Radijo istorija: rinkdami dainų topus, gerbėjai siųsdavo po 200 laiškų

Gerbėjai buvo pasiutę, kalbėdama apie laidas, skirtas jaunimui, sako Jolanta Jurkūnienė, LRT radijo eteryje 1989 m. pradėjusi vesti laidą „Jaunimo muzikos studija“.

Šioje laidoje pirmą kartą buvo pradėti sudarinėti dainų dešimtukai, dėl kurių gerbėjai ėjo iš proto: „Kiekviena grupė turėjo savo gerbėjų klubą – 200 laiškų yra tavo rankose ir tu jauti, kad visi ta pačia ranka parašyti. [...] Gerbėjai buvo pasiutę. Gaudavau laiškų, kuriuose grasindavo, kad susidoros su manimi, su mano dukra Laura“, – pasakoja J. Jurkūnienė.

Prilygo Liuksemburgo ir kitoms radijo stotims

„Jaunimo radijo diskoteka“ – taip vadinosi bene pirmoji Lietuvos radijo laida, skirta vakarietiškai jaunimo muzikai. Ji pradėta transliuoti  dar 1980 m. ir tęsėsi beveik penkerius metus. Laidą kūrė žurnalistė Birutė Ribokienė. Tarp nuolatinių laidos klausytojų buvo ir dainininkas bei dainų autorius Andrius Mamontovas.

„Svarbiausios radijo stotys tuo metu mums buvo Liuksemburgo radijas, kuris transliuodavo Liuksemburgo radijo TOP 20. Manau, kad jis mums darė didžiausią įtaką. Daugelis radijo stočių buvo blokuojamos, buvo pastatyti kažkokie triukšmo generatoriai, kurie tiesiog slopindavo radijo stočių transliacijas. Esą stabdydavo vakarietišką propagandą, bet Liuksemburgo radijas prasimušdavo. Taip pat ir BBC radijo laidos, būdavo rusų ir lietuvių kalbomis Laisvosios Europos radijas. Ten gal daugiau kalbėdavo. Buvo Lenkijos radijas, kuris transliuodavo pusiau lenkišką, pusiau vakarietišką muziką. Lietuvos radijas pagaliau irgi išsikovojo tą poziciją jaunimo tarpe, kai atsirado „Jaunimo radijo diskoteka“, – sako A. Mamontovas.

Jis prisimena, kad kiekvieną sekmadienį visą valandą buvo galima klausytis užsienio atlikėjų. Be to, laidos svečiai visuomet būdavo didžėjai. „Tuo metu jie vadinosi diskotekininkais. Jie pristatydavo kažką iš savo muzikos kolekcijos. B. Ribokienė suvaidino beprotiškai svarbią rolę mano kartos žmonėms. Tai buvo tas šaltinis, per kurį lietuviškai galėdavai girdėti muzikines naujienas. Aš tą laidą įsirašydavau į magnetofono juostelę“, – pasakoja A. Mamontovas.

 

 

Anot jo, per „Jaunimo radijo diskoteką“ daugiausia grodavo roko muziką. „Prisimenu grodavo AC/DC. Visa tai, kas tuo metu buvo populiaru. Tai, žinoma, daugiausia buvo naujosios bangos atlikėjai, pavyzdžiui, „Eurythmics“, būdavo kažkas iš italų estrados. Dabar išvardyti pavadinimus sunku. Taip pat buvo grojamas Eltonas Johnas, „Pink Floyd“, „Depeche Mode“ ir daugelis tuo metu populiarių. Mano karta apie daugelį atlikėjų sužinojo iš šios laidos“, – A. Mamontovas.

Tarp šios laidos gerbėjų buvo ir dabartinė radijo laidų garso režisierė Daiva Sviglinskienė, kuri prisipažįsta laidos klausiusi dar mokydamasi mokykloje. „Tai buvo kažkoks stebuklas, nes tu galėjai Lietuvos radijuje išgirsti tai, ką anksčiau galėdavai girdėti tik per Liuksemburgo ar Varšuvos radiją. Tai buvo užsienietiškos muzikos apžvalga. Kai atėjau dirbti, ta laida kaip tik ir užsidarė“, – sako D. Sviglinskienė.

„Jaunimo radijo diskoteka“ eterį paliko 1984 m. Ją kūrusi B. Ribokienė dabar yra profesionali gidė. Per įtemptą kelionių grafiką, deja, nepavyko susitikti pokalbiui, bet ji siunčia linkėjimus visiems buvusiems laidos klausytojams.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių