K. Brazauskienė dėl rentos nesijaučia nuskriausta

Konstituciniam Teismui (KT) paskelbus, kad Prezidento valstybinės rentos įstatymo nuostata, įtvirtinanti prezidento našlei ar našliui gauti rentą, prieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui, prezidento Algirdo Mykolo Brazausko našlė Kristina Brazauskienė sako dėl to nesijaučianti nuskriausta.

„Gausiu - būsiu pamaloninta, negausiu - nesijausiu nuskriausta, nes esu užsidirbusi gerą senatvės pensiją ir pakankamai gerai gyvenu“, - BNS sakė K.Brazauskienė.

KT poziciją ji įvertino kaip „galbūt teisingą“, bet pažymėjo teismo nutarimo dar neskaičiusi.

„Kai perskaitysiu, tai tada galėsiu vertinti, o dabar neskaičiau, bet paprašiau teisininkų, kad įvertintų“, - aiškino ji.

„Tai (KT išaiškinimas) teisingas galbūt. Nežinau, kas ten priėmė tą įstatymą, tiktai žinau, kad konservatoriai buvo valdžioje, o kas inicijavo - žinau, kad Algirdas (Brazauskas - BNS) šito nedarė, bet įstatymas toks atsirado ir tiek metų jisai buvo“, - sakė K.Brazauskienė.

KT teigimu, našlys vien dėl buvusio sutuoktinio statuso negali įgyti teisės gauti specialią socialinę išmoką.

„Vien mirusio asmens turėtas socialinis statusas savaime nėra konstituciškai pateisinamas pagrindas užtikrinti jo ar jos našlei arba našliui gauti daug didesnio dydžio socialinę paramą negu užtikrinama kitiems našliams arba našlėms“, - teigiama ketvirtadienį paskelbtame teismo nutarime.

Anot jo, socialinė parama prezidento sutuoktiniui ir kitiems šeimos nariams laiduojama kitų Konstitucijos nuostatų pagrindu, teikiant socialinę paramą našlystės atveju visiems Lietuvos piliečiams. Teismo teigimu, specialių dėl buvusio sutuoktinio statuso išmokų nustatymas įtvirtintų privilegiją dėl asmens socialinės padėties, o tai draudžia kiti pagrindinio šalies įstatymo straipsniai.

KT, be kita ko, atkreipė dėmesį, kad Konstitucijoje nurodyta, jog prezidentui turi būti suteikta rezidencija, o jos finansavimą nustato įstatymas. Tuo metu apie šeimos narių materialinį aprūpinimą nekalbama.

Kadangi K.Brazauskienė šiuo metu gyvena buvusioje prezidento rezidencijoje Turniškėse, gali kilti klausimas dėl jos buvimo ten.

Be to, po šio KT nutarimo gali tekti peržiūrėti ir rentų skyrimą Kovo 11-osios Akto signatarų našlėms.

Seimo narių grupė KT prašė ištirti įstatymo nuostatų, įtvirtinančių prezidento našlio (našlės) teisę į prezidento valstybinę našlių rentą, atitiktį Konstitucijai. Anot parlamentarų, pagal Konstituciją, renta gali būti skiriama tik buvusiam prezidentui ir jam mirus negali būti skiriama jo šeimos nariams. Tuo metu įstatymas numato galimybę rentą gauti ir našlėms arba našliams, jeigu šie neturi draudžiamųjų pajamų, tačiau neatsižvelgiant į jų realią turtinę padėtį.

Šis kreipimasis į KT inicijuotas po to, kai mirus prezidentui A.M.Brazauskui jo našlė K.Brazauskienė 2010 metais pateikė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai prašymą skirti prezidento našlės rentą.

K.Brazauskienė nurodė neturinti draudžiamųjų pajamų, tačiau ji neslėpė valdanti didelės vertės turtą.

Sprendimą dėl rentos skyrimo turinti priimti Vyriausybė kol kas šio klausimo nėra svarsčiusi. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pasiūlė dėl rentos spręsti po KT nutarimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tustybiu tustybe

tustybiu tustybe portretas
laikas grizti i bufeta

tustybiu tustybe

tustybiu tustybe portretas
laikas grizti i bufeta

tustybiu tustybe

tustybiu tustybe portretas
laikas grizti i bufeta
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių