Ar valdantieji turi valstybės ateities viziją?

Tauta džiūgauja išsirinkusi į valdžią Valstiečių ir žaliųjų sąjungą (LVŽS). Tą liudija savaitgalį paskelbta naujausia „Vilmorus“ apklausa. 31,5 proc. apklaustųjų savo balsus atidavė šiai partijai, kai rugsėjį tokių buvo 12 proc. Turėdami tokį palaikymą, valstiečiai Seime parodė tokią iniciatyvą, kad kartais net sunku susigaudyti, ką rimtai vertinti, o ką rezervuotai. 

O ir jie patys prisipažino kartais iš pradžių balsavę, o tik paskui supratę, kad nesupratę, už ką balsavo. Kyla klausimas, ar tai svarbiausia šiandien ir, apskritai, ar valdantieji turi valstybės ateities viziją.

Cukraus ir vienkartinių puodelių apmokestinimas, tautinis kostiumas septynmečiams, silpnojo alkoholio branginimas, o eilėje – rūkymo balkonuose draudimas. Pradžia buvo Pagalbinio apvaisinimo įstatymas, kurį taip skubiai reikėjo pakeisti, kad viskas baigėsi jo nugulimu stalčiuose, pasak „valstiečių“ vicepirmininkės Rimos Baškienės, greičiausiai iki pavasario.

Tautiniai kostiumai visiems vaikams iki septynerių metų – idėja, kuri, valstiečių lyderio Ramūno Karbauskio teigimu, ugdytų patriotiškumą, sutikta nevienareišmiškai: vieni sveikino, kiti peikė, o R. Karbauskis su dizaineriu Juozu Statkevičiumi sukirto rankomis dėl kostiumų eskizų.

„Kodėl nėra patriotiškumo? Nes nėra pasitikėjimo valstybe. Tai, kai atsiras sprendimai, kurie didins pasitikėjimą valstybe, valdžios institucijomis, tada atsiras daugiau ir patriotiškumo, o tautinis kostiumas, ypač vaikų, deja, jo nesukurs. Apvilkus vaiką tautiniu kostiumu, kai jis mato valdžią keikiančius tėvus, nemanau, kad įmanoma sukurti patriotiškumą“, – sako M. Romerio universiteto Politikos ir vadybos fakulteto lektorė Rima Urbonaitė.

„Norima parodyti tautai, kad daromi sprendimai, kad priimamos politikos kryptys, kurias buvo žadama priimti. Bet svarbu pabrėžti, kad svarstant tokius klausimus, neturime nutolti nuo strateginių problemų ir sprendimų“, – teigia Rytų Europos studijų centro direktorius Linas Kojala.

Kilus pasipiktinimui – atsitraukia

Bet atrodo, kad valdantiesiems strateginės problemos ne itin rūpi. Pavyzdžiui, aplinkos ministrui svarbu vienu euru apmokestinti vienkartinius puodelius, nes tai esą mados ir prabangos dalykas. Kilus kritikos bangai, ministras aiškinosi, kad bus siekiama dialogo ir naujo mokesčio niekas greitai neįves.

„Manau, kad čia yra testavimas, ką visuomenė apie tuos dalykus mano. Jei kyla visuomenėje pasipiktinimas, tuomet naujieji valdantieji atsitraukia ir sako – na, čia to nenorėjome pasakyti ar šiaip pašnekėjome“, – komentuoja Laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas.

Tad valdantieji užsimojo ne tik mokyti, kaip gyventi, pavyzdžiui, visiems gerti ne iš vienkartinio, o iš vieno indelio, kaip sovietmetyje, bet ir ką valgyti. Sveikatos apsaugos ministras įsitikinęs, kad reikia papildomai apmokestinti daug cukraus turinčius produktus – šokoladus, sausainius, nes tai nesveika. Kitaip tariant, užsimanei saldėsio, už jį teks mokėti gerokai brangiau.

Seimas jau svarsto ir naują alkoholio apmokestinimo tvarką. Pagal ją akcizas būtų taikomas laipsniui gėrimo litre. Tarifas didėtų daugiau, nei numato ES, ir skirtingoms gėrimų grupėms 2020-aisiais taptų vienodas arba, anot sveikatos apsaugos ministro, beveik vienodas. Seimui pritarus šiam siūlymui, alaus ir vyno kainos gerokai šokteltų į viršų.

Mokesčių didinimas?



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstai, geriau atsisėstum prie bažnyčios, daugiau uždirbtum

Kęstai, geriau atsisėstum prie bažnyčios, daugiau uždirbtum portretas
Tai vargšas nusenęs žmogelis – okupacijos laikų liekana. Visą laiką sąžiningai tarnavo sovietų represinėse struktūrose. Negailėdamas jėgų kovojo su Sovietų Sąjungos priešais, naikino ir trėmė visus, netikinčius šviesiu komunizmo rytojumi. Vykdė ir viršijo Komunistų partijos iškeltus penkmečio planus. Visas sovietines šventes šventė negailėdamas sveikatos. Nenuostabu, kad žmogelis prieš laiką susidėvėjo ir psichiškai, ir fiziškai. Dabar prisiduria pragyvenimui, rašydamas komentarus, liaupsinančius fašistinę Kremliaus milijardierių kliką ir keikiančius Lietuvą. Nebesupranta žmogelis apie ką straipsnyje rašoma, todėl jo komentarai ne į temą. Kadangi apmokama pagal žodžių kiekį komentare, visada gale prirašo „Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika“. Taip žmogelis beveik trečdaliu pasididina savo komentarą. Dėl protinio neįgalumo tą patį komentarą kartoja po daugeliu straipsnių. Šio nukvakusio žmogelio pezėjimas – Kremliaus demagogijos atkartojimas.

Kęstas

Kęstas portretas
Konservatoriai ir socdemai nuvarė Lietuvą. Tokiais jie liks mūsų atmintyje. Ką mes paliekame ateičiai? Vieną 1888 metų dieną žymus verslininkas skaitė prancūzų laikraštyje apie jo brolio mirtį. Staiga jis suprato, kad redaktorius supainiojo ir parašė apie jo paties mirtį. Tai, ką jis perskaitė, buvo nelabai malonu: prekiautojas mirtimi pats numirė. Šis verslininkas buvo didysis dinamito išradėjas ir pardavėjas Alfredas Nobelis. Jis rimtai pagalvojo, kaip ištaisyti atminimą apie jį ir beveik visą jo turtą paliko Nobelio mokslo premijai finansuoti. Daugiau apie tai, guglinant žodžius: mokslas-studijos- ekonomika.

kaunietė

kaunietė portretas
Pensininkei, kuri mano, kad pensiją pakėlė nueinantis Butkevičius 15 eurų, o Karbauskis pridėjo tik 5 eurus. Noriu paklausti - tai Butkevičius tuos 15 eurų pridėjo iš savo asmeninių pinigų, ar iš biudžeto? Kaip galima taip nusišnekėti ir visai neprotauti. Ar Jonas, ar Petras - visi naudoja mūsų suneštus biudžeto pinigus.
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių