Pirmą kartą Lietuvoje - geriausi Rusijos spektakliai

Spalio 15-20 dienomis vilniečiai ir miesto svečiai turės ypatingą progą pamatyti geriausius Rusijos spektaklius. Čia vyks teatro festivalis “Auksinė kaukė Lietuvoje”.

Teatro gerbėjai turės progą susipažinti su žymių režisierių Levo Erenburgo, Alvio Hermanio, Sergejaus Ženovačiaus kūrybiniu braižu ir pasigėrėti puikia aktorių Čulpan Chamatovos bei Jevgenijaus Mironovo vaidyba. Festivalio programoje - trys ryškiausi, prestižinį “Auksinės kaukės” apdovanojimą pelnę ar jam nominuoti bei tarptautinį pripažinimą pelnę spektakliai: graudžiai juokingos Maskvos Nacijų teatro “Šukšino istorijos”, Teatro meno studijos etikos ir stilistikos principus atliepianti “Benykstanti giminė” bei šokiruojanti ir aistra įelektrinta Magnitogorsko A. Puškino vardo teatro “Audra”.

Idėja statyti spektaklį pagal rusų sovietmečio aktoriaus, režisieriaus ir rašytojo Vasilijaus Šukšino apsakymus kilo latvių režisieriui Alviui Hermaniui. “Šukšino istorijų" stilių, kurį pasirinko režisierius, galima būtų pavadinti hiperrealistiniu grotesku. Kaimo „bobutes“, kolūkiečius, keistuolius, girtuoklius ir tinginius čia vienija šiek tiek klouniška prigimtis. Tačiau, pasak kritikų, spektaklis “Šukšino istorijos” tik dar kartą įrodo, kad sienos tarp mūsų yra menamos, kad iš esmės pasaulis yra vieningas, ir, kad ir koks būtų tragiškas, jame vis dėlto gyvena geri žmonės.

Žiūrovai taip pat pamatys vieno sėkmingiausių teatrų Maskvoje, pasivadinusio Teatro meno studija, spektaklį “Benykstanti giminė”. Jis“Auksinės kaukės” laureatu tapo dviejose kategorijose - geriausio mažos formos spektaklio, geriausio režisieriaus, o jauna aktorė Marija Šalašovauž pagrindinį vaidmenį pelnė specialų žiuri prizą. „Benykstanti giminė” - bandymas atsigręžti į praeitį, kad suprastume, iš kur mes, kas yra „giminė“, - sako Sergejus Ženovačius - Piotro Fomenkos mokinys, pedagogas ir režisierius, pagarsėjęs savo gebėjimu subtiliai inscenizuoti literatūros klasiką

Vilniuje - ir Rusijos žiūrovus šokiravęs režisieriaus iš Sankt Peterburgo Levo Erenburgo Magnitogorsko A. Puškino teatre pastatytas spektaklis “Audra”. Legendinio Georgijaus Tovstonogovo mokinys drąsiai “perrašė” visiems žinomą Aleksandro Ostrovskio “Audrą” ir 2008 metais pelnė “Auksinę kaukę” už geriausią sezono pastatymą.

Spektakliai bus rodomi Ūkio banko Teatro arenoje bei Menų spaustuvėje Vilniuje.
Bilietus platina “Tiketa”.

Šiemet nacionalinė Rusijos teatro premija ir festivalis „Auksinė kaukė“ mini 15 metų sukaktį ir pirmą kartą atvyksta į Lietuvą. Nacionalinę rusų teatro premiją „Auksinė kaukė“ 1994 m. įsteigė Rusijos teatro sąjunga. Ji skiriama visų scenos meno žanrų spektakliams: dramai, operai, baletui, operetei ir miuziklui, lėlių teatrui. Šiandien „Auksinė kaukė“ - ne tik autoritetingas ir prestižinis teatro meno apdovanojimas, bet ir kultūros institutas, užsiimantis esminiais teatro raidos klausimais.

Festivalis “Auksinė kaukė Lietuvoje” yra Nacionalinės programos “Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009” dalis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių