Į Sakartvelą atvykęs G. Landsbergis: šalies valdantieji nusprendė nusisukti nuo Vakarų

Į Sakartvelą su kolegomis atvykęs užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad šalies valdantieji nusprendė nusisukti nuo europinės krypties, tad svarbu parodyti paramą Vakarus palaikančiai visuomenei ir šalies prezidentei.

Ministras šioje Kaukazo šalyje vieši parlamentui antradienį priėmus prieštaringai vertinamą „užsienio įtakos“ įstatymą.

„Sakartvelo vyriausybė dar kartą įrodė, kad nusprendė sukti nuo europinio ir transatlantinio kelio, bet vienintelė kryptis, į kurią tuomet galima nusukti, yra kryptis į Rusiją. Tai yra ypač liūdna“, – BNS sakė ministras.

G. Landsbergis į Sakartvelą trečiadienio naktį atvyko su Latvijos, Estijos ir Islandijos užsienio reikalų ministrais.

Vizito metu G. Landsbergis su kolegomis trečiadienį ketina susitikti su Sakartvelo prezidente Salome Zurabišvili, parlamento pirmininku Šalva Papuašviliu, užsienio reikalų ministru Ilja Darčiašviliu, opozicijos ir neparlamentinių partijų atstovais, nevyriausybinėmis organizacijomis, Sakartvelo jaunimu.

Pasak ministro, pirmas vizito tikslas – perduoti žinią Sakartvelo vyriausybei, kad šiais sprendimais jie atsisako „europinio kelio“.

„Susitiksime su prezidente, kuri dabar yra centrinė figūra, aiškinanti Vakarams, kas vyksta ir telkianti žmones aktyviems veiksmams“, – kalbėjo G. Landsbergis.

„Taip pat norime paremti Sakartvelo žmones. Jie ypatingai nori europinės integracijos ir nori būti su Europa“, – pridūrė jis.

Sakartvelo vyriausybė dar kartą įrodė, kad nusprendė sukti nuo europinio ir transatlantinio kelio, bet vienintelė kryptis, į kurią tuomet galima nusukti, yra kryptis į Rusiją.

Sakartvelo parlamentas antradienį priėmė prieštaringai vertinamą įstatymą dėl „užsienio įtakos“.

Per trečiąjį, galutinį, balsavimą įstatymą palaikė 84 parlamentarai, 30 balsavo prieš. Dabar teisės aktas bus nusiųstas prezidentei, ši žada jį vetuoti.

Vis dėlto valdančioji partija turi pakankamai parlamentarų, kad galėtų atmesti prezidentės veto.

Įstatymas dėl užsienio įtakos nevyriausybinėms organizacijoms priimtas nepaisant kelias savaites trunkančių protestų ir didėjančios įtampos.

Įstatymą oponentai pasmerkė kaip panašaus represinio teisės akto Rusijoje dėl „užsienio agentų“ analogą. Juo Maskva slopina kritikus ir siekia užgniaužti nepriklausomą žiniasklaidą.

Prie parlamento pastato antradienį vyko masinis protestas. Jo dalyviai – daugiausia jaunimas – yra įsiutę dėl įstatymo projekto, sakydami, kad jis sužlugdys Kaukazo šalies viltį įstoti į Europos Sąjungą ir reikš demokratijos pabaigą.

Valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“, kuri pernai buvo priversta atsisakyti panašaus įstatymo projekto dėl didžiulio visuomenės pasipriešinimo, tvirtina kad juo siekiama tik padidinti pilietinių grupių finansavimo iš užsienio skaidrumą.

Įstatymui įsigaliojus, visos nepriklausomos nevyriausybinės ir žiniasklaidos organizacijos, gaunančios daugiau kaip 20 proc. savo lėšų iš užsienio, turės užsiregistruoti kaip „organizacija, veikianti pagal užsienio valstybės interesus“.

ES antradienį įspėjo Sakartvelą, kad priėmus įstatymą dėl „užsienio įtakos“ bus apsunkintas šalies siekis prisijungti prie bloko. Jungtinės Valstijos taip pat įspėjo, kad „užsienio įtakos“ įstatymu nusigręžiama nuo integracijos į Vakarus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jav irgi yra toks įstatymas

Jav irgi yra toks įstatymas portretas
Jav saugo savo demokratiją ir laisvę, todėl pas juos ir galioja užsienio agentų įstatymas o kitoms šalims tokio įstatymo turėti pagal juos negalima, nes kaip kitaip,, papirkinesi" "žiniasklaidą, organizacijas ir valdzias kitose šalyse

Kikis

Kikis  portretas
Žviegiat, vatutės ir troliukai. Smagu stebėti jūsų traukuliukus.

prielaida , kad

prielaida , kad portretas
anūkui šeimoje problemos ....................... sušalo ir nuvyko į Sakartvelą , o jei ten sušals ko gero vėl į Taivanį maus ............ galvojantis, kaip tikras užsienietis
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių