G. Landsbergis: uždarę ES oro erdvę Rusijos orlaiviams, tą patį turime padaryti ir su laivais

  • Teksto dydis:

Vasario 27 dieną užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis nuotoliniu būdu dalyvavo neeiliniame Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrų susitikime. Susitikimo metu ministrai sutarė dėl skubios papildomos ES paramos paketo Ukrainai, besitęsiančios Rusijos karinės invazijos akivaizdoje. Ministrai taip pat aptarė būdus, kaip stiprinti Ukrainos ekonominį ir karinį atsparumą ir kaip sustiprinti – plėsti ES sankcijas Rusijai.

„Rusijai tęsiant karinę invaziją į Ukrainą, siekiant paimti Kijevą ir kitus didžiuosius miestus, Ukrainai ir jos karinėms pajėgoms reikalinga ne tik papildoma ginkluotė, bet ir skubi praktinė pagalba: kuro, apsaugos ir medicininių priemonių, sauso maisto davinių. Šiandien priėmėme sprendimą suteikti papildomą ES pagalbos paketą Ukrainai, kurio vertė 0,5 (pusė) milijardo eurų“, – sakė ministras ir pabrėžė, kad laikas pradėti diskusijas dėl ilgalaikės paramos priemones Ukrainai, stiprinant jos atsparumą, bei nepamiršti ir regioninių kaimynių, skubiai rengti pagalbos priemones Moldovai ir Sakartvelui.

„Siekdami dar labiau apriboti Kremliaus galimybes finansuoti jo karą prieš Ukrainą, šiandien taip pat sutarėme dėl ribojančių priemonių išplėtimo Rusijos finansiniam sektoriui, taikant sankcijas Rusijos centriniam bankui ir neleidžiant jam naudoti tarptautinių atsargų, bei plečiant individualias sankcijas Kremliui artimiems oligarchams ir sprendimų priėmėjams. Reikia sutarti ir dėl veidrodinių sankcijų taikymo Baltarusijai, kurios teritorija veikia kaip platforma Rusijos atakai prieš Ukrainą“, – pabrėžė G. Landsbergis.

Lietuvos užsienio reikalų ministras taip pat pažymėjo, kad ES valstybėms narėms vieningai sutarus uždaryti ES oro erdvę Rusijos orlaiviams ir priimti atitinkamus aktus, būtina atitinkamų žingsnių ir Rusijos laivybos atžvilgiu. „Turime žengti dar vieną žingsnį ir vieningai sutarti į ES teritorinius vandenis ir uostus neįsiliesti ir su Rusijos laivų. Taip parodysime nuoseklumą savo veiksmuose ir didinsime spaudimą agresoriui“, –  teigė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Reaguodama į Rusijos karinę agresiją, ES jau patvirtino du sankcijų paketus Rusijai, kuriuose daugiau nei 600 fizinių, įskaitant įšaldytas prezidento Vladimiro Putino ir užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo turtas, ir daugiau nei 50 juridinių asmenų. ES įvedė ribojimus Rusijos finansų, energetikos, susisiekimo sektoriams, taip pat prekybos suvaržymai, ribojimai eksportui, jo finansavimui.


Šiame straipsnyje: Gabrielius Landsbergisoro erdvėlaivaisankcijosRusijakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių