Orkas Maskvoje treniruojantis lietuvis atsisakė pasiūlymo keisti pilietybę

Klaipėdietis Filipas Butkinas puikiai pažįstamas Lietuvos jūrų muziejaus lankytojams. Ilgus metus jis ten dirbo treneriu ir rengė įspūdingus pasirodymus su šiaurės jūrų liūtais. Du garsiausi jo treniruoti gyvūnai – Piratas ir Čiunčia net buvo tapę tikromis šalies žvaigždėmis. Tokių specialistų, kaip Filipas, pas mus vienetai, deja, „Emigrantai“ su juo susitiko beveik už tūkstančio kilometrų nuo Lietuvos. Jau trejetą metų Filipas gyvena Maskvoje.

Žinomas jūros gyvūnų treneris, paklaustas, kodėl nusprendė emigruoti, atsako, kad jau reikėjo pokyčių.

„Nedavė ramybės gal ir amžiaus krizė, kažkoks nerimas, vidinės savęs paieškos. Kažko amžinai trūksta, kažkokie tarakonai galvoje, dėl kurių atsiranda iliuzija, kad jeigu pakelsi sparnus, pakeisi vietą, viskas normalizuosis savaime. Aišku, to niekada neįvyksta“, – neslepia Filipas.

Vyras sako negalintis ilgai nusėdėti vienoje vietoje. Per savo karjerą jis dirbo ne tik Klaipėdoje, bet ir Saudo Arabijoje, Graikijoje, Bahreine, Turkijoje, Olandijoje.

O prieš trejus metus Filipas netyčia sužinojo, kad yra laisva orkos trenerio vieta Vladivostoke: „Pagalvojau – puiku, tai nebloga romantika, 10 000 km, kodėl nenuskristi? Nuskridau ir ten paaiškėjo, kad iš tikrųjų reikia tuos gyvūnus nugabenti į Maskvą. Apie Maskvos delfinariumą nežinojau visiškai nieko, tai išėjo toks absoliutus netyčiukas, nes įsivaizdavau save prie Ramiojo vandenyno, kur nors Vladivostoke, bet susiklostė kitaip.“

Ilgus metus treniravęs jūrų liūtus, dirbęs ir su delfinais, Filipas, nusprendęs iškeliauti į Rusiją, priėmė naują iššūkį – ne tik kardinaliai pakeisti aplinką, bet ir imtis treniruoti kitos rūšies gyvūnus – orkas, kurių Klaipėdoje nėra.

Pasak Filipo, tai jam buvo iššūkis ir kaip žmogui, ir kaip specialistui.

„Konkursų nebuvo, nes Klaipėdos delfinariume įgauta patirtis visiškai juos tenkino, tai buvo labai trumpas 5 minučių pokalbis su klausimu, ar tenkina sąlygos, ar ne. Pasakiau, kad tenkina. Sumušėme rankomis ir aš likau čia“, – kalbėdamasis su „Emigrantais“ prisimena Filipas.

Orka – ne šiaip sau jūros gyvūnas. Tai stambiausia delfinų rūšis, užauganti iki 9,5 m ilgio ir 9 tonų masės. Filipas sako, kad tai labai galingas, pavojingas bei protingas grobuonis. Orkos puola ruonius, delfinus ir net stambius banginius. Gaudydama grobį orka, iš vandens gali iššokti į beveik 5 metrų aukštį.

„Taip, tai tobulas žudikas vandenyne. Orkos skiriasi, vienos medžioja ruonius, kitos valgo tiktai žuvį. Mes dirbame su tomis, kurios valgo ruonius. Mes, be abejo, pripratinome jas valgyti žuvį“, – teigia Filipas.

Pirmasis lietuvio ir jam treniruoti priskirtų orkų susitikimas primena kraupią sceną iš siaubo filmo. Milžiniški gyvūnai ir palyginti smulkus vyras atsidūrė viename akvariume ne bet kur, o aukštai virš žemės.

„Niekada anksčiau su orkomis nebuvau susidūręs ir pamačiau jas būtent tada, kai reikėjo pervežti į Maskvą. Aš buvau [orkų] transportavimo furgone – čia orka, čia aš, vanduo ir mes skrendame. Tai buvo staiga, aš spėjau tik išlipti iš vieno lėktuvo, persirengti hidrokostiumu, įšokti į vandenį ir – labas, orka!“ – apie pirmą susidūrimą su orkomis pasakoja Filipas.

Skrydžio metu Filipas irgi buvo vandenyje, nes reikia „raminti gyvūną, jis turi žinoti, kad jis ne vienas tuo metu. Todėl esi kartu su gyvūnu.“


Šiame straipsnyje: Maskvaorkoslietuvistreneris

NAUJAUSI KOMENTARAI

JAU DVASIŠKAI RI EKONOMIŠKAI MIRUSIOS IMPERIJOS PILIETYBĖ?

JAU DVASIŠKAI RI EKONOMIŠKAI  MIRUSIOS IMPERIJOS  PILIETYBĖ? portretas
Nebent koksdar vienas alkašėlis iš Prancūzijos dėl mokesčių vengimo dar sukvailiotų
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių