G. Nausėda: sankcijos Rusijai turi tęstis, kol ji nepasitrauks iš Ukrainos teritorijų

  • Teksto dydis:

Sankcijos Rusijai turi tęstis, kol ji nepasitrauks iš neteisėtai užimtų Ukrainos teritorijų, sako Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

Tai jis penktadienį teigė Aukščiausiosios Rados nariams Kijeve.

„Lietuva mato nenuilstamas Ukrainos pastangas siekti politinio konflikto sprendimo Donbase. Nedviprasmiškai raginame Rusiją ir jos remiamas grupuotes nedelsiant įgyvendinti Minsko susitarimų reikalavimus. Rusijai taikomos sankcijos privalo tęstis tol, kol ji nepasitrauks iš neteisėtai užimtų Ukrainos teritorijų“, – sakė G. Nausėda.

Jis pridūrė, kad Lietuva ir toliau rems Ukrainos siekį įstoti į Europos Sąjungą ir NATO.

„Neabejojame, kad stiprios Ukrainos vieta – stiprioje Europoje. Nuoširdžiai džiaugiamės dėl Ukrainos civilizacinio pasirinkimo siekti europinės ir euroatlantinės integracijos, įtvirtinto šalies Konstitucijoje. Lietuva jus visada rems kelyje į Europos Sąjungą ir NATO. Geriau nei kas kitas žinome, kad jūsų laukia sudėtingi išbandymai, ir esame pasirengę pasidalyti patirtimi“, – kalbėjo Lietuvos prezidentas.

Jis Ukrainos parlamento narius skatino nepamiršti, kad reformų sėkmė pirmiausia reikalinga žmonių gerovei ir valstybės stabilumui užtikrinti.

G. Nausėda sakė liepą Vilniuje vyksiančioje Ukrainos reformų konferencijoje besitikintis išgirsti, ką Ukrainos valdžios, pilietinės visuomenės ir verslo atstovai, tarptautiniai partneriai ir ekspertai galvoja apie Ukrainos ateitį.

Neabejojame, kad stiprios Ukrainos vieta – stiprioje Europoje. Nuoširdžiai džiaugiamės dėl Ukrainos civilizacinio pasirinkimo siekti europinės ir euroatlantinės integracijos.

Prezidentas taip pat priminė, kad Lietuvoje yra įmonių, kurios norėtų prisidėti prie Ukrainos gerovės.

„Mano šalies verslas taip pat nekantriai laukia galimybių prisidėti prie Ukrainos gerovės kūrimo. Lietuva siekia plėtoti ryšius su Ukraina telekomunikacijų, informacinių technologijų ir inovacijų srityse“, – teigė G. Nausėda.

„Tikiu, kad glaudesnė mūsų šalių sąveika kuriant skaitmeninę ekonomiką galėtų atverti naudingų galimybių Ukrainos pramonės raidai, verslams ir piliečiams. Šiemetinis Lietuvos ir Ukrainos verslo forumas, tikiu, taps dar viena proga sustiprinti esamus ir kurti naujus tvarius ryšius“, – pridūrė jis.

G. Nausėda Aukščiausiosios Rados nariams taip pat priminė apie „bendrus rūpesčius“, kuriuos kelia Astravo atominė elektrinė.

„Elektrinės statytoja, Rusija, ne tik rizikuoja regiono šalių gyventojų sveikata, bet ir siekia išnaudoti atominės elektrinės projektą savo įtakos plėtrai. Augantis Baltarusijos pažeidumas reiškia tiesioginę grėsmę ne tik Lietuvos, bet ir Ukrainos interesams“, – tvirtino šalies vadovas.

Jis tuo pačiu Ukrainos valdžios ir jos žmonių prašė palaikyti Baltijos šalių poziciją dėl Baltarusijos atominės elektrinės ir nepirkti Astrave pagamintos elektros energijos.

Ukrainos vyriausybė nuo 2014 metų kovoja su Rusijos remiamais separatistais rytinėse Donecko ir Luhansko srityse. Šis konfliktas prasidėjo Maskvai anksčiau tais pačiais metais aneksavus Krymo pusiasalį po Kijeve įvykusios proeuropietiškos Maidano revoliucijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

p. NAUSĖDA....

p. NAUSĖDA.... portretas
Tavo ir kitų Baltijos šalių bei Lenkijos sankcijos Rusijai - tik įkyrus uodo zyzimas. Didžiosios Europos sąjungos valstybės, skirtingai nuo lojančių kiemsargiukų, bendradarbiauja su Rusija ir toliau gerina savo ekonominę padėtį. Tik kai kas pamiršo pokarinį laikotarpį - Amerikos "pagalbą" toms šalims. O įvykiai Afganistane dar patvirtino - kaip galima tikėti "pasaulio viešpačiams", kurie nesugebėjo padaryti tvarkos per 20 metų VIENOJE VALSTYBĖJE ir padarytą chaosą Afganistane turi prisiimti ES valstybės....

Augis

Augis  portretas
Politiniai impotentai, savam krašte nepasitenkinimas, lenda pas kitus!

tos

tos portretas
pacios dainos ir vel is naujo
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių