G. Nausėda siūlo Seimui ankstinti vaikų ugdymą, koreguoti nedarbo išmokas

  • Teksto dydis:

Seimo rudens sesijai prezidentas Gitanas Nausėdas teikia devynias teisėkūros iniciatyvas, tarp jų – siūlymas metais ankstinti vaikų ugdymą, koreguoti nedarbo išmokų tvarką, supaprastinti teisėjų atranką.

Kaip pranešė Prezidentūra, G. Nausėda žada teikti kartu su socialiniais partneriais parengtas  Švietimo įstatymo pataisas, kurių tikslas – sudaryti palankesnes ikimokyklinio, priešmokyklinio ir pradinio ugdymo sąlygas ir galimybes.

Pirmadienį G. Nausėda informavo siūlantis pradėti vaikų priešmokyklinį ugdymą nuo penkerių, o pradinį – nuo šešerių, siekiant suvienodinti vaikų iš socialinės rizikos šeimų galimybes mokytis. 

Pasak pranešimo, G. Nausėda taip pat teiks Nedarbo socialinio draudimo įstatymo pataisas, numatančias, kad darbo netekę darbingo amžiaus asmenys, kuriems yra nustatytas dalinis nedarbingumas, turėtų teisę gauti visą jiems pagal įstatymą priklausančią nedarbo draudimo išmoką.

Taip pat prezidentas siūlo Teismų įstatymo pataisas – jomis būtų nustatyta, jog būtų vykdoma pretendentų į teisėjus atranka ne į konkrečius, o bendrai į atitinkamos grandies teismus, o šių atrankų pagrindų būtų sudaromi nuolatiniai atrinktų pretendentų sąrašai. Tai, Prezidentūros teigimu, leistų operatyviau atrinkti pretendentus į laisvas teisėjų ir teismų vadovų vietas, leistų stabiliau paskirstyti krūvį, mažintų administracinius kaštus.

G. Nausėda įstatymų leidėjams siūlys įtraukti į rudens sesijos darbotvarkę ir anksčiau registruotus projektus, skirtus viešųjų pirkimų sistemos efektyvumo didinimui, efektyvesnės ir skaidresnės korupcijos prevencijos sistemos kūrimui.

Tarp teikiamų anksčiau registruotų pataisų – ketinimai mažinti finansinę savivaldybių, fizinių ir juridinių asmenų naštą, susijusią su senų elektros oro linijų iškėlimu, siūlymas mažinti gyventojų pajamų mokesčio tarifų skirtumus, numatyti galimybę apdovanoti ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu ne tik motinas, bet ir tėvus, mažinti maksimalius miško kirtimų plotus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kira

Kira portretas
Gal laikas būtų atlyginimus pakoreguot, specialistams padarė koeficientų ribas 5-11,55 lyg ir neblogai, bet nieks nežiūri į stažą, į darbų svarbumą, skiria 6 ir ne daugiau nors stažas 40 metų, su aukštuoju išsilavinimu, kaip nori taip daro viršininkai, sau, vaikams ir bedarbiams tik reikia, kitiems užteks ir tiek

yja

yja portretas
tai kad buvo jau toks bandymas ir visi6kas fiasko. O dabar, egzistuojant virusui ir nuotoliniam mokymui visiškas absurdas. Verčiau sumažintu dalykų skaičių vyresnėse klasėse, nes yra ir tokiu, kur gyvenime niekad nepraverčia

Turiu geresnį pasiulymą

Turiu geresnį pasiulymą portretas
Paankstinti prezidento rinkimus-už visišką fiasko baltarusijoj,už de facto KREMLIAUS scenarijaus ivykdymą,kai lietuvių rankomis baltarusija buvo atplėšta nuo vakarų ir nustumta i putino glėbį.dabar iš draugiškos kaimynės,baltarusija patapo rusijos provincija.KARAS jau šį rudenį.o absoliutūs durniai valdžioj vis tebekiršina nežinia ką.padeda grušnikei tichanovskajai ir gazprominei kolesnikovai.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių