Jaunuolių pilietiškumą skatins novatoriškas dokumentinio kino edukacijos projektas

  • Teksto dydis:

Ne vienerius metus dokumentinį kiną į mokyklas nešantis festivalis „Nepatogus kinas“ pradeda įgyvendinti pilotinį pedagogų profesinės kvalifikacijos kėlimo projektą. Dokumentinių filmų pagrindu sukurta mokymų programa pilietinio ugdymo lauke dirbantiems pedagogams suteiks žinių ir praktinių įrankių, padedančių įtraukti moksleivius į vietos bendruomenei svarbių socialinių problemų sprendimus.

„Filmai šiandien yra viena populiariausių jaunų žmonių laisvalaikio leidimo formų. Ne vienerius metus rodydami dokumentinius filmus jaunuoliams „Nepatogaus kino“ festivalyje pastebėjome, kad juose pateikiamos tikrų žmonių istorijos gali būti įkvėpimo šaltinis ir impulsas veikti. Tačiau tuo pat metu mus nuolat supa ir manipuliatyvūs, propagandiniai vaizdai. Tad norint kiną naudoti ugdymo procese, šių dienų mokytojui ypatingai svarbu mokėti atsirinkti turinį, jį analizuoti ir metodiškai taikyti praktikoje.“ – sako „Nepatogaus kino“ vystomos edukacinės programos vadovė Indrė Maršantaitė.

Bandysime jaunuolius suvesti su visuomenininkais, ekspertais ir taip palydėti į aktyvų pilietišką veikimą.

Pasak jos, projekto veiklose dalyvaus ne tik 60 iš visos Lietuvos atrinktų pedagogų, tačiau taip pat bus įtraukti ir moksleiviai bei mokyklų bendruomenės. „Iš pradžių 60 atrinktų pilietinio ugdymo lauke dirbančių pedagogų dalyvaus Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos akredituotoje profesinės kvalifikacijos tobulinimo programoje. Įgiję teorinių žinių ir gavę nemokamą prieigą prie atrinktų dokumentinių filmų programos, mokytojai visus mokslo metus galės juos rodyti klasėse ir kartu aptarinėti su vaikais tokias svarbias temas kaip ekologija, savanorystė, kritinis medijų suvokimas, žmogaus teisių ir laisvių pagrindai – visa tai, kas sudaro šių dienų pilietiškumo kompetencijų pagrindą. Tačiau projekto rėmuose mes ne tik diskutuosime, bet ir padėsime moksleiviams veikti praktiškai savo mokyklos ar vietos bendruomenės lygmenyje“, – sako I. Maršantaitė.

Programos turinį parengė jungtinė ekspertų komanda, dirbdama su edukacinės internetinės filmų žiūrėjimo platformos „Nepatogaus kino klasė“ turiniu, o akreditacijos procesą įgyvendino daugiau kaip 20 metų patirtį švietimo tobulinime turintis projekto partneris Mokyklų tobulinimo centras. Pasak įstaigos ugdymo programų rengimo koordinatorės Justinos Šalnaitės-Gimžiūnienės, ši programa ypatinga ir tuo, jog yra orientuota į praktinį pilietiškumą. „Programa „Pilietiškumo atspindžiai dokumentiniam kine: nuo teorijos prie pokyčio bendruomenėje“ skirta aktyviam mokytojui, kuris ne tik nori pats gilintis į tokias temas kaip žmogaus teisės, medijų raštingumas, savanorystė, dalyvavimas bendruomenės gyvenime, bet ir nešti tą žinią mokiniams, parodyti jiems, kad jie gali aktyviai dalyvauti savo bendruomenės gyvenime, kad jie gali kurti naujas iniciatyvas, prisidėti prie problemų sprendimo“, – teigia J. Šalnaitė-Gimžiūnienė.

Projekto autorių teigimu, kiekviena mokykla, nusprendusi siųsti pedagogus į mokymus, vėliau visus mokslo metus gaus konsultacinį ekspertų ir mentorių palaikymą, o sėkmingiausiai pilietines iniciatyvas įgyvendinančios moksleivių grupės bus įvertintos. „Projekto tikslas padėti jaunuoliams rasti būdų, kaip būti pilietiškai aktyviems. Tad bet kokios jų iniciatyvos bus sveikintinos. Tačiau imantis tam tikrų veiklų gali prireikti ir pagalbos iš šalies, tad bandysime jaunuolius suvesti su visuomenininkais, ekspertais ir taip palydėti į aktyvų pilietišką veikimą. Na, o projekto pabaigoje pakviesime visus į „Nepatogaus kino“ metu vyksiantį iškilmingą padėkos vakarą, kur, tikimės, galėsime drauge pasidžiaugti nuveiktais darbais“, – sako I. Maršantaitė.

Iki gegužės 1 d. užpildžius dalyvio anketą (ją galima rasti čia ) projekto rengėjai atrinks 60 dalyvių iš skirtingų Lietuvos regionų mokyklų, prioritetą teikiant nutolusių miestų ir miestelių mokykloms. Atrinkti pedagogai bus pakviesti dalyvauti birželį–liepos pradžioje gyvai vyksiančiuose mokymuose, kuriuos lydės ir filmų žiūrėjimas nuotoliniu būdu bei virtualios konsultacijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių