Viešbučių atliekos sugrįš atgal kaip dizaino kūriniai

  • Teksto dydis:

Viešbučių sektoriuje naudojami daiktai turi itin trumpą gyvavimo ciklą ir greitai virsta atliekomis, todėl būtent į jį nukrypo tarptautinio dizaino projekto „RE Juvenate European Design“ (REED) organizatorių ir dalyvių akys.

Būtent čia galima sėkmingai įdiegti uždarojo ciklo ekonomikos principą – kai atliekos yra perdirbamos, sukuriant kokybiškus, pridėtinę vertę turinčius produktus, kurie grįžta į vartojimą.

Būtent tokį projektą Lietuvoje vykdo Vilniaus dailės akademija (VDA), bendradarbiaudama su partneriais iš Jungtinės Karalystės (bendruomenės interesų kompanija „Actiondog“), Ispanijos (AIJU – technologijų institutas bei tyrimų centras) ir Čekijos (Tomas Bata universitetas).

„REED projektu siekiame įkvėpti ir sukurti platformą naujosios kartos aplinkai draugiškiems dizaineriams. Šis projektas yra pagrindas tvariai ateities plėtrai ir atliekų mažinimui, pasitelkiant uždaro ciklo verslo modelius“, sako REED projekto vadovas ir koordinatorius Timas Barklemas.

Projekto vykdytojų teigimu, platforma, užtikrinanti savo dalyviams matomumą ir mobilumą, sudarys sąlygas jauniems dizaineriams pradėti karjerą, taip pat bus pasiūlytas naujas tvarus verslo modelis su galimybe įkurti socialinį verslą.

Į REED projektą Lietuvoje įsitraukė viešbučių tinklas „Best Western“, kurio darbuotojai pirmojo etapo metu Kauno ir Vilniaus viešbučiuose jauniesiems kūrėjams papasakojo apie atliekų tipus bei jų susidarymo ciklą viešbutyje. Studentai ir dėstytojai diskutavo, kokios problemos iškyla ir kaip iš surinktų atliekų – stiklinių ir plastikinių butelių, popieriaus, kartono, plastiko ir tekstilės gaminių – būtų galima pagaminti daiktus, sprendžiančius šias problemas.

Iš jų VDA Vilniaus, Kauno ir Telšių fakultetų dizaino, tekstilės ir juvelyrikos specialybių studentai suprojektavo šviestuvus, staliukus, lentynas, vazonus ir pakuotes gėlėms, įvairius laikiklius, padėkliukus, šlepetes bei kitus aksesuarus.

17-os VDA studentų sukurti darbai bus viešai pristatyti per Vilniuje vyksiančią „Kultūros naktį“, birželio 17 d., penktadienį, VDA Dizaino inovacijų centre. Atidarymo metu bus paskelbti trys konkurso vietinio etapo nugalėtojai, kurie bus apdovanoti prizais.

Šie geriausi lietuviško dizaino objektai kartu su kitų šalių laureatais bus pristatyti projekto partnerių šalyse – D. Britanijoje, Ispanijoje, Čekijoje. Taip pat tarptautinę parodą dar šiemet bus galima pamatyti ir Lietuvoje. Projektą finansuoja Europos Komisija ir Lietuvos kultūros taryba.

Projekto organizatoriai siekia, kad viešbučiams sukurtus daiktus būtų galima gaminti masiškai, kartu sudarant galimybę socialiniam verslui – pavyzdžiui, kad gamyba užsiimtų į visuomenę integruojami asmenys.

REED projekto koncepciją šio projekto vadovas T.Barklem išvystė iš „Rejuvenate“ projekto, kuris buvo sukurtas 2011 m. korporacinės socialinės atsakomybės projektų konkursui, inicijuotam Tarptautinės viešbučių grupės (International Hotel Group – IHG). Ši konkursą laimėjusi koncepcija D. Britanijoje buvo tokia sėkminga, kad bendruomenės interesų kompanija (Community Interest Company – CIC) „ActionDog“ nusprendė paversti ją tarptautiniu projektu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių