UNESCO patvirtino barščius saugomu Ukrainos kultūros paveldu

Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija (UNESCO) penktadienį patvirtino barščius saugomu Ukrainos kultūros paveldu – ši Kyjivo iniciatyva labai erzino kaimynę Rusiją.

Ukrainoje barščiai – tiršta soti sriuba, paprastai gaminama iš burokėlių ir kopūstų – laikomi nacionaliniu patiekalu, nors jie taip pat plačiai vartojami Rusijoje, kitose buvusiose Sovietų Sąjungos šalyse ir Lenkijoje.

Ukrainos barščių virimo kultūrą „šiandien UNESCO komitetas įrašė į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo, kurį reikia saugoti, sąrašą“, paspartinus procesą, kurį paskatino Rusijos karas prieš Ukrainą ir „neigiamas poveikis šiai tradicijai“, sakoma pranešime.

Pergalė barščių kare priklauso mums.

Kyjivas pasveikino šį UNESCO sprendimą.

„Pergalė barščių kare priklauso mums“, – platformoje „Telegram“ pareiškė Ukrainos kultūros ministras Oleksandras Tkačenka ir pridūrė, kad Ukraina „laimės ir barščių kare, ir šiame kare“, turėdamas omenyje vasario 24 dieną prasidėjusią Rusijos invaziją.

Sprendimu į UNESCO sąrašą įtraukti šios sriubos virimo kultūrą siekiama atkreipti į ją dėmesį ir užtikrinti, kad ji būtų išsaugota.

UNESCO komitetas pažymėjo, kad karas sukėlė grėsmę barščių virimo kultūros gyvybingumui Ukrainoje.

„Žmonių perkėlimas (kelia grėsmę),.. nes žmonės negali ne tik gaminti ar auginti vietinių daržovių barščiams, bet ir susiburti kartu,.. o tai kenkia socialinei ir kultūrinei bendruomenių gerovei“, – teigiama pranešime.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova pasmerkė šį žingsnį kaip siekį paversti šią sriubą „vienos tautos, vienos tautybės“ dalyku.

„Tai ksenofobija“, – sakė ji.

Savo kanale platformoje „Telegram“ M. Zacharova piktinosi minimu sprendimu: „Pasitelksiu kulinarinį pavyzdį, kad paaiškinčiau pasauliui, kas yra „šiuolaikinis Kyjivo nacionalizmas“. Pasakysiu tokį faktą: humusas ir plovas yra pripažinti kelių tautų nacionaliniais patiekalais. Tačiau, kaip suprantu, viskas gali būti ukrainizuojama.“

Prieš dvejus metus Rusija smarkiai pasipiktino išgirdusi, kad Ukraina pranešė apie savo ketinimus pateikti paraišką UNESCO.

Tačiau UNESCO pažymėjo, kad ukrainietiški barščiai yra tik kitur populiaraus patiekalo variantas ir yra svarbūs šalies kasdieniam gyvenimui.

„Ukrainietiški barščiai – nacionalinis barščių variantas, vartojamas keliose regiono šalyse – yra neatsiejama Ukrainos šeimos ir bendruomenės gyvenimo dalis“, – nurodoma pareiškime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
dabar visus ukrus karius maitinkit tik tais barsciais, tai tada tikrai laimes kara, sitaip sociai paede

Tai ir neskaityk,

Tai ir neskaityk, portretas
ėsk savo russiškus barščius .

nejauku skaityt

nejauku skaityt portretas
šalyje vyksta karas ,o Ukrainos kultūros ministras sveikina su barščių pripažinimu .Kariaujančiai šaliai turėtų rūpėt išsaugot gyventojus ir teritoriją
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių