Įvertino LSDP sąrašą: didelio įspūdžio rinkėjui gali ir nepadaryti

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologė Rima Urbonaitė teigia, kad ryškėjantys partijų sąrašai daugiamandatėje apygardoje didelio įspūdžio rinkėjui gali ir nepadaryti.

Pasak jos, kaip ir daugelis partijų, šios problemos neišvengė ir Lietuvos socialdemokratų partija. Politologė pažymi, kad ne visi pirmųjų dešimtukų kandidatai yra viešoje erdvėje gerai žinomi asmenys.  

R. Urbonaitės teigimu, jei žmogus matomas bei yra aktyvus partijos viduje, dar nereiškia, kad jis prikaustys ir rinkėjų dėmesį. Todėl, pasak jos, LSDP prieš rinkimus reikės nemažai padirbėti, kad pirmasis dešimtukas taptų gera rinkimine kortele.

„Manau, labai didelio įspūdžio tai rinkėjui gali ir nepadaryti. Rinkėjas gali pažiūrėti pakankamai kritiškai, nes galbūt dešimtuko žmonės nėra jam labai gerai pažįstami. Nes ne visi dešimtuko asmenys yra ryškiai šviečiantys politikoje ar viešoje erdvėje. Žinoma, tai labai priklausys kaip šie žmonės dirbs savo vienmandatėse, nes per tai jie galėtų sustiprinti savo pozicijas. Bet, manau, visos partijos turi tą pačią problemą ir dešimtukai nėra stipriai darantys įspūdį. Jie rinkėjui gali būti nelabai daug ką pasakantys. Tai yra personalijų trūkumo problema, kylanti visomss partijoms. LSDP taip pat to neišvengė ir jiems reikės gerai padirbėti, kad pirmasis dešimtukas taptų gera rinkimine kortele“, – Eltai sakė R. Urbonaitė.

G. Palucko minusas, kad jo nėra Seime

Politologė įvertino ir LSDP sąrašo vedlį Gintautą Palucką. Pasak jos, nors G. Paluckas turi ilgametę politinę patirtį savivaldoje, bet jo reitingai vis dar kelia abejonių.

„G. Palucko minusas, kad jo nėra Seime. Jis negali LSDP frakcijos Seime užvesti, o ir pati frakcija Seime atrodo silpnai. G. Paluckas reitinguose turi taip pat nemažai vadinamųjų „tuščių nuomonių“. Tai žmonės apie jį arba neturi nuomonės, arba apie jį tiesiog nieko nežino. Kaip partijos pirmininkui, tai nėra labai gera situacija. Plius, juk žmonių skaičiumi LSDP yra viena didžiausių partijų, o kai žmonės nežino jos pirmininko ar neturi nuomonės apie jį, tai nėra labai geras ženklas“, – Eltai sakė R. Urbonaitė.

Rinkėjas gali pažiūrėti pakankamai kritiškai, nes galbūt dešimtuko žmonės nėra jam labai gerai pažįstami.

Politologei kyla klausimas, ar partija G. Palucką rinkimuose taip pat pozicionuos kaip potencialų premjerą. R. Urbonaitės teigimu, kol kas tokios retorikos dar nematyti.

„Čia rinkėjui tokiu atveju reikia siųsti visai kitas žinutes. Kandidatas į premjerus yra visiškai kita pozicija ir čia rinkėjo matymas svarbus. O jeigu rinkėjas jo nemato kaip premjero, tai G. Paluckui bus labai sunku. Tai jie turi pradėti formuoti tokią poziciją, nes rinkėjas turi pradėti jį matyti kalbantį ekonominiais, socialiniais klausimais. Jis jau dabar turi kalbėti kaip premjeras ir kelti premjero kompetencijai būdingus klausimus“, – sakė R. Urbonaitė.

Neaiškūs V. Andriukaičio prioritetai

LSDP paskelbtame sąraše daugiamandatėje apygardoje nėra buvusio eurokomisaro Vytenio Andriukaičio pavardės.  G. Paluckas Eltai teigė, kad V. Andriukaičiui šiuo metu siūloma ne viena pozicija tarptautinėse organizacijose.

R. Urbonaitė stebisi tokiu partijos žingsniu ir klausia, kur tuomet dingo V. Andriukaičio dar prieš prezidento rinkimus taip stipriai demonstruotas noras grįžti į vidaus politiką.

„Istorija su V. Andriukaičiu labai miglota ir ūkanota. Kaip LSDP kandidatas V. Andriukaitis dalyvavo prezidento rinkimuose. Žinoma, šie rinkimai nėra tapatūs, bet tuomet jis skleidė žinutę, kad jis grįžta į Lietuvos vidaus politiką. O dabar šis posūkis yra pakankamai keistas. Kyla klausimas, ir kokios tarptautinės organizacijos, ir kokių pasiūlymų iš tikro susilaukė V. Andriukaitis. Bet galime prisiminti ir V. Andriukaičio istoriją su Pasaulio sveikatos organizacija, kuomet jis kalbėjo organizacijos vardu, bet paaiškėjo, kad tai nėra tiesa. Tai kyla tų klausimų, kokie iš tikro V. Andriukaičio prioritetai, ar iš tiesų jis nori tarptautinės karjeros ir kur tuomet dingo jo noras dalyvauti Lietuvos vidaus politikoje“, – teigė ji.

Istorija su V. Andriukaičiu labai miglota ir ūkanota.

Kita vertus, R. Urbonaitė teigia, kad V. Andriukaičio pasitraukimas iš sąrašo gali lemti ir nuomonių išsiskyrimas su partijos pirmininku G. Palucku.

„Kad yra skirtingų pozicijų ir skirtingų matymų tarp G. Palucko ir V. Andriukaičio, kalbų taip pat buvo. Tai klausimas, ar tai nėra tikroji pasekmė, kodėl V. Andriukaičio nėra sąraše. Gal jiems taip ir nepavyko rasti bendro partijos vardiklio. Bet čia reikėtų turėti daugiau duomenų, kad būtų galima tai patvirtinti, ar paneigti“, – teigė ji.

LSDP paskelbė kandidatus vienmandatėse apygardose ir savo sąrašą daugiamandatėje apygardoje. Jame – 141 pavardė. Pirmoje sąrašo vietoje – partijos pirmininkas Gintautas Paluckas. Jis nebuvo reitinguojamas ir kandidatuos Utenos vienmandatėje apygardoje.

Po partijos pirmininko antroje sąrašo vietoje – LSDP frakcijos Seime seniūnė Rasa Budbergytė (Šeškinės–Šnipiškių vienmandatė). Ji pagal visuomenės reitingą birželio pradžioje užėmė pirmą vietą. Trečiasis sąraše yra Jonavos rajono savivaldybės meras Mindaugas Sinkevičius. Ketvirta – Orinta Leiputė (Kalniečių vienmandatė). Penktasis – sociologas, ekonomistas prof. Romas Lazutka (Fabijoniškų vienmandatė), šeštojoje – parlamentaras Julius Sabatauskas (Alytaus vienmandatė), septintoje – Seimo narė Dovilė Šakalienė (Senamiesčio–Žvėryno vienmandatė). Aštuntoje – Pasaulio lietuvių vienmandatėje dalyvausiantis Linas Jonauskas. Devintoje – Raminta Popovienė (Raudondvario vienmandatė), dešimtas – Seimo narys Algirdas Sysas (Molėtų–Širvintų vienmandatė).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šiemet

Šiemet portretas
jau tikrai uz nieka nebalsuosiu,nematau uz ka

beviltiski socdemai .....

beviltiski  socdemai  ..... portretas
jus beviltiski su tokiais savo ,,,sarasiniais,,,,, net jei anot urbonaites butu tas paluckas seime su pilnom kelnem LGBT ideju ar atsuoliuotu is EP iskeltas kaip lyderis Andriukaitis su tokiom paciom LGBT idejom .....jus beviltiski visais aspektais.... jus visiskai nuklydot y lyberastines LGBT dausas nuo savo tikslu ir ideju

vilma

vilma portretas
Urbonaite sako-Urbonaite zino,juk tai is tu,kuriems viskas dzin?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių