Kiniškų sofų ir batų dermatito epidemija?

Valstybinis aplinkos sveikatos centras perspėja: dimetilfumarato biocidas yra pavojingas ir uždraustas. Jis buvo naudojamas apsaugoti odos gaminius nuo pelėsių.

Maži maišeliai su dimetilfumaratu gali būti dedami į odinių baldų, batų vidų arba į pakuotes. Garuodamas biocidas naikina pelėsius ir taip apsaugo gaminius juos gabenant ar laikant drėgnomis sąlygomis. Be to, jo garai įsiskverbia į pačius gaminius, todėl juose susidaro pakankamos priešpelėsinės biocido koncentracijos.

Naudojant baldus ir avalynę, kurių apsaugai nuo pelėsių naudotas dimetilfumaratas, paaiškėjo, kad jis sukelia stiprias, sunkiai gydomas odos alergines reakcijas. Odos alergijos (kontaktinio dermatito) simptomai - odos paraudimas, patinimas, bėrimas, deginimas, niežėjimas - atsiranda pasėdėjus ar pagulėjus ant baldų, avint avalynę.

Toliau naudojantis baldais ar avint avalynę, odos pažeidimai sunkėja, gyja ilgai, net kelis mėnesius. Sunkesniais atvejais gali išsivystyti kvėpavimo takų alerginės reakcijos, pasireiškiančios kosuliu, dusuliu, kvėpavimo sutrikimu.

Atpažinti, kad gaminio apsaugai naudotas dimetilfumaratas, galima iš etiketės, jeigu joje įrašytas šio biocido pavadinimas (angliškai ,,Dimethyl fumarate“). Šio biocido gali būti tik trečiosiose šalyse pagamintuose gaminiuose. Europos Sąjungos gamintojai negali legaliai įsigyti ir naudoti šio chemikalo biocidinei paskirčiai.

Europos Sąjungos valstybėse gaminiai su dimetilfumaratu pakenkė daugybės žmonių sveikatai. Gydytojas, atlikęs klinikinius alergologinius tyrimus, šį reiškinį taikliai pavadino kiniškų sofų ir kėdžių dermatito epidemija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KL

KL portretas
Ir kuom tik nenuodija Kinija pasaulio zmoniu.Nebepirksiu daugiau ne vienos ju prekes.

Saulius1

Saulius1 portretas
O kaip kiniečiai visa tai gamindami neišmiršta?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių