Seniai žinoma, kad kelias į vyro širdį veda per jo skrandį. Apie šį žmonijai labai svarbų maršrutą nuo neatmenamų laikų kuriamos dainos, eilės, poemos, anekdotai, romanai ir kulinarijos knygos.
Stebuklinga formulė
Neatsilieka ir kino kūrėjai, ne kartą ryškiais šedevrais šlovinę pikantiškus maisto patiekalus ir prabangias puotas, nes visi jie žino – alkanas žmogus yra piktas. Kai pilvas urzgia, o skrandis tuščias, žmogų užvaldo vienintelis primityvus instinktas. Kas kita – skaniai ir sočiai pavalgęs pilietis. Tokiam pasaulis atrodo kaip tikra pasaka, viena graži mintis veja kitą, ir širdį užlieja neapsakoma palaima. O tai pati palankiausia būsena meilei.
Apie skanaus ir sveiko maisto terapijos poveikį pasakoja daug filmų, kurie himną sočiam skrandžiui dažniausiai susieja su iš šios aplinkybės kylančia meilės harmonija. Panašūs pavyzdžiai netilptų surašyti į jokią jaučio odą, bet filmų kūrėjams vis dar nenusibosta šią stebuklingą formulę naudoti.
Virtuvė kaip metafora
Nesunku suprasti, kodėl filmai, kurių svarbiausios problemos sukoncentruotos virtuvėje, susilaukia tokio plataus atgarsio. Juk virtuvėje kiekvienas žmogus praleidžia nemažą savo gyvenimo dalį. Virtuvėje ne tik gaminamas maistas, tai ir nuoširdžių pokalbių bei naudingų patarimų, tinkančių visiems gyvenimo atvejams, vieta. Apie daugelio sudėtingų profesijų specifiką mes dažniausiai neturime žalio supratimo. Bet atskirti skanų maistą nuo neskanaus sugebame kiekvienas. Ir, žinoma, pavydime tiems, kurie moka skaniai gaminti ir gražiai patiekti maistą.
Savo svarų žodį apie virtuvės paslaptis ir gyvenimo filosofiją pasiryžę tarti ir naujos komiškos dramos "Nudegęs" autoriai.
Atgaivinti sužlugdytą karjerą
Adamas Džounsas (akt. Bradley Cooperis) turėjo problemų dėl alkoholio ir priklausomybės kvaišalams. Dėl to ir žlugo jo dešimt metų trukusi kulinarinė karjera viename Paryžiaus restorane, paženklintame dviem "Michelin" žvaigždutėmis. Trejus metus pasibastęs po pasaulį vyrukas nepamiršo savo pašaukimo ir užsibrėžė ambicingą tikslą – grįžti į prabangaus restorano virtuvę ir gauti trečią žvaigždę (beje, tokių restoranų visoje Jungtinėje Karalystėje yra viso labo keturi). Atgaivinti karjerą ir pataisyti reputaciją Adamas tikisi jau nebe Paryžiuje, o Londone, kuriame gyvena nemažai jo pažįstamų, žinančių ir apie jo unikalius profesinius sugebėjimus, ir apie nesugyvenamą charakterį.
Tikriausiai gyvenimiška logika turėjo pasipriešinti tokiems planams, bet režisierius Johnas Wellsas (pernai matėme jo puikią šeimyninę dramą "Šeimos albumas: rugpjūtis") duoda savo nuopuolį suvokusiam virtuvės šefui dar vieną galimybę atsitiesti naujame restorane.
Išsipildė abi svajonės
Adamą Džounsą suvaidinęs Bradley Cooperis sakėsi dar būdamas vaikas svajojęs tapti arba aktoriumi, arba virtuvės šefu. Dabar žinome, kad išsipildė abi jo svajonės. Aktorinį meistriškumą aktorius tobulino tokių režisierių kaip Neilas Burgeris ("Šalutinis efektas", 2011 m.), Susanne Bier ("Serena", 2014 m.) ir Clintas Eastwoodas ("Amerikiečių snaiperis", 2014 m.) filmuose. O "Nudegusiame" B.Cooperį konsultavo pats "Pragaro virtuvės" šefas Gordonas Ramsay, kuris, kaip neseniai vienoje mūsų TV pokalbių laidoje paliudijo jo pavaldinys, yra tikras savo profesijos fanatikas, bet ir jokių stabdžių nepripažįstantis despotas. Kelios filmo scenos, kuriose Adamas sukelia audringą skandalą virėjams (bulvių griežinėliai turi būti dviejų milimetrų storio, o neidealiai pagamintą maistą geriau iš viso išmesti) įrodo, kad TV išpopuliarinto virtuvės guru pamokas B.Cooperis puikiai įsisavino. Dabar ir mes žinosime, kad kulinarinijos pasaulyje "gerai" reiškia "niekaip". O gaminti maistą tikras virtuvės šefas turi taip, kad visų pirma pats jaustų kulinarinį orgazmą.
Tada kažką panašaus gali pajusti ir idealiai pagamintą patiekalą skanaujantis gurmanas.
Naujausi komentarai