Baldų renesansas: jo didenybė bufetas

Mintimis grįžę į vaikystę tikrai prisiminsite kuriame nors kambaryje stovėjusį bufetuką. Už stiklinių jo durelių buvo laikomi servizai ir krištolinės taurės, stalčiuose – pasidabruoti stalo įrankiai, o lentynose už durelių – iškrakmolytos staltiesėlės. Šis baldas, ne vieną dešimtmetį išguitas iš mūsų būstų, vėl sugrįžta.

Nuo lentos iki originalaus baldo

Bufeto pirmtakas buvo per rėmus permesta lenta ar siauresnis stalas, statomas palei valgomojo sieną. Ant jo buvo dedami indai ir valgiai, atnešti iš virtuvės dubenyse, padėkluose, kad ant pietų stalo neužimtų daug vietos.

Ilgainiui ant sienos virš jo atsirado ir lentynos, kuriose buvo patogu laikyti indus, įrankius, kitus reikmenis. Kažkuriuo metu siauras stalas ir lentyna susijungė ir virto vienu baldu – bufetu. Jame atsirado didesnių ir mažesnių stalčių, įvairių dydžių spintelių su durelėmis, įstiklintų ir paprastų lentynų, vitrinų.

Bufetas dabartinę savo išvaizdą įgavo maždaug XVIII–XIX a., kai atsirado daugiau pasiturinčių žmonių, kurie namuose galėjo sau leisti įsirengti atskirą valgomąjį. Prasidėjo ir paties baldo transformacijos: jį imta puošti raižiniais, ornamentais, drožiniais, dekoratyviomis metalo, stiklo detalėmis, naudota reta mediena, brangios medžiagos. Bufetai tapo dideli, masyvūs, nulipo nuo kojelių, kad būtų dar daugiau vietos susidėti.

XX a. 6–7 deš. buvo kuriami kompaktiški minimalistiniai, griežtų formų modeliai.

Tapo valgomojo interjero ašimi

Po visų minėtų metamofrozių šis baldas virto centrine valgomojo arba virtuvės figūra, be kurios šios patalpos buvo tiesiog neįsivaizduojamos. Ant jo pradėta dėti ne tik indus, bet ir vazas, šviestuvus, žvakides, skulptūrėles, kitas dekoracijas, formuoti šventines kompozicijas.

Jeigu jis nesiekia lubų, virš bufeto gali būti kabinami ar statomi atremti į sieną paveikslai, įrėmintos fotografijos, veidrodžiai, laikrodžiai, užpildantys tuščią sienos erdvę ir padedantys sukurti išbaigtumo įspūdį. Jei yra atvirų lentynų, jose galima laikyti kulinarijos knygas.

Rinkdamiesi bufetą atkreipkite dėmesį, kad jo stalviršis būtų šiek tiek aukštesnis už valgymui skirtą stalą – taip patogiau serviruoti. Svarbu išlaikyti ir proporcijų pusiausvyrą – didžiulis bufetas netiks prie mažo grakštaus stalo, priešingas derinys taip pat nevykęs – nedidelis bufetukas nederės prie gremėzdiško, sunkaus stalo.

Atsižvelkite ir į patalpos plotą, jei ji ankštoka, trūksta erdvės, geriau tiks lengvesni, elegantiškesni baldai. Nišoje pastatytas bufetas vizualiai tarsi susitraukia.

Stiliaus ir proporcijų išlaikymas

Baldo stilius taip pat turėtų derėti prie interjero: jei jis modernus, bufetas taip pat turėtų toks būti, ir atvirkščiai. Ši taisyklė negalioja, kai tai yra antikvarinis, įspūdingas rankų darbo gaminys ar išskirtinis autorinis menininko kūrinys.

Eklektiškame interjere galima derinti ir skirtingus stilius. Itin modernų, lakonišką valgomąjį, svetainę, virtuvę gali pagyvinti išraiškingas bufetas su drožiniais ar raižiniais. Modernaus dizaino, ryškios spalvos bufetai su akmeniniais, veidrodiniais, metaliniais, įdomios tekstūros fasadais suteiks žavesio klasikinio stiliaus namams, pritaps loftuose.

Atsižvelkite ir į tai, kiek vietos jums reikia ir ką planuojate bufete laikyti. Jeigu turite daug gražių indų, prireiks daugiau įstiklintų durelių, jei virtuvėje spintelių trūksta, reikės daugiau vietos stalo įrankiams ir kitiems smulkiems reikmenims, tekstilei, tokiu atveju pravers stalčiai. Yra bufetų ir su specialiais skyreliais vyno buteliams.

Kai patalpa ankšta, labiau tiks bufetukas su slankiosiomis durelėmis, jei trūksta darbinių paviršių – su atverčiamomis. Yra ir kampinių modelių – tiems atvejams, kai yra nenaudojamas tuščias kampas.


Naudingi patarimai

• Svarbu pasirūpinti tinkamu bufeto apšvietimu: bus ne tik patogu juo naudotis, bet ir labiau išryškės dekoratyvumas. Jeigu jo stalviršis gana platus arba pats bufetas yra žemesnis, iškilmingomis progomis jį galima apšviesti žvakidėmis. Staliniai šviestuvai su gaubtais ypač jaukūs. Kitas variantas – šviestuvėliai, įmontuoti stiklinių vitrinų viduje arba po lentynomis, spintelėmis. Žemesnis bufetas gali būti apšviestas iš viršaus, specialiais sieniniais šviestuvais. LED juostos, pritvirtintos prie bufeto (virš stalviršio po lentynomis ar spintelėmis arba apačioje, ties apvadais) – praktiškas, energiją tausojantis sprendimas. Masyviam, dideliam bufetui tai suteikia lengvumo įspūdį.

• Kadangi valgomajame priimame svečius, bufeto viduje būtina palaikyti idealią tvarką, kad netektų raudonuoti, kai, pravėrus spintelę, ant grindų išvirs krūva staltiesėlių ar žvangėdami pasipils stalo įrankiai. Uždarose spintelėse, stalčiuose geriausia indus ir kitus serviravimo, valgymo reikmenis sugrupuoti pagal rūšis, paskirtį. Atviroms lentynoms arba virtinoms su stiklais atrinkite gražiausius, įdomiausius indus, dekoracijas, sudėliokite iš jų kompozicijas arba laikykitės simetrijos. Daiktų tilps daugiau, erdvė bus geriau išnaudota, jei naudosite dėžutes, skirtukus, specialius įdėklus, laikiklius lėkštėms, taurėms ir pan.

• Nepaverskite stilingo bufetuko neskoninga parduotuvės vitrina, kurioje prikrauta gausybė smulkmenų, suvenyrų. Gerai apgalvokite prieš padėdami kiekvieną daiktą, kadangi šis baldas yra svarbiausias valgomojo kambario akcentas – gerai matomas vos įėjus į patalpą, į jį kryps žvilgsnis ir sėdint prie stalo. Neužmirškite, kad svarbiausia bufeto paskirtis (jei, žinoma jis yra su stalviršiu) – susidėti indus, valgius, gėrimus. Jiems turi likti pakankamai vietos. Stiklinės vitrinos taip pat neturi būti per daug prigrūstos lėkščių, dubenų ar puodelių. Tarp jų turi likti pakankamai erdvės, kad išryškėtų indų formos, spalvos, dekoras.


Verta žinoti

• Bufetas skirtas tik su valgymu, maisto gaminimu, stalo serviravimu ir dekoravimu susijusiems daiktams.

• Jeigu jis stovi virtuvėje, uždarose spintelėse ir stalčiuose galima laikyti ir negendančius maisto produktus.

• Ant jo stalviršio, atvirose ar įstiklintose lentynose galima išrikiuoti nebent estetiškus indelius ar dėžutes su biriais produktais.

• Kai bufetas yra gana aukštas, tačiau nesiekia lubų, neprikraukite ant jo viršaus dėžių, krepšių, kitų rakandų.

• Tai ypač tinkama vieta padėti dubeniui su vaisiais arba padėklui su saldumynais, uždengtam stikliniu gaubtu.


Šiame straipsnyje: bufetasbaldairenkuosi bufetą

NAUJAUSI KOMENTARAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

Daugiau straipsnių