V.Putinas surengė spektaklį prekybos centre

Rusijos ministras pirmininkas Vladimiras Putinas trečiadienį apsilankė viename Maskvos prekybos centrų, kurio vadovams, išgąsdintiems tokio netikėto vizito, davė griežtus nurodymus sumažinti kainas.

Kabinetinių diskusijų nepakanka

Šis vizitas veikiausiai yra dar vienas iš virtinės pastaruoju metu dėmesio sulaukusių premjero triukų, kuriais pasitelkus žiniasklaidą siekiama parodyti šalies visuomenei, kad vyriausybė kontroliuoja finansų krizę, kuri kol kas nešvelnėja.

V.Putinas nusprendė vykti į prekybos centrą nutraukęs trečiadienį vakare vykusį pasitarimą, kuriame svarstyta, kaip rengiamas įstatymas dėl valstybinio prekybinės veiklos reguliavimo Rusijos Federacijoje. Kartu teko vykti ir kai kuriems pasitarimo dalyviams.

Pasitarimas prasidėjo gana tradiciškai - vyriausybės nariai siaurame rate, vadovaujami premjero, svarstė padėtį, susijusią su įstatymu „Dėl valstybinio prekybinės veiklos reguliavimo Rusijos Federacijoje pagrindų“.

Dokumente siūloma įvesti bendras taisykles didmenininkų, tiekėjų ir prekybos tinklų darbui. Įstatyme taip pat numatomos atskiros taisyklės žemės ūkio produkcijos realizavimui.

Tačiau V.Putinas nusprendė, jog kabinetinių diskusijų nepakanka tam, kad būtų galima išsiaiškinti visas prekybos tinklų susipriešinimo su prekių gamintojais detales, ir pasiūlė tęsti pasitarimą vienoje Maskvos parduotuvių ir išsiaiškinti, kokie produktų antkainiai nustatyti joje.

Į parduotuvę - visa delegacija

Buvo pasirinkta vieno didžiausių Rusijos prekybos centrų tinklo parduotuvė „Perekriostok“, esanti Krylatskojės rajono Osenyj bulvare.

Įėjus į parduotuvę, tapo aišku, kad niekas apie premjero vizitą čia nežinojo - ne tik pirkėjai, kurie nustebę sveikino V.Putiną, bet ir parduotuvės direktorė Tatjana Rumianceva.

Drauge su V.Putinu atvyko pirmasis vicepremjeras Viktoras Zubkovas, bendrovės „X5 Retail Group“ direktorius Jurijus Kobaladzė, Rusijos nepriklausomų tinklų sąjungos direktorė Irina Kanunikova, agropramoninio holdingo „Miratorg“ prezidentas Viktoras Linikas, bendrovės „Bimm-Bill-Dan Produkty Pitanija“ direktorių tarybos pirmininkas Davidas Jakobašvilis.

Pirmiausia V.Putinas priėjo prie pieno prekystalio ir paklausė, koks pieno prekių antkainis. Paaiškėjo, kad vidutiniškai antkainis sudaro 10 rublių, bet, kaip pažymėjo J.Kobaladzė, būna taip, kad produktai parduodami pigiau už savikainą.

Netrukus prie premjero priėjusi parduotuvės direktorė patvirtino, kad visos kainos būtiniausioms prekėms, tokioms kaip pieno produktai, duona, kiaušiniai, yra žemos.

Po to V.Putinas priėjo prie dešrų prekystalio. Atsivertęs atsivežtas lenteles premjeras pamatė, kad antkainis siekia 52 proc.

Pasak J.Kobaladzės, parduotuvėje yra įvairių produktų - ir su dideliu, ir su mažu antkainiu, o pirkėjai, anot jo, taip pat sako, kad čia kainos vienos žemiausių.

Premjeras piktinosi aukštomis kainomis

„Kodėl jūsų dešrelės kainuoja 240 rublių? Ar tai normalu?“ - klausė V.Putinas, kurį cituoja.

„Tačiau tai yra aukštos rūšies dešrelės, - premjerui atsakė J.Kobaladzė. - Štai, pažiūrėkite, kitos tekainuoja 49 rublius.“

„Per brangu“, - atkirto V.Putinas.

„Ne...“ - bandė teisintis J.Kobaladzė, kuris anksčiau vadovavo užsienio žvalgybos tarnybos ryšių su visuomene departamentui.

„Galiu jums parodyti jūsų antkainį, - atsakė premjeras, mojuodamas popieriaus skiaute. - Pažiūrėkite į tokios rūšies dešrą. Jūsų antkainis - 52 proc.!"

Tačiau tai buvo tik pradžia. Priėjęs prie šaldytos kiaulienos stendo premjeras išsiaiškino, kad ji tiekiama po 160-170 rublių, o realizuojama po 335 rublius.

„Tai yra beveik du kartus brangiau. Ar tai normalu?“ - klausė jis.

„Argi tai aukštas antkainis - 120 proc.“, - mėgino paprieštarauti J.Kobaladzė.

„Labai aukštas“, - pareiškė premjeras.

„Rytoj sumažinsime“, - pažadėjo J.Kobaladzė.

V.Putino spektaklių ciklas

Improvizuotas premjero vizitas į maisto prekių parduotuvę truko maždaug 10-15 minučių. Atsisveikinęs su pirkėjais ir parduotuvės direktore V.Putinas sėdo į automobilį ir sugrįžo į Baltuosius rūmus, kur jo laukė kiti pasitarimo dalyviai.

Pratęsęs pasitarimą V.Putinas sakė, kad būtina rasti geresnį balansą tarp tiekėjų, prekybininkų ir vartotojų. „Tik tuomet mes galėsime garantuoti socialinį teisingumą“, - pabrėžė jis.

Prekybos centre V.Putinas apsilankė praėjus trims savaitėms po jo teatrališko vizito į miestą, kurio gyventojai nesuduria galo su galo sustojus darbui vietos cemento gamyklose. Tuomet premjeras

demonstratyviai numetė ant stalo oligarchui Olegui Deripaskai rašiklį, priversdamas jį pasirašyti sutartį.

Rusijos bendrasis vidaus produktas gegužę, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, smuktelėjo 11 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių