Kaip išsirinkti čiužinį?

  • Teksto dydis:

Kokybiškas ir individualias mūsų savybes atitinkantis čiužinys – svarbiausia gero poilsio sąlyga. Vis dėlto, atėjus laikui išsirinkti naują lovos pagrindą, susiduriame su pasirinkimo ir informacijos gausa. Kokį čiužinį pirkti, kad miegotume nekankinami kūno skausmų ir alergijų?

Viena populiariausių čiužinių rūšių – latekso. Lateksas – tai natūrali medžiaga, gaminama iš kaučiukmedžių žievės išskiriamo skysčio. Dar XVI a., europiečiams pradėjus kolonizuoti Ameriką, pastebėta, kad čionykščiai gyventojai iš Amazonės regione augančių brazilinių kaučiukmedžių gamina ir buityje pritaiko nematytą elastingą medžiagą. Įpjovus šio medžio kamieną, iš jo pradeda sunktis šviesus klampus skystis, kuris sąveikaudamas su oru oksiduojasi ir stingsta.

Bėgant laikui latekso panaudojimas paplito po visą pasaulį, o jo gamybos technologijos modernėjo. Šiandien greta natūralaus latekso rinkoje atsirado ir sintetinis – gaminamas iš naftos produktų.

Prieš beveik 100 metų britų įmonė "Dunlop" pastebėjo, kad, taikant vulkanizacijos procesą, iš latekso galima sukurti medžiagą, puikiai prisitaikančią prie mūsų kūno ir taip užtikrinančią idealias miego sąlygas. Tiesa, iš pradžių naujoji produkcija buvo parduodama tik karališkajai šeimai, tačiau bėgant laikui ši technologija užkariavo visą pasaulį.

Čiužinys turėtų būti bent 15 cm ilgesnis nei žmogaus ūgis.

Modernūs latekso čiužiniai gaminami tiek iš natūralaus, tiek iš sintetinio latekso. Savo fizinėmis savybėmis šios medžiagos stipriai nesiskiria. Vis dėlto natūralus lateksas yra šiek tiek minkštesnis ir elastingesnis, o kartu – jautresnis temperatūros ir drėgmės svyravimams. Dėl šios priežasties, siekiant išgauti optimalias čiužinio savybes, gana dažnai natūralus ir sintetinis lateksai yra maišomi tarpusavyje.

Renkantis čiužinį būtina atkreipti dėmesį į savo ūgį, svorį, miegojimo poziciją, jautriausias organizmo vietas. Pavyzdžiui, jei jaučiate nugaros skausmus, vieniems padeda kietesni čiužiniai, kitiems – minkštesni. Jeigu senasis čiužinys buvo nuolatinės alergijos priežastis, svarbus naujojo gaminio akcentas turėtų būti hipoalergeniškumas. Renkantis latekso čiužinį, itin svarbu atkreipti dėmesį, ar jis atitinka tarptautinius standartus ir ar turi sertifikatą, patvirtinantį, kad čiužinio lateksinis pagrindas yra patvarus, elastingas, neturi sveikatai pavojingų medžiagų, nekelia pavojaus nei vartotojui, nei aplinkai.

Naujasis čiužinys turėtų būti bent 15 cm ilgesnis nei žmogaus ūgis, o jo kietumą rinktis reikėtų atsižvelgiant į savo svorį. Kuo žmogaus svoris didesnis, tuo kietesnis čiužinys turėtų būti. Čiužinio kietumą įvertinti vien kelio ar rankos paspaudimu nepakanka – būtina atsigulti ir bent keletą minučių pagulėti. Tik taip galima pajusti, ar atsigulus kūnas tinkamai atsipalaiduoja.


Šiame straipsnyje: čiužinyslovamiegas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
pasidarykit senovini ciuzini,i maisa pridekit siaudu ir gausis minkstas ciuzinys
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių