- Rasa Strimaitytė, ELTA
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Gurmanų šventovė „Osteria Francescana“ Italijos Modenos mieste vėl paskelbta geriausiu pasaulio restoranu.
Virtuvės šefui Massimai Botturai žurnalo „Restaurant“ apdovanojimas buvo įteiktas antradienį per ceremoniją Bilbao (Ispanija). „Osteria Francescana“ trokštamą titulą jau yra laimėjęs 2016-aisiais. Antroje vietoje liko „El Celler de Can Roca“ iš Cheronos Ispanijoje.
Specializuotas žurnalas kasmet skelbia 50 geriausių pasaulio restoranų sąrašą, kurį per anonimišką balsavimą sudaro daugiau kaip tūkstantis geriausių virėjų, restoranų savininkų, kritikų ir kitų sektoriaus atstovų iš viso pasaulio. Kiekvienas dalyvis turi dešimt balsų, mažiausiai keturi turi būti skiriami restoranams ne iš savo regiono. Konkrečių pasirinkimo kriterijų nėra.
Restoranai žurnalo skiriamą apdovanojimą jau vertina taip pat, kaip ir tradicines „Michelin“ žvaigždutes. Tačiau neišvengiama ir kritikos. Pirmiausiai prancūzų virtuvės šefai laiko metodiką neaiškia.
Trečią vietą šiais metais užėmė „Mirazur“ iš Mentono Prancūzijoje. Praėjusių metų nugalėtojas, Niujorke esantis „Eleven Madison Park“, šį kartą liko ketvirtas. Į geriausiųjų dešimtuką pateko ir daugiau restoranų iš JAV ir Ispanijos, taip pat du restoranai iš Peru ir vienas iš Tailando.
Į penkiasdešimtuką įtraukti restoranai iš 22 šalių, daugiau kaip pusė jų yra Europoje.
Reitingo iniciatoriai gyrė M. Botturos „šiuolaikinę virtuvę, kuri meta iššūkį Italijos kulinarinei tradicijai ir ją atranda iš naujo“ ir kuri „naudoja geriausius Emilija-Romanija regiono produktus“. Virtuvė šefas, apdovanojimą Bilbao atsiėmęs drauge su žmona Lara Gilmord, pagerbimą pavadino „fantastišku“.
Tėvas iš tikrųjų norėjo, kad M. Bottura taptų teisininku. Tačiau sulaukęs 23-ejų, jis studijas nutraukė ir atidarė restoraną Kampace. Laisvomis dienomis jis mokėsi pas žinomą prancūzų virtuvės šefą Georges'ą Cogny. Pagyvenęs Niujorke ir Monake, M. Bottura 1995-aisiais atidarė „Osteria Francescana“.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kalėdinė magija jau gaubia pasaulio miestus
Nepaisant visos komercijos, Kalėdų magija jau gaubia įvairiausius pasaulio miestus – nuo Kopenhagos ir Vienos iki tolimojo Honkongo ir net Tokijo. Nors iki tikrųjų Kalėdų dar visas mėnuo, jų gerbėjai jau švenčia. ...
-
Tarpiniai rezultatai: Bazelio rinkėjai pritarė 2025-ųjų „Eurovizijos“ finansavimui1
Šveicarijos Bazelio miesto rinkėjai sekmadienį pritarė, kad 2025-ųjų „Eurovizijos“ dainų konkursui surengti būtų skirta beveik 38 mln. eurų, rodo tarpiniai rezultatai, gauti netrukus po balsavimo pabaigos. ...
-
J. Statkevičiaus sėkmės paslaptys: į kolekcijos pristatymą Paryžiuje vežėsi švęstą vandenį10
Vienas garsiausių Lietuvos dizainerių Juozas Statkevičius dar ne taip seniai pribloškė savo gerbėjus surengęs naujosios kolekcijos pristatymą Paryžiuje, o vėliau jį pakartodamas ir Vilniuje. TV3 laidoje „Pasaulis pagal moteris“ ži...
-
U. Siparės namuose jau sužibo įspūdinga eglė: nuo šiol mane vadina Kalėdų ambasadore17
„Didelio netikėtumo čia nėra – pas mane visada Kalėdos atkeliauja anksti“, – juokėsi jau šventiškai namus pasipuošusi televizijos laidų vedėja, naujoji LNK projekto „Kaukės“ detektyvė Ugnė Sipa...
-
Kam važiuoti į Laplandiją, jei turime Palangą?!3
Nuo jaukių vakarienių, pramogų šeimai iki energingų renginių ir fejerverkų – šventiniu laikotarpiu Palanga stengiasi patenkinti kiekvieno poreikius. Šiųmetis švenčių laukimas mylimiausiame kurorte prie jūros bus pers...
-
E. Dragūnas prisiminė skandalą sukėlusią frazę: man neleido nei pasisakyti, nei pasiaiškinti
2022 metais prasidėjus karui Ukrainoje, grupės „SEL“ lyderis Egidijus Dragūnas socialiniuose tinkluose pareiškė, jog šis žmonių gyvybes pasiglemžiantis reiškinys – „natūralus planetos išvalymas“...
-
A. Švilpauskas ir A. Oleinik atliko DNR tyrimą: norėjo įsitikinti, ar ne broliai2
Lietuvos muzikos padangėje: naujas duetas, kokio muzikos mylėtojai jau seniai nematė ir negirdėjo! Du žinomi atlikėjai: Arnas Švilpauskas ir Anatolijus Oleinik suvienijo jėgas pasivadindami „NeBroliais“, dueto gimimui pasirinkdami tra...
-
Šveicarai balsuos dėl finansavimo 2025-ųjų „Eurovizijai“2
Bazelio rinkėjai sekmadienį spręs, ar galima išleisti dešimtis milijonų eurų viešųjų lėšų 2025-ųjų „Eurovizijos“ dainų konkursui organizuoti – oponentai šią galimybę vadina viešųjų i&s...
-
L. Suodaitis: maisto išmetimas man yra didelė nepagarba gamtai ir įdėtam darbui6
Žinomas verslininkas, LNK projekto „Kaukės“ penktojo sezono komisijos narys Laurynas Suodaitis neslepia – kulinarija yra jo aistra, tačiau maisto švaistymo problema jam kelia ne tik nerimą, bet ir daugybę klausimų. Kodėl pasauli...
-
Ragina naujai atrasti žiemišką Lietuvą
VšĮ „Keliauk Lietuvoje“ ragina keisti požiūrį į lietuvišką žiemą ir šaltąjį metų laiką skirti atradimams ir pažinčiai su dar neišbandytomis pramogomis. Siekdama paskatinti lietuvius keliauti po šal...