Mozaikos tiltai – saviraiškos link

Keturi mozaikos technika sukurti spalvingi tiltai simboliškai sujungė Lietuvą – driekiasi nuo Kauno iki Jurbarko, nuo Jurbarko iki Šventosios, nuo Šventosios iki Utenos ir nuo Utenos atgal į Kauną. Šiuos tiltus kūrybinių edukacijų metu kūrė minėtų miestų bendruomenių nariai, suburti Daivos Klimavičienės vadovaujamos kauniečių komandos "Kultūros kiemas".

Nuo teorijos iki praktikos

Įvairūs muziejai, kultūros įstaigos vis aktyviau įtraukia įvairias visuomenės grupes į kūrybinę veiklą. Ilgainiui jau susiformavo dvi kūrybinės edukacijos kryptys, nulemtos tuo metu gyvavusių meno krypčių – modernizmo ir postmodernizmo.

Modernistinė edukacijos kryptis labai paprasta – muziejų, galerijų lankytojai, padedami edukatoriaus, atkreipia dėmesį į kūrinio išorę, technines savybes. Tokia edukacija dažniausiai remiasi pasakojimu, o jos dalyviai tėra tik pasyvūs stebėtojai.

Postmodernistinė edukacija nuo pasakojimo pereina prie veiksmo, o tokių edukacijų dalyviai skatinami nuo pasyvaus stebėjimo pasukti naujų reikšmių kūrimo link. Kūrinys pristatomas kaip nevienareikšmis, turintis daugybę prasmių, kurių konstruktai yra socialinė, politinė, ekonominė, kultūrinė aplinka. Meno kūrinys čia suvokiamas kaip dabartinio gyvenimo atspindys, o pačios kultūros ribos yra itin išplečiamos tam, kad ji būtų pasiekiama kiekvienam.

Įvairios edukacinės programos, tokios kaip ekskursijos, simpoziumai, filmai, kūrybinės dirbtuvės, padeda jų dalyviams susipažinti su meno istorija ar konkrečia meno šaka ir, svarbiausia, suteikia jiems galimybę išlaisvinti savo kūrybinius gebėjimus. Toks išlaisvinimas labiausiai pasireiškia kūrybinėse dirbtuvėse. Būtent jose edukacijų dalyviai gali tiesiogiai, per praktines užduotis, susipažinti su konkrečioms meno šakoms būdingomis technologijomis ir jas naudoti saviraiškai.

Tokios edukacijos, nukreiptos į vaikų, suaugusiųjų, senjorų, o ypač – į mišrias grupes, suteikia galimybę jų dalyviams suvokti savo kūrybinį potencialą ir, kas ne mažiau svarbu, to individualaus kūrybinio potencialo vaidmenį bendruomenėje.

Šiuo metu įvairios kultūros organizacijos vis dažniau lankytojams pateikia edukacijos programas, kurias sudaro praktinė ir kūrybinė veikla. Tokią kūrybinės edukacijos programą pasitelkė ir "Kultūros kiemas".

Vienas pagrindinių projekto "Mozaikos tiltas" tikslų buvo sudaryti sąlygas visoms visuomenės grupėms pažadinti poreikį kurti ir išmokyti įgyvendinti savo kūrybinius sumanymus pasitelkiant mozaikos techniką. Šis projektas sujungė vietos bendruomenes iš keturių savivaldybių ir keturių skirtingų institucijų.

Prisiliesti prie senojo meno

Mozaika, kaip meno šaka, turi solidžią istoriją – pirmosios mozaikos kurtos dar Egipto ir Meksikos civilizacijose.

Laikui bėgant, krikščioniškos Bizantijos imperijos egzistavimo metais (apie 500 m. po Kr. ir vėliau), išsivystė naujas, Rytų įkvėptas, mozaikų dizainas. Mozaikos menas dažnai sietinas su prabanga, tereikia tik pamatyti įvairių didikų rezidencijas arba sakralinius pastatus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių