas apie nuomos konkursą dienraščiui sakė "Freiluvos" savininkas B.Freimantas. Tačiau paklausus, kokios bendrovės dalyvavo tame konkurse, kalbėjo ką kitą: "Neprisimenu. Nebuvo nė vieno konkurento. Mes tik vieni pasiūlymą pateikėme."

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Paprasciau

Paprasciau portretas
Nesuprantu kodėl verkiama, kai nieks nieko nedaro, o kai daro - ne tik verkiama, bet ir puolama... Džiaukitės, kad daroma ir padekite, kad dar daugiau darytù...

AKU

AKU portretas
Aiškiai užsakomasis straipsnelis

Saulius

Saulius portretas
Butkevičius nr2jaciniuk:):):):):):):):):):):):):):):)
VISI KOMENTARAI 115

Galerijos

Daugiau straipsnių