Puošdami namus Kalėdoms kurkime savo madas ir savo tradicijas

Pasitenkinkime tuo, ką turime, nepirkime bet ko dideliais kiekiais, vertinkime ne blizgučių gausą, o buvimą šeimoje ir su šeima – tokie pagrindiniai tinklaraštininkės, interjero dekoratorės ir namų mylėtojos Sigitos Petruninos patarimai puošiantiems namus Kalėdoms.

Prisiminkime vaikystę

Tinklaraščio apie namus ir laimingą gyvenimą juose "Ten Kur Namai" kūrėjos S.Petruninos manymu, svarbiausia, kad Kalėdų šventė būtų širdyje ir kad laukdami Kalėdų džiaugtumės būdami kartu.

Namų puošimas, dekoracijų gaminimas yra tas laikas, kai ne tik gražiname savo aplinką, bet ir kuriame tradicijas, bet dėl to nebūtina rizikuoti savo ir artimųjų sveikata, lėkti į parduotuvę, išleisti gausybę pinigų.

"Manau, retas namuose, savuose ar nuomojamuose, neturi jokios kalėdinės dekoracijos. Tad pirmiausia reikia pasižiūrėti, kokių dekoracijų turime, – esu tikra, galima tai panaudoti ir susikurti šventinę atmosferą namuose, – sako pašnekovė. – O jeigu visiškai nieko nėra, galima dekoracijų pasidaryti. Tereikia prisiminti vaikystę. Visi lankėme darželį, mokyklą ir net jei prieš šventes kažkokių darbelių ir nedarėme, tai bent jau matėme, kaip tai daro kiti."

Galima prisiminti snaigių karpymą iš popieriaus, tik naudoti vienspalvį popierių, pakuočių likučius. Jei nesinori labai vaikiško rankdarbių vaizdo ir norime padaryti kažką stilingiau, pakanka pasirinkti vadinamąjį craft popierių, kuris yra rudas, arba nupurkšti karpinius blizgiais dažais.

Gaminant papuošalus gali praversti net folija, kepimo ir pakavimo popierius, kurių dauguma turime. Iš kartoninių dėžių dekoracijas galima pjauti peiliuku arba karpyti, galima pasidaryti kažkokių žvaigždučių ir susiverti girliandas.

Daug įdomiau ir tvariau kaupti ypatingų kalėdinių dekoracijų kolekciją – rankų darbo ar menininkų kurtus žaisliukus, vienos rūšies burbulus. Galbūt vaikai ir anūkai tais žaislais puoš savo namų eglutes ir prisimins jus.

Natūralumas: Kalėdų dekorui puikiai tinka ir gamtos dovanos.

"Patarčiau nepabijoti ieškoti idėjų internete, nes ten yra jų begalybė, naudoti įvairiausius šaltinius ir savo fantaziją, – sako S.Petrunina. – Tiesiog važiuodami pro šalį pasižiūrėkite, kaip vaikai su auklėtojomis, mokytojomis puošia darželius ir mokyklas, – ten sprogsta kūrybiniai fontanai, kaip gražiai visko būna prigalvota. Gal šie metai ir išskirtiniai, bet ir šiemet ten langai karpiniais išpuošti – galima vogti tas idėjas ir perkelti jas į savo namus, ant savo langų."

Dar vienas dekoracijų šaltinis – gamta. Galime išeiti ir į lauką, o vengiant žmonių susibūrimo vietų – į mišką, kur tikrai rasite kuo papuošti namus. Galima pasirinkti sudžiūvusių šakelių ir kažką iš jų pasidaryti nudažius, papuošus blizgučiais. Dekoracijoms galima naudoti tiek eglių, tiek pušų kankorėžius. Juos galima dažyti, apsibarstyti blizgučiais. Pamerkus į koncentruotą baliklį gana ilgam laikui jie tampa beveik balti – atrodo įdomiai ir labai netikėtai.

Darbuokitės visa šeima

Interjero dekoratorės manymu, šventinei nuotaikai namuose sukurti užtektų ir eglės šakos vazoje, papuoštos lemputėmis ar keliais žaisliukais. Tikrai nebūtina blizgučiais apkarstyti visų namų, kad atrodytų šventiškai. Riba tarp šventinio dekoro ir visiškos beskonybės yra labai plona.

Daugybės puošmenų, ir ypač blizgančių, norisi tiems, kurių namuose yra vaikų. "Kalėdos juk labiausiai dėl vaikų, vaikams – būtent jiems norime sukurti tą nuotaiką, kuri mus pačius lydėdavo švenčių metu, – sako S.Petrunina. – Geras jausmas yra tai, kas svarbiausia per Kalėdas."

Pasirinkimas: ypatingi eglutės žaisliukai – iš natūralių medžiagų arba susiję su šeimos narių pomėgiais.

Stebuklo laukimas, džiaugsmas, bendrystė ir draugystė – svarbiausi dalykai, svarbesni už patiekalų ir dovanų po eglute skaičių. Vaikystės akimirkų nepakartosi, o jas prisiminus labai gera, kad jos buvo. Todėl kurkime akimirkas sau ir tiems, kurie aplink mus, nes galų gale tik jos ir lieka ilgam.

Tad prieškalėdinis laikotarpis – puikus metas susikurti tradiciją: kasmet visiems kartu gaminti kalėdines dekoracijas. Vaikų darbeliai gal ir nėra labai meniški, tačiau gera juos turėti ir prisiminti laiką, kai vaikai buvo maži ir kartu juos gaminote. Negana to, tai labai smagus užsiėmimas visai šeimai, kai visi įtraukiami į tą dekoracijų gaminimą, snaigių karpymą, namų puošimą. Tai ir gražu, ir naudinga, ir galima kartu labai gerai praleisti laiką.

Mada – tai, kas gražu jums

S.Petruninos teigimu, kalėdinio namų puošimo mada nebeegzistuoja, Kalėdų dekoro tendencijos sugalvotos tik tam, kad vienais metais pirktume auksinius eglutės papuošalus, o kitais – rožinius.

Kalėdos labiausiai susijusios su šeima ir prisiminimais – tais kuriuos turime, ir tais, kuriuos kuriame. Tinkamiausias dekoras Kalėdoms yra tas, kuris primena gražiausias akimirkas, buvimą kartu, tuos metus, kai kartu su vaikais lipdėte savo Kalėdų žaisliukus iš modelino.

"Mada, tendencijos yra niekas. Svarbiausia – kas patinka ir tinka jums. Todėl jei per Kūčias nevalgysite silkės, nes niekada jos nemėgote, – viskas gerai! Ir jei neturite Kalėdų eglutės, nes jums visai jos nereikia, – irgi normalu", – sako interjero dekoratorė.

Jos įsitikinimu, kiekvienas mūsų turėtume kurti savo madas ir savo tradicijas, nes vis tiek Kalėdos labiausiai susijusios su tradicijomis, su tuo, kas įprasta ir saugu.

"Aš pati ne vienus metus vaikiausi tų madų – buvo mėlynos-sidabrinės Kalėdos namuose, ir žalios-auksinės, ir dar visokių, – pasakoja moteris. – Ilgainiui supratau, kad man yra gražiausi tradiciniai papuošalai – tiek namų, tiek eglutės, ir apsistojau ties tuo. Kitas dalykas – manau, labai netvaru kiekvienais metais pirkti vis naujas dekoracijas ir neturėti kur jų padėti pasibaigus šventėms. Reikėtų pagalvoti apie tai, kad dekoracijos – gana trumpam laikotarpiui perkami daiktai."

Jeigu vis dėlto norisi eksperimentuoti arba sekti tendencijomis ir madomis, S.Petruninos teigimu, tikrai nereikėtų visų namų puošti pagal tas madas. Visiškai pakaks kažkokio vieno tų metų mados akcento.

Paprasta: geriau rinktis mažiau, bet kokybiškų ir įdomių eglutės žaisliukų.

Taip, prieš Kalėdas norisi kažką įsigyti, tačiau geriau nusipirkti mažiau, bet ypatingo. Gal tik kokį vieną žaisliuką eglutei papuošti, bet jis bus būtent tiems metams, ypatingas, taip bus sukaupta graži kolekcija, žaisliukai, kurie pasakos šeimos istoriją.

Tad pašnekovė pataria prieš perkant dekoracijas, eglutės žaisliukus susimąstyti apie tai, ar jie turi kažkokią išliekamąją vertę? Daug įdomiau ir tvariau kaupti ypatingų kalėdinių dekoracijų kolekciją – rankų darbo ar menininkų kurtus žaisliukus, vienos rūšies burbulus. Galbūt vaikai ir anūkai tais žaislais puoš savo namų eglutes ir prisimins jus.

Kokį kalėdinių puošmenų stilių rinktis?

Klasikinės Kalėdos. Dekoracijose vyrauja žalia, raudona spalvos. Prie šių spalvų S.Petrunina siūlo derinti baltą, auksinę spalvas. Idealiai tinka Kalėdų Senelis, nykštukai raudonomis kepurytėmis, elniai, visi kiti miško gyventojai, šakelės žaliais lapais ir raudonomis uogytėmis. Būtinai – daug lempučių ir girliandų. Tokie Kalėdų papuošalai visada atrodo gražiai, niekada nenusibosta, o panorę atsinaujinti visada rasite dekoracijų, kuriomis galėsite papildyti savo kolekciją.

Ryškios Kalėdos. Ryškiai ir spalvingai puošti namus Kalėdoms labai tinka, jei namuose yra vaikų. Prie tokio šventinių dekoracijų stiliaus labai tinka visi vaikų rankomis pagaminti papuošalai – popierinės girliandos, eglutės, snaigės, nykštukai. Pasirinkus tokį namų puošimo stilių, galima naudoti visas namuose esančias Kalėdų puošmenas, naujus, senus ir rankų darbo žaisliukus. Vis dėlto reikėtų pasirinkti tik kelias namų zonas, kurios bus papuoštos, kad išlaikytumėte saiką ir per šventes negyventumėte kaip kalėdinių dekoracijų parduotuvėje.

Natūralios Kalėdos. Galima jas pavadinti ir madingai – skandinaviško stiliaus Kalėdos. Tiks visos natūralios medžiagos, šakos, eglutė su keliais papuošalais, kankorėžiai, lemputės, balta, pilka, tamsiai žalia spalvos. Šventiškumo jausmui sustiprinti naudokite truputį blizgučių. Natūralus šventinio dekoravimo stilius drąsiai gali būti vadinamas ir lietuvišku. Kurdami jį savo namuose galite naudoti šiaudinius žaisliukus, meduolius, obuolius, iš lininės medžiagos pasiūtus eglutės žaisliukus.

Minimalistinės Kalėdos. Tokios Kalėdos galimos ten, kur nėra vaikų, kai norisi puošmenų, bet tik truputį. Tokiam Kalėdų dekorui užtenka eglės šakos gražioje vazoje arba lempučių girliandos stikliniame inde.

Kaip papuošti Kalėdų stalą

Stalo dekoras – labai svarbi šventės dalis. Nuo vaikystės aišku, kad Kūčių stalas – tai balta staltiesė, šienas po ja, žvakės ant stalo. O kaip dėl Kalėdų vaišių stalo? Ar užtenka tik maisto?

Stalui dekoruoti lengvai galima pritaikyti tas pačias taisykles, kaip ir dekoruojant namus – reikalinga viena, viską jungianti tema ir spalvinė gama, nes kitaip stalas atrodys taip, tarsi ant jo buvo sumesta viskas, kas atliko puošiant eglutę.

Puošdami šventinį stalą taip pat prisiminkite, kad ant jo reikia palikti vietos patiekalams. Todėl dekoracijos turėtų užimti mažai vietos arba jas būtų galima lengvai patraukti į šalį.

Daugiau jokių taisyklių nėra – atsipalaiduokite ir nerkite į šventę, puoškite šventinį stalą taip, kaip gražu jums. Į šį procesą įtraukite visą šeimą – juk daug smagiau, kai prie šventinės nuotaikos kūrimo prisideda visi.

Jaukios puoštybos idėjos

Stikliniai indai su kankorėžiais ir eglutės burbulais – viena lengviausiai įgyvendinamų idėjų. Reikės kankorėžių, eglutės burbulų ir kelių skirtingų dydžių stiklinių indų. Jei kankorėžių prisirinkti nespėjote, drąsiai galite naudoti tik eglutės burbulus. Jų spalva gali padiktuoti visų kitų puošimo elementų spalvas.

Nykštukai iš popieriaus – prisimenu juos iš savo vaikystės. Jie, kartu su plastikiniu Kalėdų Seneliu visada stovėdavo pas mus po egle. Dabar šią idėją galima panaudoti kuriant stalo dekoracijas kartu su vaikais. Nykštukams sukurti reikia popieriaus (spalvoto, balto, vienspalvio), žirklių, klijų, flomasterių, blizgučių ir kitų puošmenų, jei norisi. Nykštukų veidai – vaikų fantazija. O jei prie stalo sėdėti ir laukti šventinių patiekalų truputį nuobodu, galima su tokiais nykštukais ir pažaisti.

Kėdžių papuošalai sukuria dar šventiškesnę nuotaiką. Tereikia paimti tris skirtingų dydžių eglutės burbulus, perverti juos virvele ir pririšti prie kėdės atlošo. Viskas.

Dekoracija virš stalo – lengvai įgyvendinamas sumanymas, jei virš jo yra šviestuvas. Išnaudokite jį pakabindami kažką puošnaus. Tai gali būti eglutės burbulai, suverti ant žvejybos valo, natūralios žalios šakelės arba iš plono popieriaus iškirptos snaigės. Taip atsiranda dar vienas dekoro sluoksnis, todėl net nuėmus stalo dekoracijas ir vietoj jų padėjus maistą, šventiškumas niekur nedingsta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių