Medžio muzika interjere niekada neatsibosta

Natūralus medis visais laikais buvo vertinamas ir mėgstamas. Labiausiai dėl savo unikalaus grožio, šilumos ir jaukumo, kurį skleidžia.

Tai viena tų medžiagų, be kurios neįsivaizduojamas joks interjeras, nesvarbu, kokio stiliaus būtų. Medienos rūšių įvairovė, skirtingi apdirbimo, apdailos būdai ir inovatyvios technologijos atveria neribotas galimybes ją panaudoti. Ilgaamžiškumas garantuoja, kad galėsime medinėmis interjero detalėmis, baldais, aksesuarais džiaugtis daugelį metų. Be to, jas įmanoma restauruoti, atnaujinti, perdirbti ir taip prikelti naujam gyvenimui.

Madingiausias – visiškai natūralus

Interjero tendencijas prognozuojantys dizaineriai ir architektai akcentuoja, kad ateinančiais metais medis bus viena populiariausių medžiagų. Ji bus naudojama sienų, lubų apdailai, grindims, baldams, durims, pertvaroms, dekorui. Naujiena – medinės detalės, apdaila 2020-aisiais turi būti kuo natūralesnės, nedažytos, lakuotos matiniu laku ar vaškuotos, kad nepaslėptų unikalios medienos tekstūros. Dar geriau, jei apdirbta grubiau, paviršius ne per daug nušlifuotas, išryškinantis piešinį. Šakų žymės, trūkiai, nelygumai, netaisyklinga forma laikomi ne trūkumu, o privalumu.

Kitas ypatumas – 3D efektas, dėl kurio mediniai paviršiai tampa nebe plokšti, o išraiškingos faktūros. Ši technologija pasitelkiama gaminant sienų plokštes, plyteles, baldus. Parketo raštas, iki šiol naudotas grindims, persikelia ant sienų ir baldų paviršių. Kalbant apie medienos rūšis, ant bangos bus riešutmedis ir alksnis, tikras atgimimas laukia rotango, iki šiol neretai laikyto menkaverčiu ir naudoto dažniausiai lauko baldams gaminti. Baldų dizainui būdingas aptakumas, lakoniškos formos, kuriančios elegancijos, lengvumo įspūdį, naudojamos medinės juostelės, ažūras.

Peržvelgus naujausias natūralaus medžio baldų kolekcijas, akivaizdu, kad joms būdingas vintažinis retro (vadinamasis mid century) arba minimalistinis, skandinaviškas stilius. Ševrono rašto parketas – klasikinis, tačiau jei jį panaudosime ne grindims, o baldų durelėms, atrodys labai moderniai. Tą patį galima pasakyti ir apie rotangą. Esame įpratę, kad iš jo gaminami supamieji foteliai ir pinti sodo, terasos baldai, kurie buvo populiarūs 7-ajame dešimtmetyje, krepšiai, tačiau iš jo plaušo supintą tinkliuką įdėjus į tamsaus medžio rėmą, baldas taps itin šiuolaikišku.

Primena įmantriausias mozaikas

Naujos technologijos ir modernūs įrengimai baldžiams leidžia įgyvendinti sudėtingiausias dizainerių idėjas ir pagaminti tokio aukšto lygio gaminius, kokius anksčiau sugebėdavo sukurti tik auksarankiai amatininkai. Pavyzdžiui, išgauti 3D efektą. Griežtų geometrinių formų ir natūralaus medžio tekstūros derinys atrodo harmoningai, tačiau žaismingai, netikėtai. Tarsi iš kubelių ir trikampių sudėliotos baldų, sienų panelių plokštumos panašios į sudėtingas mozaikas, kurios atskleidžia medienos grožį, plačią atspalvių paletę. Jos neabejotinai tampa interjero akcentu.

Dar vienas originalus sumanymas – baldai kuriami iš nedidelių segmentų, pailgų ar stačiakampių gabaliukų, lentelių. Sudėjus juos greta vienas kito ypač išryškėja skirtingas medienos grūdėtumas ir piešinys, bendras įspūdis – margas, išraiškingas, lyg banguojantis, sūkuriuojantis paviršius, atrodo tarsi nutapytas, o iš tiesų sukurtas gamtos. Modernumo tokiems baldams suteikia metalo, ypač vario ar žalvario detalės, iš šios medžiagos gali būti gaminamas spintelės viršus, kojelės, rankenėlės. Metaliniai intarpai tarp medžio segmentų taip pat atrodo išraiškingai.

Mediniams baldams suteikti plastiškumo ir vizualaus lankstumo – nemenkas iššūkis. Netrūksta dizaino meistrų, kuriems tai pavyksta. Tarkime, iš natūralaus medžio pagaminta kėdė (danų dizaineris Hansas Olsenas) gali būti tokios patogios, aptakios formos, kad sėdėdamas joje jautiesi tarsi apkabintas, lyg lindėtum jaukiame kokone. Kitas kelias – pasitelkti naująsias technologijas, kaip ir padarė JAV dizaineriai Vanesa ir Adamas Friedmanai. Jų iš smulkių medinių segmentų pagamintas krėslas arba suolas gali prisitaikyti prie kūno formos, nes medinės detalės sujungtos specialiomis jungtimis.

Senam medžiui antras kvėpavimas

Jau kelerius metus neslūgsta susižavėjimas iš senos, jau naudotos natūralios medienos pagamintais baldais ir interjero elementais, ir kiti metai greičiausiai nebus išimtis. Dažniausiai žaliava jiems atkeliauja iš senų griaunamų medinių pastatų, tiek gyvenamųjų, tiek pramoninių, paprastai tai sienų, lubų, stogo konstrukcijos, vartai ir pan. Iš jos gaminamos ne tik lentynos, spintos, stalai, spintelės, komodos, suolai, lovos, bet ir sienų, lubų plokštės, grindų danga. Arba naujiems daiktams pagaminti gali būti naudojami seni baldai, durys, langai, jų detalės.

Kuo daugiau laiko ženklų ant šių gaminių, tuo jie unikalesni, labiau vertinami. Kiekvienas įtrūkimas, įbrėžimas, dėmė, įdubimas, patamsėjimas ar pašviesėjimas suteikia išskirtinumo, ypatingą charakterį, pasakoja įdomią istoriją, intriguoja. Todėl jie ne maskuojami, o dar labiau pabrėžiami. Kad ir derinant su nauja mediena, tarkime, stalo rėmas, kojos gaminami iš naujo, nušlifuotos ir nulakuoto medžio arba metalo, o stalviršis – iš seno, arba komodos šonai, viršus yra nauji, o fasadinė dalis sukomponuota iš ne vienus metus naudotos medienos.

Išradingi meistrai senus medinius daiktus sugeba paversti naujų baldų dalimi, panaudodami jas kaip naujų detales pakeičiant šių paskirtį. Pasitelkus fantaziją senas, laiko paženklintas duris galima paversti lovos galvūgaliu, langą – lentyna ar kabykla, stalčių – padėklu, langinę – namų skelbimų lenta. Tik reikėtų neužmiršti svarbios taisyklės: tokių baldų interjere neturi būti labai daug, nes atrodys neskoningai, užteks vieno ar dviejų, kad atliktų akcentų vaidmenį. O tinkamiausias fonas jiems – neutrali, minimalistinė, skandinaviška, industrinio stiliaus aplinka.

Plokštės – vėl atgimstanti klasika

Medžiu dengtos sienos ar jų dalis – klasikinio ir kaimiško interjero elementas, tačiau šiandien jis puikiai randa vietą modernaus stiliaus būstuose. Tiesa, įgijo šiek tiek kitokį pavidalą. Tradicinės medinės plokštės yra įsprūdinės ar profiliuotos, gaminamos kaip kvadratiniai ar stačiakampiai skydai, arba iš horizontaliai ar vertikaliai sudėliotų lakuotų, dažytų, tonuotų lentelių. Pirmieji kuria prabangos, solidumo įspūdį, antrieji dvelkia atpalaiduojančia kaimiško vasarnamio, pajūrio kotedžo ar trobelės kalnuose nuotaika. Jais gali būti dekoruota pusė, du jos trečdaliai arba visa siena.

Šiuolaikiškuose interjeruose vyrauja originalūs sprendimai. Pavyzdžiui, sienos (viena arba dvi) dengiamos labai plačiomis lentomis. Kita idėja – kaip parketlentės eglutės ar ševron raštu sudėtos lentelės, tik ne ant grindų, o ant sienos. Galima naudoti stačiakampes ar kvadratines medines plokštes be jokių profilių ir jomis dengti visą vieną sieną, arba sieną ir lubas. Pabrėžtinai siauros lentelės atrodys elegantiškai ir vizualiai aukštins patalpą. Po jomis esančią sieną galima nudažyti kontrastinga spalva ir jas tvirtinti su tarpeliais, toks sprendimas – netikėtas ir modernus.

Medinės ažūrinės sienų plokštės taps akcentine interjero detale. Kaip ir pagamintos iš įmantriais ornamentais sudėliotų arba iš skirtingų rūšių medienos pagamintų skirtingo atspalvio ir piešinio segmentų. Jos labiausiai tinka svetainei, prieangiui, valgomojo kambariui. Jei greta sumontuosite paslėptą apšvietimą, atrodys dar įspūdingiau. Miegamajame galima sukeisti vietomis sienas ir grindis arba grindis ir lubas – lubas arba sieną už lovos dengti lentelėmis, o grindis kilimine danga. Originali idėja – malksnomis išklijuota siena. Svarbiausia nebijoti eksperimentuoti.


Šiame straipsnyje: interjerasmedis interjeremedis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kovo 14 -toji – Pi diena: matematika, mokslas, pyragai ir dar daugiau
    Kovo 14 -toji – Pi diena: matematika, mokslas, pyragai ir dar daugiau

    Viso pasaulio matematikos entuziastai – nuo studentų iki raketų mokslininkų – ketvirtadienį švenčia Pi dieną: kovo 14-ąją arba 3/14. Tai pirmieji trys begalinio skaičiaus, turinčio daugybę praktinių paskirčių, skaitmenys. ...

  • Tvarkos ekspertė J. Mikštė: atsikratę nereikalingų daiktų, pradėsime laisviau kvėpuoti
    Tvarkos ekspertė J. Mikštė: atsikratę nereikalingų daiktų, pradėsime laisviau kvėpuoti

    „O, Dieve, aš ir nežinojau, kad pas mus tiek daiktų!“ – tai beveik kasdien girdi namų tvarkos ekspertė Jovita Mikštė. „Aš tvarkau ne tik spintas, bet ir žmonių galvas, jų mintis“, – tikina profes...

    6
  • Žaliuojantys prieskoniai prišauks pavasarį
    Žaliuojantys prieskoniai prišauks pavasarį

    Aromatingos ir ryškių skonių prieskoninės žolelės jau tūkstančius metų naudojamos įvairiuose receptuose. Tačiau  prieskonines žoleles reikėtų vertinti ne tik dėl plataus panaudojimo virtuvėje, bet ir naudos sveikatai. ...

  • Interjero tendencijos pavasariui
    Interjero tendencijos pavasariui

    Ilgėjančios dienos primena, kad pavasaris jau čia pat. Ir niekas taip neįkvepia pokyčiams namuose, kaip šis sezonas. Interjero dizainerė Eimantė Nemanė pristato svarbiausius šio pavasario akcentus ir dalijasi idėjomis, kaip atsinaujinti ...

  • Auksarankė Vida: lietuvės moka viską – ir siuvinėti, ir krosnį sumūryti
    Auksarankė Vida: lietuvės moka viską – ir siuvinėti, ir krosnį sumūryti

    Sulaukusi skambučio, Vida Navikienė labai nustemba. Netiki, kad ką nors galėjo sudominti jos, kaip pati sako, širdžiai mieli žaidimėliai. O tie žaidimėliai iš tiesų mieli: pačios kurtais raštais išsiuvinėtos apykaklės, ...

    6
  • Laikas pradėti rūpintis balkonų grožiu
    Laikas pradėti rūpintis balkonų grožiu

    Vešlios, žiedais apsipylusios gėlės balkone – malonumas ir savoms akims, ir viso namo puošmena. Vasario ir kovo mėnesiai – laikas imtis ne tik daržovių, prieskoninių žolelių sėjos, bet ir pasirūpinti, kad, atšilus or...

    4
  • Atraskite kokybiško miego privalumus
    Atraskite kokybiško miego privalumus

    Nauja lova nėra tik investavimas į interjero dizainą, tačiau tai – investicija į pačius jus. Šiais laikais vis dažniau susiduriant su prasta miego kokybe puolame ieškoti sprendimų, kaip tai išspręsti, tačiau retai atsižvel...

    1
  • Žiedų atgaiva pavasario išsiilgusiems namams
    Žiedų atgaiva pavasario išsiilgusiems namams

    Gėlių puokštė – akimirksniu namus pagyvinanti puošmena. Deja, kartais jos dovanojamas džiaugsmas toks trumpalaikis... Ką reikia žinoti, norint ilgiau mėgautis skintų gėlių grožiu? Kaip jomis rūpintis pamerkus į vazas, o prireik...

  • Amatininkas su menininko siela, surengęs baldų parodą: norisi pačiupinėti senąją kultūrą
    Amatininkas su menininko siela, surengęs baldų parodą: norisi pačiupinėti senąją kultūrą

    Praėjusieji metai Mantvydą Vilį mestelėjo į permainų sūkurį. 35-erių vyras paliko sostinę ir išsikraustė gyventi į provinciją, Švenčionėlius, kur įsikūrė pats ir įkūrė savo medžio dirbtuves „MMV Crafts“. Jose ir ...

    4
  • Madingiausios dizaino tendencijos: kas populiaru interjere?
    Madingiausios dizaino tendencijos: kas populiaru interjere?

    Savitumas, individualizmas ir paprastumas, garsiausių pasaulio interjero dizainerių sutarimu, geriausiai apibūdina pagrindines 2024-ųjų namų įrengimo tendencijas. Todėl būstų šeimininkų kaltinti kiču ar stilių nesuderinamumu šiemet n...

Daugiau straipsnių