Programoje „Naktės“ – hipnotizuojati muzikos magija

  • Teksto dydis:

Unikali garsų alchemija, susidedanti iš improvizacijos, elektronikos ir senųjų folkloro dainų interpretacijų – visa tai sutelpa magiškoje Vilniaus savivaldybės choro „Jauna muzika“ (vadovas ir dirigentas Vaclovas Augustinas) ir alternatyviojo folkloro grupės „Merope“ programoje „Naktės“, kuri lapkričio pabaigoje nuskambės Anykščiuose, Vilniuje ir Kaune.

Paslaptingas kūrinio pavadinimas apjungia naktį ir stebuklingą muzikinį ritualą, kuriame susilieja nuostabus „Merope“ dainininkės ir kanklininkės Indrės Jurgelevičiūtės balsas, bansuri fleitos, gitaros, elektroninių efektų ir vieno geriausių šalies chorų balsų darnos skambesiai.

Visą sezoną šventiniu paskelbęs, savo trisdešimtmetį švenčiantis kamerinis choras „Jauna muzika“ su „Merope“ bendradarbiauja jau ne pirmą kartą – „Naktės“ pirmąkart pristatytos 2018 m. Sulaukusi ypatingai šilto publikos atsako, šventinį sezoną programa pasitinka atnaujinta.

Kadangi ši muzikinė draugystė tęsiasi jau kelerius metus, muzikavimas labai organiškas, choras – tarsi grupės narys.

Grupę „Merope“ be I. Jurgelevičiūtės taip pat sudaro bansuri fleita grojantis Jeanas-Christophe‘as Bonnafous (Prancūzija) ir Bertas Coolsas (Belgija), grojantis gitara ir spalvinantis muziką elektronikos efektais. Grupės nariai susitiko studijų Roterdamo muzikos akademijoje metais. Ne vieną įsimintiną programą paruošusi „Merope“, 2012 m. buvo įvertinta ir tarptautiniu mastu – pirmasis jų albumas „9 Days“ pateko į geriausių metų „World“ muzikos albumų trejetuką. Pristatomos programos pagrindas, „Merope“ albumas „Naktės“ 2018 m. laimėjo Klara apdovanojimą kaip geriausias Belgijoje išleistas „World“ muzikos albumas. Su šia programa „Merope“ taip pat atstovavo Lietuvai „Womex World Music Expo“, vykusioje šiemet Tamperėje.

„Su choru bendradarbiaujame nuo jų jubiliejinio koncerto „Keliautojo užrašai“ 2014 m. Vaclovas taip pat buvo mano dėstytojas LMTA. Mums didelė garbė muzikuoti su V. Augustinu ir šiuo nuostabiu choru, visuomet jaučiame ypatingą subtilų muzikinį ryšį. Kadangi ši muzikinė draugystė tęsiasi jau kelerius metus, muzikavimas labai organiškas, choras – tarsi grupės narys. Senosios liaudies dainos savyje neša gilią sakralią prasmę, kurią jaučiame panašiai“, – pasakojo „Merope“ vokalistė ir kanklininkė I. Jurgelevičiūtė.

1989 m. įkurtas kamerinis choras „Jauna muzika“ šiemet švenčia savo 30-metį. Ką tik iš gastrolių Izraelyje grįžęs kolektyvas visą 30-ąjį sezoną paskelbė šventiniu, todėl šie metai pilni aukščiausio lygio chorinės muzikos koncertų. Be skirtingų žanrų sąlytį reprezentuojančios programos „Naktės“, choras šį sezoną ruošia ir efektingą koncertą su „Naujų idėjų kameriniu orkestru“ (NICO), atsakingai ruošiasi dar vienai kelionei į festivalį Kremse, Austrijoje.

Centriniu šventinio sezono koncertu taps vasario mėnesio renginys Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje, kurioje skambės ne tik įspūdingasis Arvo Pärto „Te Deum“, bet ir dvi lietuvių kompozitorių premjeros.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių