G. Nausėda: su Lenkijos prezidentu kalbėjomės ir sunkiais klausimais (papildyta)

Prezidentas Gitanas Nausėda ragina Lenkijos vadovą Andrzejų Dudą (Andžejų Dudą) ieškoti dialogo su visuomene, kaimyninėje šalyje tęsiantis protestams  dėl abortų draudimo.

Po antradienio susitikimo Vilniuje G. Nausėda žurnalistams sakė, kad akcentavo Lenkijos kolegai, jog „žmogaus teisių ir teisės viršenybės principas yra tai, kas mus visus jungia Europos Sąjungoje“, tačiau taip pat pabrėžė šalių teisę individualiai reguliuoti kai kurias gyvenimo sritis.

„Lietuva besąlygiškai ir neabejotinai pasisako už žmogaus teisių įgyvendinimą. Tačiau tai nereiškia, kad skirtingos šalys negali turėti tam tikrų skirtingų reguliavimo praktikų įvairiose gyvenimo srityse, jeigu jos neprieštarauja tose šalyse galiojančiai Konstitucijai ir bendriesiems Europos Sąjungos principams“,  – spaudos konferencijoje sakė A. Nausėda.

Jis pripažino, kad Lenkijos Konstitucinio Tribunolo išaiškinimas dėl abortų „paskatino diskusiją, kuri vyksta gatvėse, o ne kabinetuose“, tačiau sakė matantis ir A. Dudos pastangas ieškant kompromisų tarp valdžios ir visuomenės.

„Jeigu tai tampa protestais gatvėse, be abejo, reikia ieškoti visų būdų, kaip teisiniu ir dialogo keliu sureguliuoti klausimą taip, kad tų protestų nebūtų (...). Kiek man žinoma, Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda yra pateikęs tam tikrus įstatymų pakeitimus, kurie kaip tik yra kompromiso paieškos. Tai yra tai, ką mes sveikiname“, – kalbėjo G. Nausėda.

„Neabejoju, kad visos Europos Sąjungos valstybės, paisydamos savo vietinių tradicijų ir skirtumų, visgi stengsis eiti šituo dialogo ir sprendimų paieškos keliu ir tada mums tiesiog teks mažiau kalbėti apie dalykus, apie kuriuos šiandien kalbame“, – pridūrė Lietuvos vadovas.

Apie tai, kad susitikime iškėlė žmogaus teisių klausimą, prezidentas pranešė anksčiau feisbuke.

„Mano nuostata yra aiški – visuomet pasisakiau ir pasisakysiu už žmogaus teisių ir laisvių puoselėjimą bei nešališką dialogą su visuomene. Šios nuostatos laikausi ir kalbant apie moterų reprodukcinės sveikatos temą Lenkijoje“, – teigė jis.

Mano nuostata yra aiški – visuomet pasisakiau ir pasisakysiu už žmogaus teisių ir laisvių puoselėjimą bei nešališką dialogą su visuomene.

Lietuvos vadovas teigė besitikintis, kad Lenkija, būdama „viena seniausių demokratijų Europoje“, ieškos „konstruktyvaus dialogo su visomis visuomenės grupėmis“.

Didžiulius protestus Lenkijoje išprovokavo Konstitucinio Tribunolo sprendimas, kad dabar Lenkijoje galiojantys įstatymai, leidžiantys abortus vaisiaus apsigimimo atvejais, prieštarauja Konstitucijai.

Ši spalį Konstitucinio Teismo paskelbta nutartis dar labiau sugriežtino Lenkijos abortų įstatymus, kurie jau ir taip buvo vieni griežčiausių Europoje.

A. Duda: protestai – teismo išaiškinimo pasekmė

Savo ruožtu A. Duda pabrėžė, kad protestus išprovokavo ne valdžios sprendimai, o Konstitucinio Teismo išaiškinimas.

„Tai nebuvo įstatyminės valdžios teisės priėmimo pasekmė, tai nebuvo mano sprendimo pasekmė (...), tai buvo Konstitucinio Teismo, trečiojo valdžios šulo sprendimas“, – tikino jis.

Prezidentas sako po tribunolo išaiškinimo atsižvelgęs į tai, jog gali kilti protestai dėl griežtos Konstitucinio Tribunolo pozicijos ir įsiklausęs į kritikų argumentus.

„Klausydamas tų balsų, paruošiau įstatymo pataisą, kur numatyta išimtis dėl abortų draudimo, kai bus situacija, kad dar negimęs vaikas yra paveiktas letalinių sužalojimų, kurie sukels jo mirtį, sukurs situaciją, kai jo gyvenimas už motinos kūno ribų nebus įmanomas“, – sakė jis.

Anot jo, Lenkijoje nėra absoliutaus abortų draudimo ir Konstitucinis Tribunolas nepasisakė dėl išimčių, kai kyla grėsmė moters gyvybei ar išprievartavimo atveju.

Pokalbyje – koronavirusas, ES biudžetas

Šalies vadovai taip pat aptarė, kaip bendrai kovoti su koronaviruso pandemija, bendras testavimo ir vakcinavimo strategijas.

G. Nausėda su A. Duda, be kita ko, kalbėjosi ir apie Europos Sąjungos biudžetą bei Gaivinimo fondą, jo greitesnį patvirtinimą.

„Manau, kad su Europos Parlamentu pasiektas kompromisinis susitarimas dėl teisinės valstybės sąsajos su ES biudžetu bus priimtinas visoms šalims“, – tvirtino G. Nausėda.

Lenkija ir Vengrija pirmadienį blokavo ES biudžeto patvirtinimą, nes jame numatyta išlyga, kad lėšos gali būti sustabdytos, jei pažeidžiamas teisinės viršenybės principas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Įdomu, įdomu

Įdomu, įdomu portretas
kaip atrodė pokalbis? Ar tik nebuvo taip, kad vienas pasipūtėliškai komandavo, o kitas išsitempęs poza „Ramiai” įsakymų klausė ir drebančiu balsu vis kartojo „Tak jest”?

jonas

jonas portretas
O kas nuo to pasikeis,kad čia paplepės su antsnukiais,juk telefonai tam yra,bet įvaizdį kuria,ha-ha

na Duda , neysileidzia ir draudzia reklamuot pederasstus

na  Duda  , neysileidzia ir  draudzia reklamuot pederasstus  portretas
lezbes ir visa LGBTQ iskrypeliu lizda , taio pat pries abortu daryma ... lietuviskos ,,,geroves valstybes ,,,[ pederasdtines] kurejas Nauseda , UZ . LGBTQ - pederastines laisves, abortu daryma ...paradus , pederastija , ir vaivorykstinius paradus ---taip kad bendra kalba surast su Lenkais ...Vengrais ... Rusais..Baltarusiais ..... nausedinei libergrastu ,,,vyriausybei,,, sunkiai sekasi....
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių