Saugūs namai – nerūpestingos atostogos

  • Teksto dydis:

Vasarą daugiau laiko praleidžiame sodybose, pajūryje, užsienyje, namus palikdami be priežiūros. Statistika atskleidžia, kad kas šeštas atostogų išvykęs Lietuvos gyventojas baiminasi dėl namų turto saugumo. Ir turi pagrindo, nes nusikalstamumo statistika taip pat iškalbinga: kas dešimta vagystė Lietuvoje – iš gyvenamųjų patalpų, vasarą jų skaičius išauga.

Budrusis elektroninis sargas

Ko gero, daugeliui pažįstamas jausmas, kai atostogaujant persmelkia nerimas: ar tik nešeimininkauja namuose vagys? Juolab prisiskaičius, kaip modernėja šiuolaikiški nusikaltėliai, teritorijas jau išžvalgantys ir skraidančiais robotais.

Jeigu namuose laikote vertingus daiktus, feisbuke pranešate, kur atostogaujate, ilgapirščių vizito tikimybė dar padidėja. Ir net jei namuose palikote elektros prietaisų su laikmačio funkcija, padedančia imituoti, kad namuose kažkas yra, ramiai mėgautis atostogomis nepavyksta.

Kam jas gadintis, jei yra daugybė galimybių pasirūpinti efektyvia būsto apsauga. Viena dažniausių saugos priemonių – signalizacija. Ši sistema padeda pasitelkti privačias saugos tarnybas, kurios, įsijungus pavojaus signalui, operatyviai reaguoja. Dar vienas signalizacijos pranašumas – kad atkreipiamas aplinkinių asmenų dėmesys.

Vis labiau populiarėja mobiliosios kameros, kurias galima pritaisyti prie bet ko: jos veikia tiek dieną, tiek naktį, fiksuodamos bet kokį judesį. Galima išsirinkti pačias paprasčiausias arba tokias, kurios, užfiksavusios judesį, į jūsų mobilųjį telefoną atsiųs nuotrauką MMS forma. Taip pat yra objekto sekimo funkciją turinčių vaizdo kamerų, kurios gali suktis 360 laipsnių kampu.

Sumontuota vaizdo stebėjimo sistema leidžia realiu laiku stebėti aplinką iš kelių pusių ir taip aiškiai perteikia vaizdą net naktį. Montuojamų vaizdo kamerų yra tiek didesnių, tiek mažesnių, kurias sunku pastebėti. Beje, nors jos visos tradiciškai yra baltos spalvos, visas galima nudažyti pagal pastato spalvą, kad būtų mažiau matomos. Pačios mažiausios kameros tiesiog susilieja su namo siena.

Vis daugiau namų valdų savininkų renkasi namų apsaugos valdymą išmaniajame telefone.

Protingas namas apsisaugo pats

Vienas iš būdų visapusiškai apsaugoti savo namus – įsirengti modernią intelektinio būsto (angl. Smart House) sistemą. Įsidiegus šią sistemą, visų pirma teritorijoje įrengiamos modernios IP (angl. Internet Protocol) vaizdo kameros, kurios sudaro galimybę, iš kurios pasaulio vietos stebėti kameros fiksuojamą vaizdą realiu laiku.

Patogu tai, kad kamerų nufilmuotą medžiagą galima matyti internetu – tiek kompiuteriu, tiek planšetiniu kompiuteriu, tiek mobiliuoju telefonu. Be to, filmuojami vaizdai įrašomi į serverį ir prireikus (pvz., policijai atliekant tyrimą) sekundžių tikslumu juos galima peržiūrėti.

IP kameros ne tik visą parą stebi įvykius prieigose aplink namus, bet ir įspėja žinute būsto šeimininką apie įtartinus veiksmus: judesį, kameros nusukimą, bandymą išmontuoti.

Intelektinis būstas užpuolikus atbaido ir papildomomis funkcijomis. Pavyzdžiui, gyventojams atostogaujant, protingo namo sistema junginėja šviestuvus imituodama žmonių buvimą patalpoje. Niekam nesant namuose, nustačius neaiškios kilmės judėjimą, grojamas pikto šuns lojimo įrašas, įjungiamos kameros, o vaizdas tiesiogiai transliuojamas į šeimininko telefoną. Arba, vagišiams įsilaužus į namus, visame name uždegamos šviesos – dažnai to užtenka užpuolikams atbaidyti.

Pasitarnauja mobilusis telefonas

Vienas svarbiausių kriterijų saugos sistemai – kad ja būtų paprasta naudotis, todėl vis daugiau namų valdų savininkų renkasi namų apsaugos valdymą išmaniajame telefone.

Pats paprasčiausias būsto apsaugos sprendimas – „e-Spąstai“. Tai nedidelė dėžutė, kurią reikia įjungti į elektros lizdą, pastatyti koridoriuje ar prie buto durų ir į reikiamą pusę nukreipti judesio jutiklius. Jutikliai jungiami mobiliuoju telefonu.

Dar viena itin paprasta apsaugos priemonė – „SOS skambutis“. Jos vartotojui tereikia paspausti savo mobiliojo telefono specialiai užprogramuotą mygtuką ir saugos tarnybos darbuotojai akimirksniu gauna iškvietimą su visa reikiama informacija.

Vienas iš novatoriškiausių sprendimų – apsaugos sistemą valdyti ir gauti iš jos informaciją nuotoliniu būdu, mobiliąja programėle. Atsisiuntus programėlę ir sujungus detektorius, visada galima matyti jų būvį, o apie kiekvieną įvykį informuoja žinutė arba skambutis. Apie kiekvieną bandymą pajudinti detektorių, atidaryti ar išjungti sistemą vartotojas iškart informuojamas.

Naujausias pasiekimas šioje srityje – judesio daviklis su vaizdo kamera. Jeigu įvyksta įsilaužimas, šios sistemos vartotojas į mobilųjį telefoną gauna vaizdo failą. Taip pat sistema suteikia galimybę jį parsisiųsti bet kuriuo metu.

Norite įsirengti stebėjimo kamerą?

Vagys puikiai žino įprastas kamerų įrengimo vietas prie paradinių durų ar svetainėje. Paprastai jie pirmiausia ieško šių stebėjimo įrenginių tokiose populiariausiose vietose ir jas pastebėję sugadina ar išjungia. Todėl pravartu matomose vietose diegti netikras kameras, o netradicinėse įrengti veikiančias.

Kameras montuokite netikėtose vietose. Čia praverčia šiuolaikinės kameros, kurios yra mobilios ir gali būti įrengtos bet kurioje vietoje. Pavyzdžiui, lauke kamera gali būti įdėta į medį, namie – į brangakmenių dėžutę, kurią atidaręs vagis atskleistų savo veidą.

Nusikaltėliai dažniausiai linkę įsilaužti per pirmame ar antrame aukšte esančias duris ar langus. Todėl kameras reikėtų įrengti būtent taip, kad jų matymo lauke būtų galimos įsilaužimo vietos.

Rengiant kamerą nereikėtų objektyvo atsukti visiškai tiesiogiai į saugomą daiktą – tai gali vagišiui išduoti vertingą turtą.

Daugiau informacijos rasite čia.

 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių