Raudonos spalvos supama šeima agresijos nejaučia

Ryškių spalvų ir ornamentų karalystėje gyventi norėtų ne kiekvienas. Vis dėlto, jei širdis to geidžia, kodėl spyriotis? Raudonų akcentų supamą kauniečių šeimą lydi ne agresija, bet plačios šypsenos.

Įtiko dizainerės apranga

Daug žmonių perka naują svajonių būstą matydami pliką pilką betoną, styrančius laidus, atvirus vamzdžius. Tai tarsi minkštas molis, iš kurio skirtingi menininkai sutveria visiškai nepanašius kūrinius.

Nemažai naujakurių turi savo svajones ir vizijas, kaip turėtų atrodyti jų naujieji namai, bet patys nedrįsta jų realizuoti, tad samdo profesionalus. Svarbiausia, kad interjero dizaineriai išgirstų šeimininkų norus, galutinis rezultatas būtų vaizduotės atspindys.

„Aplinkui ir taip labai pilka. Patys esame gana spalvingi žmonės, todėl pagrindinis mūsų noras buvo – kuo daugiau ryškių spalvų“, – savo pasirinkimu neabejoja kaunietė Jolanta, su vyru Sauliumi, sūnumi Ryčiu ir dukra Akvile jau metus gyvenanti naujai įrengtame kotedže. Savo svajonėms įgyvendinti jie pasitelkė interjero dizainerę Kristiną Grybaitę.

„Mane išsirinko pagal aprangą. Vilkėjau paprastus džinsus“, – juokėsi K.Grybaitė, kuri susidraugavo su savo klientais ir po to išgirdo apie apie ją susidarytą pirmąjį įspūdį. Šeimininkams atrodė, kad jei dizainerė paprasta, tai ir jų žemiškus norus teisingai supras ir įgyvendins.

Svečiai sutrinka ir tyli

Šios keturių asmenų šeimos spalvingumą atspindi ne tik namai, bet ir apranga. „Kai visi drauge kur nors išeiname, visi sako, kad iš tolo matomės“, – juokėsi Jolanta. Ryškių spalvų poreikį jaučia tiek ji pati, tiek vyras, kuriam kai kuriose namų kertėse spalvos galėjo būti ir dar ryškesnės.

„Kai kurie žmonės sako, kad pavargsta nuo ryškių spalvų, o aš nuo jų – įgaunu energijos“, – atviravo šeimininkė.

Naujakuriai pageidavo, kad sienos būtų ne dažomos, o tapetuojamos. Dabar galbūt jie rinktųsi dekoratyvinį tinką, bet prieš kelerius metus tapetai atrodė geriausias, pažįstamas pasirinkimas.

Pirmą kartą į namus atvykę svečiai, pastebėjo šeimininkė, sutrinka, o apsilankę antrą kartą, prasitaria, kad ir jiems gražu, jauku. Tik vėliau jie pamato detales, į kurias iš pradžių neatkreipia dėmesio. Pagiria grindų plytelių raštą, nusistebi, kad šviestuvai skirtingi.

Šiuose namuose yra ir daugiau sprendimų, kurie kitiems gali atrodyti keistoki. Kad ir juodos spalvos šviestuvai. Kol baldų nebuvo, neslėpė Jolanta, juodų šviestuvų pasirinkimas baugino. „Nesinorėjo, kad namai būtų panašūs į laidojimo namus“, – juokėsi moteris.

Vėliau ji nusiramino, nes įsitikino, kad juodi šviestuvai prie visko dera, o šviesos pakanka, kadangi šviestuvų namuose gausu.

Priešinosi vyraujančiai madai

Vos įžengusius į svetainę svečius gali sugluminti ryškiausias akcentas – televizorius įrėmintas raudoname dryžuotame „paveiksle“. Tiesa, ateityje televizorius galbūt bus didesnio formato, tad raudonos spalvos sumažės, nors patiems šeimininkams ir dabartinis vaizdas – jokia kliūtis.

Raudonos spalvos atspalviai taip pat yra užvaldę virtuvės zoną, miegamąjį ir vonios kambarį. Vaikams skirto dušo ir tualeto patalpoje oranžinė spalva, šeimos galvos įsitikinimu, galėjo būti dar intensyvesnė.

Švelnios morkų spalvos sofa – retas radinys, nes baldų salonuose, pasak I.Grybaitės, dominuoja baltos arba tamsios spalvos odiniai baldai. Prie sofos priderinti sieniniai šviestuvai oranžiniais gaubtais.

 

Kaip pavadinti tokį interjero apipavidalinimo stilių, nė pati dizainerė nežino, nes yra ir klasikinių, ir šiuolaikinių dizaino elementų. Aišku viena – užsakovai nenorėjo vaikytis mados. Juk šiuolaikiniuose interjeruose labai dažnai gali pamatyti pieno baltumo ir šokolado spalvos derinius.

Tiesa, norėdama sušvelninti intensyvią raudoną spalvą, svetainėje dizainerė pasiūlė augalinius motyvus: pilkus gėlėtus tapetus, tamsias gėlėtas sienų plyteles, raudono atspalvio užuolaidas augaliniais motyvais.

Vis dėlto jaukumą namuose sukuria ne sienos ar baldai, o gyvenančių žmonių nuotaika, šiltas bendravimas, klegesys, juokas. Jolantai nė nesvarbu, kaip jos namus vertina aplinkiniai, nes juos kūrė sau, o ne tam, kad pasirodytų prieš kitus.


Psichologė Rasa Kazlauskienė

Spalvingas interjeras rodo gyvenimo džiaugsmą. Manau, kad pasirinkę tokius spalvų derinius žmonės yra drąsūs, pasitikintys savimi, komunikabilūs, atviri naujoms patirtims. Vieni bijo, kad spalvos greitai atsibos. Kiti priešingai – nevengia eksperimentuoti, žino, kad tai ne visam laikui – pabodus galės interjerą keisti. Tie, kas domisi interjerų tendencijomis pasaulyje, gali pastebėti, kad ryškių spalvų nevengiama. Pietų kraštuose apskritai ryškios spalvos dominuoja. Galbūt lietuviams renkantis spalvas įtaką daro kitos kultūros? Nenoras būti tokiems kaip visi rodo originalumo siekį. Be to, tai yra saviraiška. Gerai, kad žmogus drįsta daryti taip, kaip jam patinka, o ne taip, kaip yra priimta daugumos. Žmogus, kuris džiaugiasi savo spalvomis, yra laisvas, jam nelabai rūpi aplinkinių kritika. Raudona spalva – aistros, agresijos, aktyvumo spalva. Psichologiniuose testuose jos pasirinkimas siejamas su aktyvumu, gebėjimu greitai orientuotis ir priimti sprendimus, polinkiu dominuoti, prisiimti atsakomybę, smalsumu, stipriu savirealizacijos poreikiu, taip pat impulsyvumu, jei atsiranda kliūčių. Be to, raudona – meilės spalva. Geltoną spalvą mėgsta asmenys, kuriems labai svarbus bendravimas, emocinis įsitraukimas, aplinkinių dėmesys. Aplinkiniams jie gali atrodyti nebrandūs arba demonstratyvūs, bet sunku nepavydėti jų optimizmo, intuicijos, gebėjimo sužavėti, džiaugtis. Prislopintos oranžinės spalvos akcentai, detalės, mano pastebėjimu, dabar yra netgi madingi.Man pačiai patinka stebėti pasaulyje kuriamus interjerus, pati turiu oranžinę sofą.


Šiame straipsnyje: interjerasbūstasraudona spalva

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių