Galutinis teismo sprendimas: Seimo Etikos komisija negalėjo vertinti S. Jakeliūno veiklos

  • Teksto dydis:

Seimo Etikos ir procedūrų komisija teisėtai atsisakė vertinti buvusio parlamentaro Stasio Jakeliūno pasisakymus apie Lietuvos banką (LB) ir jo vadovą, nes politiką išrinkus į Europos Parlamentą (EP) jo, kaip Seimo nario, įgaliojimai nutrūko, galutinai nutarė teismas.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) trečiadienį atmetė Lietuvos banko skundą dėl Seimo Etikos ir procedūrų komisijos sprendimo – pastaroji atsisakė pradėti tyrimą dėl S. Jakeliūno veiklos. LVAT paliko galioti Vilniaus apygardos administracinio teismo (VAAT) 2019 metų spalį priimtą sprendimą.

Centrinis bankas 2019 metų birželį kreipėsi į Seimo komisiją, prašydamas ištirti S. Jakeliūno elgesį ir konstatuoti, kad jis pažeidė Valstybės politikų elgesio kodekse, LB ir Seimo laikinųjų tyrimo komisijų įstatymuose nustatytus valstybės politiko elgesio principus ir reikalavimus.

Anot LB, tų pačių metų kovą S. Jakeliūnas „Lietuvos ryto“ laidoje „Nuoga tiesa“ skleidė melagingą informaciją apie banką, sąmoningai siekė kelti nepasitikėjimą jo darbuotojais.

Etikos ir procedūrų komisija liepos mėnesį atsisakė pradėti tyrimą, nurodžiusi, kad gegužę S. Jakeliūnas išrinktas EP nariu ir nuo liepos 2 dienos jis nebėra Seimo narys.

VAAT taip pat pažymėjo, kad dėl Valstybės politikų elgesio kodekso taikymo asmeniui, išrinktam į EP, dėl jo viešai pasakytų teiginių jau yra pasisakęs ir LVAT, anot kurio, pagal EP narių statutą jų veikla negali būti niekaip varžoma.

Lietuvos bankas LVAT prašė panaikinti pirmosios instancijos teismo sprendimą ir priimti įpareigoti Etikos ir procedūrų komisiją iš naujo spręsti dėl LB kreipimosi priėmimo.

„Pirmosios instancijos teismas teisingai įvertino įrodymus ir vadovavosi šiai bylai aktualiomis materialiosios teisės normomis, proceso teisės normų nepažeidė“, – nutarė LVAT.

S. Jakeliūnas ir LB valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas buvo įsivėlę į polemiką dėl buvusios finansų krizės. Buvęs Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas S. Jakeliūnas, be kita ko, kaltino centrinį banką nebendradarbiaujant tiriant krizę. V. Vasiliauskas kritiką kategoriškai atmetė.

Seimas 2019 metų spalį patvirtino BFK, atlikusio 2009-2010 metų krizės aplinkybių tyrimą, išvadas. Jose nurodoma, kad krizę sukėlė bankai, o LB neužtikrino tinkamos jų priežiūros.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių