K. Vildžiūno filmas „Senekos diena“ sieks „Oskaro“

  • Teksto dydis:

Režisieriaus Kristijono Vildžiūno juosta „Senekos diena“ išrinkta Lietuvos pretendente į kandidatus „Oskarui“ geriausio filmo užsienio kalba kategorijoje.

Kino tarybos narė ir atrankos komisijos pirmininkė Rasa Paukštytė BNS sakė, kad iš viso šio įvertinimo šiemet siekė du filmai.

„Balsavimas buvo slaptas ir vienintelis dalykas, ką galėčiau pasakyti, tai bendra nuostata – komisija visų pirma manė, kad filmas turi būti profesionalus ir nešti žinią apie Lietuvos kino industriją, jos pajėgumus, galimybes. Tokios buvo išankstinės nuostatos, o balsuodami kiekvienas turėjome savo motyvus. Penki žmonės balsavo už „Senekos dieną“, du komisijos nariai dėl skirtingų priežasčių susilaikė“, – sakė kino kritikė.

„Kitas pretendentas nesurinko nė vieno balso, bet iš korektiškumo mes neskelbiame, koks tai filmas“, – pridūrė ji.

R.Paukštytė prisipažino tolesnėje atrankoje daug iš lietuviško filmo nesitikinti.

„Svarbu dalyvauti, mes į „Oskarus“ žiūrime tiesiog kaip į dalyvavimą žaidime. Visgi labai maža ta mūsų industrija, svarbu, kad vykstų procesas“, – sakė Kino tarybos narė.

Pirmieji Lietuvos pretendento į kandidatą „Oskarui“ geriausio filmo užsienio kalba kategorijoje rinkimai įvyko 2006-aisiais. Komiteto sprendimu buvo išrinktas Arūno Matelio dokumentinis filmas „Prieš parskrendant į Žemę“. 2008-aisiais daugiausiai komiteto balsų pelnė Mario Martinsono drama „Nereikalingi žmonės“, 2009-aisiais – Gyčio Lukšo  juosta „Duburys“, 2011-aisiais – K.Vildžiūno filmas „Kai apkabinsiu tave“, 2012-aisiais dokumentinis Audriaus Stonio filmas „Raminas“, 2013 metais – Giedrės Beinoriūtės dokumentinis filmas „Pokalbiai rimtomis temomis“, 2014 metais – Igno Jonyno filmas „Lošėjas”, o 2015-aisiais – Alantės Kavaitės filmas „Sangailės vasara”.

„Senekos diena“ yra ketvirtas ilgametražis vaidybinis režisieriaus K.Vildžiūno filmas.

Filme vaidina aktoriai Dainius Gavenonis, Elžbieta Latėnaitė, Marijus Mažūnas, Ina Marija Bartaitė, Arūnas Storpirštis, Arūnas Sakalauskas, Vesta Grabštaitė.

Filmo premjera Lietuvoje numatoma rugsėjo 30 dieną.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių