A. Butkevičius nekomentuoja nesėkmės Seimo vicepirmininko rinkimuose

  • Teksto dydis:

Laikinasis premjeras socialdemokratų vadovas Algirdas Butkevčius nekomentuoja parlamento nepritarimo jo kandidatūrai į Seimo pirmininko pavaduotojo pareigas ir teigia, jog toliau šią situaciją turės spręsti partijos prezidiumas.

„Premjeras nekomentuoja šio sprendimo, bet kokiu atveju ši nominacija (A.Butkevičiaus kandidatūros į Seimo vicepirmininkus - red.) buvo Socialdemokratų partijos prezidiumo, todėl prezidiumas vėl turės rinktis ir spręsti, ką nominuoti Seimo pirmininko pavaduotojo pozicijai“, - BNS A.Butkevičiaus komentarą perdavė jo atstovas spaudai Mindaugas Janulionis.

Pasak jo, dėl prezidiumo sušaukimo spręs šią savaitę susirinksianti partijos valdyba.

Antradienio naktį išrinkti keturi Seimo pirmininko pavaduotojai. Jais tapo Rima Baškienė, Arvydas Nekrošius, Gediminas Kirkilas bei Irena Degutienė.

Išrinkti premjero pareigas einantį A.Butkevičių parlamento pirmininko pavaduotoju neužteko balsų. Už jo kandidatūrą balsavo 66 politikai, prieš buvo 53, 14 susilaikė.

Tiek Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė, tiek Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis sakė, kad A.Butkevičiaus kandidatūra gali būti teikiama pakartotinai.

R.Karbauskis pripažino, kad pavienių balsų „prieš“ galėjo būti tiek iš socialdemokratų, tiek iš „valstiečių“ frakcijų.

Naujoji dauguma planuoja mažinti parlamento pirmininkų pavaduotojų skaičių nuo šiuo metu Seimo statute leidžiamų septynių iki penkių.

Pamoka, iš kurios reikia mokytis

Seimo sprendimas nepritarti socialdemokratų vadovo laikinojo premjero A. Butkevičiaus kandidatūrai į Seimo pirmininko pavaduotojus - pamoka, iš kurios reikia mokytis, o ne pradėti kaltųjų paieškas, sako socialdemokratų partijos pirmininko pavaduotojas parlamentaras Algirdas Sysas.

Vienos priežasties nėra, didžiausią įtaką tokiam sprendimui turėjo tai, kad A.Butkevičius dar yra ministras pirmininkas ir pirmą kartą bent jau mano darbo Seime istorijoje užimantis pareigas ir turėsiantis pareigas žmogus siūlomas į kitas pareigas.

„Manau, kad tai tam tikra pamoka mums, nes ne kaltų reikia ieškoti, o spręsti, ką reikia daryti. Tokia situacija Seime buvusi ir ne vieną kartą, yra galimybė teikti antrą kartą, reikia palaukti paties A.Butkevičiaus nuomonės“, - BNS antradienį sakė A.Sysas.

Anot jo, šį klausimą antradienį aptars Seimo socialdemokratų frakcija, valdyba.

„Vienos priežasties nėra, didžiausią įtaką tokiam sprendimui turėjo tai, kad A.Butkevičius dar yra ministras pirmininkas ir pirmą kartą bent jau mano darbo Seime istorijoje užimantis pareigas ir turėsiantis pareigas žmogus siūlomas į kitas pareigas. Bent jau aš šalininkas buvau ir siūliau neskubinti šio proceso, po mėnesio padirbėjus Seimui, A.Butkevičiui baigus vadovauti laikinajai Vyriausybei, būtų galima teikti jo kandidatūrą į Seimo vicepirmininkus ir išsispręstų teigiamai“, - kalbėjo A.Sysas.

Apie tai, jog A.Butkevičius gali būti neišrinktas Seimo vicepirmininku, neoficialiai dar prieš balsavimą kalbėjo ir dalis socialdemokratų frakcijos narių.

„Valstiečių“ vadovas Ramūnas Karbauskis po nepalankaus A.Butkevičiui balsavimo teigė, kad jo kandidatūra į Seimo pirmininko pavaduotojus gali būti teikiama antrą kartą.

R.Karbauskis pripažino, jog balsavimo rezultatai rodo, jog prieš A.Butkevičių pirmadienio naktį slaptai galėjo balsuoti ir dalis „valstiečių“, ir dalis socialdemokratų.

A.Butkevičius vadovavo socialdemokratų deryboms su „valstiečiais“ dėl būsimos koalicijos. Keturi iš šešių socialdemokratų derybininkų, tarp jų ir A.Sysas, pareiškė nepritariantys sprendimui vadovavimą Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai patikėti koalicijos partneriams „valstiečiams“ mainais į Ūkio ministro portfelį.

Klausiamas, ar šiam sprendimui galėjo turėti įtakos A.Butkevičiaus elgsena derybose su „valstiečiais“ dėl būsimos koalicijos, A.Sysas teigė, jog „A.Butkevčius buvo labiausiai mušamas politikas rinkimų tiesiojoje, viskas turi įtakos, kiekvienas žodis pasakytas, viskas susideda“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tipiškas Arklio galva su avino protu.

Ordinatė

Ordinatė portretas
Keistas dalykas, kad tik po šių Seimo rinkimų socialdemokratai prabudo ir pasibaisėjo - kokį prastą partijos vadovą ir premjerą tiek laiko pakentė. Aš, eilinis kaimo politikierius, jau prieš 4 metus baisėjausi Butkevičiaus "aliošiškumu". Nei charakterio, nei pastovumo, nei iškalbos. Vienintelis dalykas, ką jis visus 4 metus darė nuosekliai, buvo savo vyriausybės nesėkmių teisinimas A.Kubiliaus paliktu "paveldu", atkakliai nutylint tą faktą, kad tas "paveldas" atsirado sunkios ekonominės krizės sąlygomis. Ir keistas dalykas - net nebandė nors ką iš to "paveldo" pakeisti (atšaukti "naktinių posėdžių" nutarimus ir pan.). Žodžiu, politinis nevykėlis, per fatališką nesusipratimą patekęs į partinės ir valstybinės valdžios aukštumas.

...

... portretas
Nieko, vakare 'pakomentuos'... paskui ryte - vėl kitaip.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių