Pereiti į pagrindinį turinį

Sulčių spaudėjams pats darbymetis

2010-10-06 12:00
Patirtis: šeimos galva Zigmas Šiema žino, kokie obuoliai sultingiausi.
Patirtis: šeimos galva Zigmas Šiema žino, kokie obuoliai sultingiausi. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Neprastai užderėjęs šiemetis obuolių derlius džiugina sulčių spaudėjus. Sezoninio verslo atstovai klientų nepraranda ir sunkmečiu – norintieji gardžiuotis natūraliais vaisių ir daržovių gėrimais šiuo metu priversti lūkuriuoti net eilėse.

Pluša visa šeima

Daugeliui klaipėdiečių gerai žinoma Jakų gyvenvietėje veikianti sulčių spaudykla.

Užderėjus rudeniniam derliui čia pluša visa jakiškių Šiemų šeimyna.

Šeimyninį verslą bemaž prieš 15 metų pradėjusiems tėvams talkinantis Zigmas Šiema tvirtino, jog šiuo metu – pats sulčių spaudimo įkarštis.

"Darbuojamės jau nuo rugsėjo, bet dabar – pagrindinis spaudimas. Manau, kad darbo turėsime iki spalio pabaigos, – pasakojo Z.Šiema. – Klientų stoka nesiskundžiame – žmonės sako, kad šiemet užderėjo nemažai obuolių. Tad plušame keturiese, sukamės nušilę."

Išties – nuo septintos ryto iki devintos valandos vakaro dirbančių jakiškių spaudykla klientų nepritrūksta ir šiokią dieną, nors pagrindinio antplūdžio sulaukia savaitgaliais.

"Nemanyčiau, kad sunkmetis verčia žmones kaupti maisto atsargas. Veikiau skatina supratimas, kad gerti natūralias sultis sveikiau ir naudingiau nei pirktines", – samprotavo Z.Šiema.

Vitaminai už centus

Išsunkti vieną litrą sulčių Jakų spaudykloje kainuoja 40 centų. Kiek brangiau – po 1 litą už litrą – čia teks sumokėti už vynuogių sultis.

Panašiai – nuo 40 iki 50 centų – už šviežiai išspausto gėrimo litrą prašoma ir kitose netoli Klaipėdos veikiančiose spaudyklose.

"Nuo praėjusių metų kainų dar nekėlėme, bet jau kitais metais paslaugas teks pabranginti. Juk ir elektra brangsta", – teigė Z.Šiema.

Įprastai sulčių spaudėjai pasirūpina, kad klientams nereikėtų sukti galvos dėl likusių išspaudų.

"Jei atiduodame, žmonės jas iškrato pakelėse, po to mums vis tiek reikia surinkti. Dvigubas darbas", – aiškino Z.Šiema.

Į spaudyklas žmonės gabena ne tik didelius, bet ir mažesnius vaisių ar daržovių kiekius.

"Vienas atsiveža tris maišus, o kitas – tik pusmaišį. Bet kokiu atveju gaila išmesti. Kai kurie sultis spaudžia vynui gaminti", – vardijo pašnekovas.

Lūkuriuoti eilėje nepatiko

Mažajame Kaimelyje veikiančios sulčių spaudyklos savininkė Daiva teigė, jog klientų fantazija – neribota.

Obuolių sultis žmonės pramaišiui spaudžia ne tik su morkomis, burokėliais, svarainiais ar kriaušėmis, bet ir apelsinais, moliūgais, bananais, taip pat "paspalvina" aronijomis.

Prieš porą metų drauge su vyru sulčių spaudyklą atidariusi moteris prisipažino, jog imtis šio verslo paskatino asmeninė patirtis.

"Vienais metais patiems teko laukti ilgoje eilėje, galima sakyti, kad ši veikla atsirado iš mūsų pačių poreikių", – aiškino klaipėdietė.

Tiek Jakuose, tiek Mažajame Kaimelyje veikiančių spaudyklų atstovai tikino, jog iš šio verslo turtų nesusikrausi.

"Jei pats dirbi – dar kažkiek gali uždirbti, bet ką nors samdyti tikrai neapsimoka", – tvirtino Daiva.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų