S. Kairys siūlo stabdyti Rusijos narystę UNESCO programose ir komitetuose

  • Teksto dydis:

Kultūros ministras Simonas Kairys paragino UNESCO generalinę direktorę Audrey Azoulay (Odri Azulė) stabdyti Rusijos dalyvavimą organizacijos komitetuose ir programose bei įvertinti Ukrainos paveldui karo veiksmais daromą žalą.

Kaip ketvirtadienį pranešė Kultūros ministerija, S. Kairys taip pat teigia, kad Ukrainos paveldą niokojanti Rusija negali pirmininkauti Pasaulio paveldo komiteto sesijai ir ši neturėtų vykti Rusijos mieste Kazanėje.

„Ukrainos kultūros ministras Oleksandras Tkačenko, su kuriuo nuolat palaikau ryšį, praneša apie milžiniškus nuostolius Ukrainos kultūros paveldui. Šalyje jau sugriauta mažiausiai 20 šventovių, tarp jų – ir tokie unikalūs istoriniai pastatai kaip XI–XII a. šv. Elijo bažnyčia Černihove“, – pranešime cituojamas kultūros ministras.

Anot jo, siaubingos karo pasekmės ištiko ir Ukrainos muziejus, bibliotekas, teatrus ir kitas kultūros bei meno įstaigas.

„Privalome suvokti milžinišką šio karo žalą užpultos šalies kultūros paveldui ir neužsimerkti prieš barbarišką agresoriaus elgesį“, – teigia S. Kairys.

Simonas Kairys. D. Labučio / ELTOS nuotr.

Šią savaitę UNESCO vadovybei išsiųstame laiške ministras S. Kairys ragina keisti suplanuotą šią vasarą turinčios įvykti Pasaulio paveldo komiteto sesijos vietą ir neberengti jos Kazanėje, o Rusiją nušalinti nuo pirmininkavimo.

Jis taip pat ragina sustabdyti Rusijos narystę UNESCO kultūros, švietimo ir informavimo politikos komitetuose bei programose.

„Ukrainai šiuo metu gyvybiškai reikia visokeriopos mūsų pagalbos. Būtina įvertinti Ukrainos kultūros paveldui padarytą žalą, sutelkti visus įmanomus finansinės bei techninės tarptautinės pagalbos įrankius, užtikrinti žurnalistų Ukrainoje saugumą“, – teigia S. Kairys.

„Tačiau to nepakanka – privalome priimti atitinkamus sprendimus ir agresoriaus atžvilgiu. Tai, ką užpultoje šalyje daro Putino režimas, yra visiška priešingybė UNESCO puoselėjamoms vertybėms ir tikslams“, – pabrėžia jis.

Rusijos invazija į Ukrainą prasidėjo vasario 24-ąją. Nuo to laiko pasaulio šalys ir organizacijos jai ėmė taikyti įvairias sankcijas.


Šiame straipsnyje: Simonas KairysRusijakaras Ukrainojesankcijos RusijaiUNESCO

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių