Vasaros kino kronika: lietuviški pėdsakai

Ką tik pasibaigusiame 70-ajame Kanų festivalyje ispanų režisieriaus Pedro Almodovaro vadovaujama žiuri "Auksinę palmės šakelę" įteikė švedų režisieriui Rubenui Östlundui už filmą "Aikštė", provokuojančią šiuolaikinio meno satyrą. Festivalyje savo naujus filmus taip pat pristatė tokie kino meistrai kaip M.Haneke, B.Dumont, C.Denis, A.Varda, R.Polanski.

Nekonkursinėje Kanų programoje buvo parodytos ir pirmosios Davido Lyncho "Tvin Pyksas – sugrįžimas" serijos – kultinio, prieš 25 metus rodyto televizijos serialo tęsinys apie tolesnį FTB agento Dale'o Cooperio likimą. Režisierius surinko beveik tokią pačią aktorių bei techninių darbuotojų sudėtį ir visas dalis režisavo pats, akcentuodamas, kad šį "Tvin Pyksą" reikėtų žiūrėti ne kaip televizijos serialą, o kaip 18 valandų kino filmą. Naująjį D.Lyncho darbą oficialiai jau gali pamatyti ir Lietuvos žiūrovai, tačiau kol kas tik interneto televizijos platformoje.

****

Kanų kino festivalyje įvyko ir svarbios su Lietuva susijusios premjeros. Paralelinėje programoje "Dvi režisierių savaitės" pristatytas naujas, devintasis režisieriaus Šarūno Barto pilnametražis filmas "Šerkšnas" (tai jau penktas Š.Barto filmas, parodytas Kanuose). Bendrame Lietuvos, Ukrainos, Prancūzijos ir Lenkijos filme pagrindinius vaidmenis sukūrė Mantas Jančiauskas, prancūzų aktorė Vanesa Paradis ir lenkų aktorius Andžejus Chyra. Lietuvių režisierius jam būdingu vizualiu stiliumi sulieja dokumentinius kadrus su inscenizacijomis ir pasakoja apie jaunus žmones, iš Lietuvos gabenusius humanitarinę pagalbą į Ukrainą ir pasimetusius karo draskomame Donbaso regione. Asmeninės veikėjų dramos vyksta Ukrainos krizės akivaizdoje. Sudėtingomis sąlygomis pačiame Ukrainos karo epicentre statytas Š.Barto filmas Lietuvoje turėtų būti parodytas rudenį.

****

Konkursinėje Kanų festivalio programoje parodytas dokumentinio kino meistro, ukrainiečio Sergejaus Loznicos vaidybinis filmas "Nuolankioji", prie kurio gamybos ir kūrimo prisidėjo ir Lietuva. Tai istorija apie jaunos moters iš mažo Rusijos miestelio kelionę į Sibiro glūdumą aplankyti kalinčio vyro ir perduoti jam paštu nenuėjusį siuntinį. S.Loznica F.Dostojevskio novelės "Nuolankioji" motyvus perkelia į dabartinę Rusiją, skendinčią korupcijoje, absurdiškoje biurokratijoje ir nebaudžiamame smurte. S.Loznicos "nusivylimo ir nevilties odisėja" kartu su rusų režisieriaus Andrejaus Zviagincevo filmas "Nemeilė" (Didysis žiuri prizas) kritikų vadinti paveikiausiais šiųmetinių Kanų filmais, bet "Nuolankioji" apdovanojimų nepelnė.

****

Kanų festivalio metu Maskvoje įvyko kito žinomo Rusijos kino ir teatro režisieriaus Kirilo Serebrenikovo areštas. Jo filmą "Mokinys" (pagal Mariuso von Mayenburgo pjesę) šiemet rodė "Kino pavasaris". Režisierius buvo ne kartą susilaukęs Rusijos cenzorių dėmesio tiek už savo postmodernistinę kūrybą, tiek už drąsius viešus pasisakymus prezidento Vladimiro Putino ir jo partijos atžvilgiu. Kūrėjo namuose ir jo vadovaujamame Maskvos M.Gogolio teatre atliktos kratos oficialiai pateikus finansinių nusikaltimų versiją. Paramą sulaikytam režisieriui išsakė kiti žinomi kūrėjai, tarp jų ir prancūzų aktorė Isabelle Huppert, kuri viešoje apdovanojimų ceremonijoje kreipėsi į Prancūzijoje viešėjusį V.Putiną, ragindama jį "palikti K.Serebrennikovą ramybėje ir verčiau eiti žiūrėti jo spektaklių". Šiuo metu Rusijos kalėjime jau dvejus metus kali Ukrainos kino režisierius Olegas Sentsovas, kuriam per Krymo aneksiją sufabrikuota byla už terorizmą.

****

Britų režisierius Terry Gilliamas ("Dvylika beždžionių", "Brazilija", "Baimė ir neapykanta Las Vegase") savo socialinėje paskyroje paskelbė, kad po septyniolikos metų baigė savo filmo "Žmogaus, kuris nužudė Don Kichotą" filmavimus. Pagrindiniams vaidmenims režisierius prisikvietė aktorius Jonathaną Pryce ir Adamą Driverį. Dėl nuolatinių atidėliojimų, įvairių nelaimių, prodiuserių ir aktorių kaitos šio filmo galutinis įgyvendinimas jau buvo tapęs savotišku utopijos sinonimu, bet T.Gilliamas neprarasdavo vilties atgaivinti projektą. Tiesa, ir šįkart projektą lydi nesėkmių gandai – Portugalijos televizija pranešė apie galimą tyrimą dėl filmavimų padarytos žalos Tomaro XII a. Kristaus vienuolynui, kuris įtrauktas į UNESCO paveldą. Režisierius šiuos gandus vadina prasimanymais.

****

Trims lietuviškoms "Sidabrinėms gervėms" nominuotas Audriaus Stonio filmas "Moteris ir ledynas" neseniai buvo įvertintas Barselonos dokumentinio kino festivalyje pagrindiniu prizu. O ką tik pasibaigusiame Lenkijos Krokuvos kino festivalyje "Moteris ir ledynas" laimėjo net du prizus – už geriausią dokumentinį filmą ir tarptautinės kritikų asociacijos FIPRSCI apdovanojimą už unikalią ir poetinę dokumentinio kino kalbą. Pasak organizatorių A.Stonio filmas "suteikia kontempliacijos ir tylos patirtį, kur judėjimas, laikas, gyvenimas ir mirtis tampa mūsų vidinio peizažo elementais". Filmas "Moteris ir ledynas" šiuo metu rodomas Lietuvos kino teatruose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių