„Žalioji byla“ – bloga žinia gamtos skriaudikams

  • Teksto dydis:

Pernai įvykusi „Grigeo Klaipėda“ nelaimė atskleidė liūdną tiesą: daugelį metų į Kuršių marias buvo leidžiamos nevalytos popieriaus fabriko nuotekos. Gamtai padaryta žala siekia dešimtis milijonų eurų. Paaiškėjo skandalingi faktai: iki šiol didžiausias per visą nepriklausomybės laikotarpį nusikaltimas Lietuvos aplinkai buvo daromas sistemingai, pagal gudrią nusikalstamą schemą. Siekiant sumažinti gamybos sąnaudas, techologinis procesas organizuotas taip, kad dešimtys kubinių metrų nuodingų gamybos atliekų kasdien patektų ne į valymo įrenginius, o tiesiai į aplinką.

Kaltininkai nustatyti, tikėtina, kad bus deramai nubausti. Tačiau iki šiol neatsakyta į esminį klausimą: kaip tokio masto tarša galėjo būti „nematoma“ dešimtmečius? Kiek dar Lietuvoje slaptų itin didelės taršos šaltinių?

Europos Komisija ruošiasi bausti lietuvius už jų meilę lauko išvietėms. Ne tik kaimuose, bet ir pačiame Vilniaus centre, Šnipiškėse, gamtinius reikalus žmonės tvarkosi medinėse būdelėse. Jų šeimininkų negąsdina nei baudos, nei smarvė, nei infekcijų pavojus. Tuo naudojasi egzotinių kelionių organizatoriai: Šnipiškes ypač mėgsta turistai-ekstremalai iš Japonijos – aukšta tualetų kultūra garsėjančios šalies. Kada Lietuvoje nebeliks lauko tualetų, o japonų turistams bus siūlomos kitokios ekstremalios pramogos?

Daugiau nei dešimtmetį Lietuvoje rūšiuojamos atliekos. Rengiama daugybė kampanijų, skirtų skatinti rūšiavimą. Tikinama, kad rūšiuotos atliekos vėl perdirbamos. Tačiau tai tik dalis tiesos. Skandalingas faktas, už kurį Europos komisija gali bausti Lietuvą skaudžiau nei už lauko tualetus: didžioji dalis rūšiuotų atliekų patenka į sąvartynus. Arba apleistas fermas. Nes taip pigiau. Ar Lietuvoje egzistuoja „šiukšlių mafijos“ grupuotės? Pagal kokias schemas jos veikia ir kiek uždirba teršdamos aplinką?

Kiekvienas medžiotojas save vadina gamtos mylėtoju. Tačiau didžioji dalis už brakonieriavimą Lietuvoje nubaudžiamų asmenų yra... medžiotojai. Naktiniai taikikliai, šaudymas iš automobilio, medžioklė draudžiamu metu – nuodėmės, kurias medžiotojai vadina „nelaimingais atsitikimais“. Kaip atrodo lietuviška medžioklė? Ar galima ją vadinti civilizuota? Kodėl medžiotojai taip siekia taisyklių sušvelninimo, bet vengia viešumo?

Sąvoka „ekologija“ iki šiol suprantama kaip brangi, pavienių entuziastų praktikuojama mada. Šūkiai apie pasaulinį atšilimą, atliekų rūšiavimą, vartojimo mažinimą, valdžios raginimas atsakingai rūšiuoti atliekas, iš automobilio persėsti ant dviračio ar naudotis viešuoju transportu, pirkti elektromobilį ir vengti plastiko, švelniai tariant – kelia nuobodulį.

Visos šios ir kitos aktualios temos bus nagrinėjamos naujoje TV3 laidoje – „Žalioji byla“. „Žalioji byla“ nekalbės apie vienkartines sauskelnes ar tirpstančius ledynus. Kiekviena „Žaliosios bylos“ laida – žurnalistinis tyrimas apie realią aplinkai daromą žalą. Laidose bus atskleista nusikalstamos schemos, skandalingi taršos faktai, (ne)legalios statybos saugomose teritorijose, brakonierių nuodėmės, reidai su aplinkosaugininkais ir viešumo labiau nei baudos vengiantys gamtos skriaudikai.

„Žalioji byla“ – jau nuo liepos 5, kiekvieną sekmadienį, 11 val., per TV3.


Šiame straipsnyje: gamtosaugaŽalioji bylagamta

NAUJAUSI KOMENTARAI

K

K portretas
Kada farai dėvės pilna uniforma kodėl su kelnėm
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių