Miestuose kvepia kaimišku dūmu

Nusprendusieji taupyti namuose stato kietojo kuro katilus, krosnis, kapsules, židinius. Nepaisydami, kad nuolat teks kurstyti, būstą šildyti malkomis nusprendžia ir miestų gyventojai.

Dūmas rūksta, nieko netrūksta

Maždaug penkias žiemas malkoms ištikimų vilniečių Gitanos Videikaitės ir Augustino Liatuko nuolatinis triūsas prie katilo dar neišgąsdino. Vieno aukšto rąstinį namą Mažuosiuose Gulbinuose pasistačiusi šeima džiaugiasi išsirinkusi itin gerą kūrenimo malkomis įrenginį.

Prieš statydami namą sutuoktiniai ieškojo įvairių kietojo kuro katilų – tačiau nesugundė nei vokiški, nei čekiški – apsistojo ties lietuvišku, kuriame malkos dega žvakės principu.

"Vienais metais, kai važiavome slidinėti, iki pat viršaus prikroviau malkų. Katilas kūrenosi šešias paras. Mūsų 100 kv. m ploto namui, manau, tai labai geras rodiklis. Tiesa, buvo palaikoma minimali temperatūra", – savo įrenginio galimybėmis džiaugėsi vilnietis.

Įprastai šaltuoju metu laiku jis katilą pakursto kelis kartus per savaitę, dažniau varstyti malkinės duris tenka nebent tik per didelius speigus.

"Vienas mūsų kaimynas per didžiuosius šalčius turi grįžti iš darbo per pietus pakurstyti krosnį. Jis kuria vidutiniškai kas aštuonias valandas", – pasakojo A.Liatukas.

Geoterminio šildymo privalumus jis vertina žvelgdamas į kito kaimyno pavyzdį. "Tai – šildymas elektra, tik šiek tiek pigesnis. Tiesa, jiems nereikia daugiau niekuo rūpintis", – komentavo pašnekovas.

Tiesa, A.Liatukas namams šildyti naudoja ne tik malkas, bet ir elektrą, kuri varo siurblį, paskirstantį šilumą po namo grindimis. Jei dingtų elektra, svetainėje yra krosnelė, kuri laikinai gelbėtų nuo šalčio. Be to, ji praverčia tada, jei, pavyzdžiui, grįžus iš kelionės namai būna įšalę, norisi greito šilumos antplūdžio.

"Manau, kad malkos yra racionaliausias dalykas, kol kas nežadu jų atsisakyti. Nebent vandeniui pašildyti vasarą reikėtų įsirengti saulės kolektorius", – svarstė pašnekovas. Per sezoną šeima sunaudoja apie 12–15 kub. m malkų, tiesa, jos naudojamos ir pirtelei kūrenti.

Kai ateina metas apsirūpinti kuru, šeimos galva ieško pigiausių variantų. Kadangi netoli yra miškas, A.Liatukas susitaria su miško urėdu, kad šis atvežtų rąstų – kainos, pasak vilniečio, niekada nebūna didelės. Po to malkas pats supjausto, sukapoja, išdžiovina.

"Visai neseniai gavau tris galingus uosio rąstus dovanų, jų skersmuo – maždaug 40 cm. Iš jų paruoštų malkų užteks daugiau nei pusei kitos žiemos šildymo sezono", – džiaugsmingai skaičiavo vilnietis.

Žieminė vestuvių dovana

Dovanoti medienos kurą, rodos, tampa madinga. Antai sunkvežimis malkų kauniečiams Ritai ir Dariui Rutkauskams vasarą buvo įteiktas kaip vestuvių dovana. Tiesa, malkos buvo neskaldytos, tad vyras, pasikvietęs talkos, ne vieną dieną mosavo kirviu, o moteriškos rankos krovė malkas į pašiūrę.

Naujakuriai neseniai persikėlė gyventi į naujai suręstą nedidelį namą Kauno Žaliakalnyje. Baimindamiesi, kad dovanotų malkų pavasarį gali pristigti, už 600 litų Rutkauskai nusipirko dar vieną sunkvežimį medienos.

Kiek reikės medienos visam šildymo sezonui, pora dar nežino, tačiau pirmosios šaltos dienos pareikalavo nedidelio glėbio malkų. Vieną kartą pakūrus, namuose buvo šilta kelias dienas. Juolab kad naujakuriai neiškentė neišmėginę naujojo židinio.

Židinys – ne pagrindinis šilumos tiekėjas, jis veikiau dekoratyvinis interjero elementas. Už jo stovi kietojo kuro katilas, kuris nuolat šildys namą per grindis.

Kūrenti katilą ar židinį R.Rutkauskienei, lig šiol gyvenusiai daugiabučiame name ir pripratusiai prie centralizuoto šildymo, yra smagi pramoga. Kita vertus, šios misijos kol kas mielai imasi vyras.

Už šilumą moka visus metus

Kretingoje stūksantis penkiaaukštis, ko gero, yra vienintelis tokio dydžio daugiabutis Lietuvoje, kuriam apšildyti naudojamos malkos. 32 butų namą, prie kurio sienos prisišliejęs milžiniškas kaminas, jo gyventojai pakrikštijo legendinio revoliucijos kreiserio "Aurora" vardu.

Daugiabutyje įrengtiems trims generaciniams dujų katilams "pamaitinti" per sezoną prireikia ne mažiau kaip 300 kub. m malkų. Tiesa, jau kurį laiką vienas katilas yra išėjęs iš rikiuotės.

Neoficialiu daugiabučio bendruomenės pirmininku laikomas namo gyventojas Algimantas Morkeliūnas sakė, kad, pagerėjus pastato šiluminei varžai, iš bėdos verstis įmanoma.

"Kai gyventojai pasikeitė langus, atnaujinome stogą, kuro sąnaudos sumažėjo. Žinoma, šalčiausiu metu reikėtų ir trečiojo katilo, tad, galima sakyti, balansuojame ties riba", – pripažino kretingiškis.

Priklausomai nuo oro temperatūros, kurstyti katilus tenka kas 1,5–3 valandas. Šiuo darbu pakaitomis rūpinasi patys daugiabučio gyventojai. "Dirbame visuomeniniais pagrindais – vienas kitą samdome", – šypsojosi kretingiškis.

Namo plotas siekia bemaž 2400 kv. m, iš jų apie 200 kv. m – bendro naudojimo patalpos. A.Morkeliūnas teigia, kad šildymo išlaidoms padengti už 1 kv. m būsto ploto gyventojams tenka mokėti po 1 litą per mėnesį, tiesa, šis mokestis renkamas ištisus metus.

Pašnekovas taip pat pripažino, kad taupant šildymo sezonas jų name pradedamas gerokai vėliau, o baigiamas – anksčiau nei visame mieste.

"Kurą reikėtų pirkti pavasarį, vasarą, kad iki sezono tinkamai pasirengtume. Tačiau dėl skolininkų to nepavyksta padaryti. Dalį lėšų sukaupiame iš anksto, tačiau šildymo sezono pabaigoje kyla įtampa", – pasakojo A.Morkeliūnas.

Pašnekovas pridūrė, kad tenka susidurti ir su problema, kuri nebūdinga kitiems regionams. Mat Klaipėdos krašto medienos ruošėjai, turėdami pašonėje uostą, ją mieliau tiekia į Vakarus, nes gali užsidirbti daugiau nei vietinėje rinkoje.

Buržuikos neišgelbėjo

A.Morkeliūnas sakė, kad šiuo metu daugiabutyje veikianti šildymo sistema jo name buvo įrengta maždaug prieš 14 metų. Esą kitos išeities gyventojai anuomet neturėjo.

"Anuometiniame žinybiniame šeiminiame bendrabutyje buvo įrengta katilinė su "Universal" tipo katilais. Jie kasdien surydavo po 1 t anglių. Vienam šildymo sezonui mums jų reikėdavo apie 150 t. Kai socializmas baigėsi, pasibaigė ir mūsų šiluma", – prisiminė pašnekovas.

Likimo valiai palikti kretingiškiai pirmaisiais metais bandė suktis, kaip kas išmanė – šildėsi elektra ar net įsirengė vadinamąsias buržuikas. Tačiau galiausiai vargingai išgyventa žiema sutelkė kaimynus ieškoti bendro sprendimo. Pasak A.Morkeliūno, pasiūlymų būta nuo nerealių iki utopinių.

"Mūsų namas stovi probleminėje miesto vietoje. Arti šiluminės trasos nėra. Dujotiekininkai nebuvo suinteresuoti mūsų namo prisijungti nei tada, nei juo labiau dabar, kai siaučia krizė", – tvirtino vyras.

Labiausiai gyventojams priimtino sprendimo kretingiškis dairėsi ne vienoje namų įrangos parodoje.

"Tuo metu į Lietuvą pradėti importuoti generaciniai dujų katilai. Jie naudoja dujas, pagamintas iš medienos. Jokių stebuklų čia nėra, tai labai senas metodas, net sunkvežimiai kadaise tokiu būdu važiuodavo. Kurį laiką šie katilai buvo tarsi primiršti", – pasakojo kretingiškis.

Du čekų gamybos katilus, kuriais namas vertėsi pirmuosius metus, gyventojai įsigijo ir susimontavo savo lėšomis, trečiojo įsigijimą parėmė rajono taryba.

"Šie katilai – plieniniai, jų tarnavimo laikas ribotas – apie aštuonerius metus, o mes jį jau gal dviem trečdaliais viršijome. Kai ieškau atsarginių detalių ir pasakau, kada jie pagaminti, specialistai tokių jau neberanda kataloguose", – šyptelėjo pašnekovas.

A.Morkeliūnas pripažino, kad imtis pokyčių – būtina, tačiau tai gąsdina kiekvieną litą skaičiuojančius gyventojus.

"Šiuo metu matau dvi išeitis – vėl svarstyti dėl dujų atvedimo, bet tai labai brangu. Arba reikia rinkti pinigus to paties tipo, tik jau gerokai modernesniam katilui. Reikia pripažinti, kad kūrenti malkomis bent jau kol kas apsimoka", – tvirtino pašnekovas.

Krosnys įdarbina skirtingai

Ne vien gyventojai yra pajutę šildymo malkomis ekonominę naudą. Lietuvos energijos konsultantų asociacijos (LEKA) prezidiumo narys Vykintas Šuksteris pripažįsta, kad mediena yra pigiausia kuro rūšis.

Tiesa, medienos kaina nuolat kinta. Ji, pasak V.Šuksterio, seka organinio kuro kainomis, bet visuomet kainuoja pigiau nei gamtinės dujos. 2007–2008 m. medienos kaina buvo gerokai išaugusi, dabar – nukritusi maždaug perpus. Taip yra ir todėl, kad šiuo metu sumažėję pramonės poreikiai.

Tačiau šildymas malkomis turi ir trūkumų. Norint įsirengti šiuolaikišką, efektyvią sistemą individualiuose namuose, pirmiausia, kaip teigė V.Šuksteris, reikalinga didelio ploto katilinė, o joje – efektyvus kuro katilas, akumuliacinės talpyklos. Tam reikalingos nemažos investicijos.

Šiuolaikiniam, dirbančiam ir tik vakare į namus grįžtančiam žmogui geriausia, kai šildymo sistema reguliuojama automatiškai, be žmogaus įsikišimo gali veikti kelias dienas.

Kūrenant malkas paprastame katile ar tiesiog krosnyje, kuro panaudojimo efektyvumas prastas, didelė dalis šilumos energijos išeina per kaminą. Be to, kurstyti reikia dažnai, bent kelis kartus per dieną.

Kad ir kaip būtų, kūrendamas malkomis žmogus nuolat turi darbo, ir ne tik per šildymo sezoną. Vienam sezonui reikia įsigyti kone sunkvežimį medienos arba jau sukapotų malkų, jas sukrauti į malkinę ar pašiūrę, kur neužlyja, po to kaskart atsinešti ir periodiškai kūrenti, valyti pelenus, prižiūrėti kaminą.

Miestai skęstų suodžiuose

Lyginant su akmens anglimis, mediena švaresnis kuras, tačiau aplinką teršia labiau nei gamtinės dujos. Deginant malkas išsiskiria anglies dvideginis. Pasak V.Šuksterio, tai nelaikoma teršimu, nes augdami medžiai per fotosintezę jį sunaudoja medienos gamybai. Tačiau ypač prasti kuro katilai teršia aplinką anglies monoksidu, susidaro sieros oksidai.

Pavojus, kad šildytis malkomis įnikę lietuviai išnaikins visus miškus, kol kas negresia. V.Šuksterio žiniomis, kol kas Lietuvoje kurui sunaudojama tik trečdalis medienos, kuri užauga. Be to, jis atkreipė dėmesį, kad lieka daug miško atliekų, kurių mūsų šalyje beveik nenaudojame. Tiesa, jos tinka tik didelėms katilinėms, tiekiančioms šilumą centralizuotai.

Lietuvoje yra ne viena centralizuota katilinė, kurioje vanduo šildomas būtent mediena. Tai būdinga ne tik gyvenvietėms. Galingos katilinės yra Vilniuje, Utenoje, Ignalinoje, Molėtuose ir kituose miestuose.

Idėja daugiabučius namus atjungti nuo centralizuoto šildymo ir pradėti kūrenti malkomis – ne itin sveikintina. Pasak V.Šuksterio, tai tiktų nebent kaimo vietovėse esantiems daugiabučiams namams.

"Jei kur nors Kauno senamiestyje namus masiškai imtų kūrenti malkomis, namų sienos būtų juodos nuo suodžių, jaustųsi smalkių kvapas", – prognozavo specialistas.

Jo žiniomis, Lietuvoje yra miestelių, kuriuose perėjimas nuo centralizuoto šildymo prie individualaus šildymo malkomis nepasiteisino. Jų gyventojai galvoja, kaip grįžti prie ankstesnio šildymo būdo.

"Tai nepasiteisino nei ekonominiu, nei gamtosauginiu požiūriu. Juolab kad reikia samdyti kūrikus, prižiūrėti katilus ir t.t.", – teigė V.Šuksteris.

Malkos – nedideliems namams

Kokia kuro rūšis yra perspektyviausia – LEKA prezidiumo narys vienareikšmiško atsakymo neturi. Norint išsirinkti ekonomiškiausią šildymo būdą, pasak jo, reikia atsižvelgti, kokio dydžio namas, ar toli yra komunikacijos, įvertinti kitus rodiklius.

"Individualiems namams, jei šeimininkai nebijo įdėti savo darbo, malkos yra išties ekonomiškas kuras, ypač jei tam pasitelkiamos naujausios technologijos", – patarė specialistas.

Jis atkreipė dėmesį, kad mediena taip pat efektyviai naudojama centralizuoto šilumos tiekimo sistemose. Medienos kaina, perskaičiavus į sąlyginį kurą, yra maždaug du kartus mažesnė nei gamtinių dujų. Tiesa, medienos kūrenimo įrangai reikalingos didesnės investicijos, be to, susidaro didesnės amortizacijos išlaidos, tad galutinis sutaupymo efektas dviejų kartų nesiekia.

Aplinkos ministerijos Miškotvarkos ir miško išteklių skyriaus vedėjas Viktoras Karašauskis:

Mediena yra atsinaujinantis energijos šaltinis – kaip saulė, vėjas ar dirvožemis, ją naudoti valstybės yra skatinamos. Iškastinis kuras, tai yra naftos produktai, neatsikuria. Deginant bet kokį kurą į atmosferą išmetamas anglies dvideginis. Į medieną jis sugrįžta. Aplinka nukenčia mažiau, kai mediena naudojama centralizuotai tiekti šilumą, o ne kiekvienam namui atskirai šildyti. Centralizuotose katilinėse aplinkos tarša yra prižiūrima, dedami specialūs filtrai. Kūrenant individualiai, dažnai ne tik medieną, su dūmais į orą išmetama daugiau teršalų.

Bendrovės "Stropuva ir ko" komercijos direktorė Živilė Jančiauskienė:

Lyginant su praėjusiais metais, kietojo kuro katilų paklausa Lietuvoje mažėja, užsienyje – didėja. Mūsų gaminami katilai vis dažniau perkami Rusijoje, Ukrainoje, Austrijoje, Švedijoje, Suomijoje, Lenkijoje, Latvijoje, Estijoje. Galbūt lietuviai perka mažiau katilų dėl ekonomikos krizės, išsiverčia su senais. Vidutinė katilo kaina 3 tūkst. 500 litų. Pridėjus tai, kad reikia įrengti sistemą, išlaidos gali siekti 10 tūkst. litų ir daugiau. Kaina priklauso nuo namo dydžio, nuo pasirinkto katilo ir kitų veiksnių.

Židinių salono "Interhaus" direktorius Mindaugas Mauruča:

Kai kurie žmonės židinį arba krosnelę renkasi kaip papildomą šilumos šaltinį, tačiau šiandien jis gali atstoti ir pagrindinį šilumos teikėją. Rinkdamiesi prabangius židinius žmonės pageidauja, kad jie ne tik akims būtų malonūs, bet ir šildytų patalpą. Židinio šildymo rodiklis šiandien pirkėjams labai aktualus. Tokiems klientams galima pasiūlyti ir naujovę – iš specialios medžiagos pagaminta vadinamoji šilumos atminties plokštė. Ji ypač gerai sugeria šilumą ir spinduliuoja ją 9 valandas. Plokštė dažniausiai dedama į židinio kapsulę ar krosnelę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius1

Saulius1 portretas
Protingi žmonės laiku pasirūpins alternatyviomis sistemomis. Nes buržuikos - aiškiai ne išeitis.
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

  • Mažieji pagalbininkai sodo ir daržo darbuose
    Mažieji pagalbininkai sodo ir daržo darbuose

    Veikla sode ar darže yra naudingas įrankis siekiant atitraukti vaikus nuo ekranų ir mokyti atsakomybės, ugdyti vaiko norą valgyti daugiau vaisių ir daržovių. Nebūtina turėti viso sodo ar daržo – įskiepyti meilę šviežioms gėrybėms g...

    1
  • Tvarkingi namai – kur kas daugiau nei estetika
    Tvarkingi namai – kur kas daugiau nei estetika

    Remiantis kasmečio tyrimo apie gyvenimą namuose duomenimis, 28 proc. Lietuvos gyventojų namai nuteikia siekti sėkmės gyvenime. Todėl labai svarbu suprasti, kaip galime pagerinti savo namų aplinką, kad juose jaustumės lyg šventovėje, teikianči...

    1
  • Kaip įsirengti svajonių virtuvę mažame plote?
    Kaip įsirengti svajonių virtuvę mažame plote?

    Tyrimai ir tendencijos rodo – erdvės, kuriose gyvename, mažėja. Nepaisant to, daugeliui reikalinga patogi, estetiška, funkcionali ir talpi virtuvė. Nesvarbu, gyvenate mažame bute ar maisto gaminimu norite mėgautis nedideliame užmiesčio sod...

    2
  • Norite statyti moderniai? Atsigręžkite į natūralumą
    Norite statyti moderniai? Atsigręžkite į natūralumą

    Šiuolaikiniai statybų ir aplinkos tvarkymo sektoriaus dalyviai vis dažniau atsigręžia į praeitį, ieškodami natūralumo ir organikos. Natūralios statybos atgimimą neabejotinai paskatino ES žaliasis kursas. Pastatų statyba, jų ir juos su...

    2
  • Interjeras – asmenybės ir patirčių atspindys
    Interjeras – asmenybės ir patirčių atspindys

    Namų dekoro įrengimas nėra tik tinkamas daiktų išdėstymas. Tai buities dvasios ir malonios, jaukios erdvės kūrimas, kuris yra ypač aktualus, nes namai – artimiausia aplinka, kurioje leidžiame sau būti visiškai atsipalaidavusiems. ...

  • Įsirenginėjate mažą valgomąjį? 3 vertingi patarimai
    Įsirenginėjate mažą valgomąjį? 3 vertingi patarimai

    Mažo valgomojo įrengimas gali atrodyti nemenkas iššūkis. Tačiau sumaniai išnaudojant erdvę ir pasirinkus tinkamus baldus, galima sukurti ne tik funkcionalią, bet ir vizualiai patrauklią valgomojo zoną. Štai trys patarimai ju...

  • Kaip stilingai suderinti dienines ir naktines užuolaidas?
    Kaip stilingai suderinti dienines ir naktines užuolaidas?

    Dieninių ir naktinių užuolaidų derinimas – procesas, leidžiantis sukurti tiek funkcionalią, tiek estetiškai patrauklią namų aplinką. Tinkamas šių dviejų elementų derinys gali pakeisti kambario charakterį, suteikti jam ši...

  • Valgomojo baldai: mados ir tendencijos
    Valgomojo baldai: mados ir tendencijos

    Valgomojo baldus reikia rinktis itin atsakingai – juk tai šeimos susibūrimo vieta, čia priimame svečius, švenčiame šventes. Anot interjero dizainerės, valgomojo baldai taip pat turi savo madas ir tendencijas, kuriomis vadovaujan...

  • Neįprasto namo savininkė: apvali forma – visa ko pradžiai
    Neįprasto namo savininkė: apvali forma – visa ko pradžiai

    Žiedūnė Aleknaitė save vadina apvalių formų mėgėja. Kėdainių krašte ant šlaito, tiesiai priešais Nevėžio upę, ji pasistatė kupolo formos namą, kuriame įsirengė kūrybines dirbtuves. Viduryje kupolo stovi apvalus stalas, an...

    12
  • Jau šį savaitgalį Kaune – net dvi parodos išmaniems ir jaukiems namams
    Jau šį savaitgalį Kaune – net dvi parodos išmaniems ir jaukiems namams

    Jau šį savaitgalį – balandžio 5–7 dienomis – visus svajojančius atsinaujinti ar statančius savo namus, norinčius pagyvinti namų interjerą, susikurti jaukias ir patogias lauko erdves ar ieškančius modernių ir stilingų ...

    6
Daugiau straipsnių