- Šarūnė Kutinskaitė-Būdavienė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Leidinys: A. Kavaliauskaitė džiaugėsi, kad japonai Lietuvą galės pažinti per skonius.
-
Japonų lėkštėse – Lietuvos skonis
-
Japonų lėkštėse – Lietuvos skonis
-
Japonų lėkštėse – Lietuvos skonis
-
Japonų lėkštėse – Lietuvos skonis
-
Japonų lėkštėse – Lietuvos skonis
-
Japonų lėkštėse – Lietuvos skonis
-
Japonų lėkštėse – Lietuvos skonis
Tekančios Saulės šalyje išleistoje japonės Keiko Sasaki kulinarijos knygoje – pažintis su Baltijos šalių virtuvėmis. Lietuva pakvipo bulviniais blynais, šiuškėmis ir grybų sriuba.
Skanus pristatymas
Savaitei perkopus į antrą pusę, Jaukiuose namuose Šančiuose pakvipo lietuviškos virtuvės patiekalais, kurių vilionėms nepavyko atsispirti. Lino gaminių parduotuvėlės svečiai gurkšnojo spanguolių kisielių, laužė šviežutėlę duoną, o viešnios iš Japonijos noriai ragavo keptų baravykų, silkės ir kūčios.
„Tai yra grūdų patiekalas, skirtas protėvių vėlėms vaišinti. Į kūčią dėjau riešutų, saulėgrąžų, kviečių, kruopų, aguonų, džiovintų spanguolių ir šiek tiek medaus. Žinoma, galima apsieiti ir be jo. Minimalus saldumas jausis nuo uogų“, – pasėmęs kupiną šaukštą deserto kaunietis Žygimantas Vaičius juo pavaišino Japonijos ambasados Lietuvoje kultūros atašė Yuriką Kakami.
Japonų skaitytojams ir ragautojams skirtoje K. Sasaki knygoje, kurios pristatymui Jaukiuose namuose ir buvo surengta vakarienė, Žygimanto ruoštos kūčios recepto nėra, tačiau versdami knygos puslapius skaitytojai sužinos, kas yra vėdarai, kuo ypatingos dzūkiškos bandos ir kodėl lietuviai taip pamišę dėl šaltibarščių.
„Viskas prasidėjo nuo bičiulės Ayos Kimuros. Iš jos sužinojau, kad viena kulinarė ieško lietuvių ir latvių, nes nori rašyti kulinarijos knygą. Pakalbėjus su K. Sasaki, gimė mintis apsilankyti tų žmonių namuose, drauge su jais gaminti patiekalus, fotografuoti juos ir aprašyti receptūrą“, – kalbėjo Jaukių namų šeimininkė Asta Kavaliauskaitė, nemažai prisidėjusi prie knygos kūrybos proceso.
Patiko: knygos pristatyme dalyvavusias viešnias iš Japonijos sužavėjo Žygimanto ruošti patiekalai. / Justinos Lasauskaitės nuotr.
Susitikimai virtuvėse
Neseniai pasirodžiusiame leidinyje japonų kalba aprašomos trys Baltijos šalys. Kaip jau supratote, knyga ne apie Kauno pilį, Rygos senamiestį ar Toompea kalvą Taline, o apie gastronominius nuotykius, kuriuos autorė patyrė su trijų Baltijos valstybių žmonėmis. Taip knygos bendraautoriais tapo A. Kavaliauskaitė su namiškiais ir dar keli bičiuliai.
Vienas pirmųjų į savo namų virtuvę Keiko pakvietė Astos tėtis Viktoras. Jo čirškinti bulviniai blynai ir vištienos kepsnelis su daržovėmis keliavo į viešnios lėkštę, o patiekalų receptai – į jos knygą. Nors mėgsta eksperimentuoti ir išbandyti vis naujus patiekalus, Viktoras neslėpė, kad šie du jam pavyksta geriausiai, o ir knygos autorei jie labai patiko.
„Pamenu savo kulinarijos kelio pradžią. Pirmiausia bandžiau išvirti vištą. Žmonai išėjus į paskaitas, nusipirkau už rublį su kapeikomis. Nepagalvojau, kad prieš tai reikia išvalyti visus vidurius... antroji kulinarijos pamoka buvo labiau pasisekusi. Dalytei išvykus į kelionę, dukroms reikėjo kažką paruošti. Suraikiau daktarišką dešrą, pačirškinau bulves ir prašau – puikus patiekalas“, – bėgant metams, anot Viktoro, jo ranka įgudo, o ir akis tapo aštresnė.
Todėl dabar jam nereikia jokių receptų knygų. Labiausiai jis pasikliauja savo skonio receptoriais, o ne gramais ir mililitrais.
Justinos Lasauskaitės nuotr.
Ragavo dzūkiškų bandų
Vytauto Didžiojo universitete (VDU) Užsienio kalbų instituto direktorė dr. Teresė Ringailienė Keiko nusivežė į Dzūkiją. Merkinėje knygos autorė paragavo gardžiųjų dzūkiškų šiuškių sviesto padaže ir garsiųjų dzūkiškų bandų. Knygos autorei buvo įdomu stebėti, kaip krosnyje ant džiovintų kopūstų lapų kepamas bulvių tarkių blynas vėliau suplėšomas, sudedamas į molinį indą, užpilamas spirgučių padažu, grietine ir dar pusvalandžiui stumiamas į krosnį. Sužavėta galutinio rezultato Keiko buvo tikra, kad bulvinį blyną japonai galės išsikepti ir be krosnies, o spirgučius su grietine – pakeisti sūrio padažu.
Pažintis su Terese Keiko leido patirti ir gardžiausio „Medučio“ skonį, kurį juodvi iškepė Šilainių bibliotekoje. VDU dirbanti Veronika su šypsena prisiminė ne tik gamybos procesą, bet ir įspūdingą kepinio kelionę. Išvykęs iš Kauno, aplankęs Rygą, pagal močiutės receptą gamintas „Medutis“ buvo suvalgytas Taline, per Estijos nepriklausomybės dieną.
„Mano šviesaus atminimo močiutė kepė labai daug tortų. Aš pildavau miltus, maišydavau, plakdavau. Esu jai dėkinga, kad ji man leido viską daryti kartu su ja“, – į Jaukius namus atnešusi tokį patį „Medutį“, kokį skanavo Keiko, anglų kalbos specialistė T. Ringailienė kvietė įvertinti, kaip jai pavyko iškepti šį sykį.
Justinos Lasauskaitės nuotr.
Cepelinų nevirė
Kaunietė Lina Jurėnienė kulinarijos knygos autorei parodė, kaip ruošiami tradiciniai lietuvių Kūčių stalo gėrimai – avižų, spanguolių kisielius ir aguonpienis su kūčiukais. Žygimantas, kurio kulinariniais sugebėjimais knygos metu galėjo įsitikinti visi susirinkusieji, Keiko pavaišino vėdarais ir kremine grybų sriuba.
„Pagalvojau, kad cepelinais Keiko tikrai kas nors pavaišins, bulviniais blynais – irgi. Taip šovė mintis kepti vėdarus“, – prieš tai, anot Ž. Vaičiaus, jis paruošė tirštą grybų sriubą.
Į ją kaunietis dėjo ne tik pievagrybių, bet ir Lietuvos miškų karalių – baravykų.
„Keiko patiko. Be to, aptarėme visas galimas patiekalo improvizacijas, nes kai kai kurių produktų rasti Japonijoje yra sudėtinga“, – Ž. Vaičius leido suprasti, kad japoniški šaltibarščiai, net jei ir būtų rožinės spalvos, greičiausiai savo skoniu skirtųsi nuo pirmtakų.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Nenuspėjami (spalvų) signalai1
Yra asmenybių, kurias pristatant reikia sklandžiai sudėliotos ir pagyrimais išpuoštos įžangos. Ir yra, ar reikėtų sakyti – buvo, Auris (Aurijus) Radzevičius-Radzius (1965–2019 m). Asmenybė, kurios įprastai pristatyti nesinor...
-
Pirmoji Kaune Žaisloteka mini penktąjį gimtadienį ir kviečia į koncertą
Penktąjį gimtadienį šiemet mini pirmoji ir kol kas vienintelė Kaune Žaisloteka – žaislų biblioteka, iš kurios taip pat kaip knygas galima skolintis žaislus ir stalo žaidimus. Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos įkurt...
-
E. Astrauskė: kanklėmis galima groti roko ar metalo kūrinius2
„Kanklės yra unikalus instrumentas, galintis skambėti labai šiuolaikiškai“, – tikina kanklininkė Erika Astrauskė. Mokykloje pamėgusi šį tradicinį lietuvišką instrumentą, jauna muzikantė šiandien gr...
-
Aviatorių ambasadorė užpildo mūsų istorinės atminties spragas1
Naujoje kaunietės Irenos Žukauskaitės-Jacevičienės knygoje „Atlanto nugalėtojo dukra“ autorė pateikia daugybę primirštų istorinių faktų apie Stepono Dariaus šeimą per sodrų lakūno dukters Nijolės portretą. ...
-
„SEL“ apie planuojamą koncertą Kaune: bus panašu į pasaką17
Vos spėjęs pasidžiaugti rekordiniais koncertais Kauno Dariaus ir Girėno stadione bei Klaipėdos „Švyturio“ arenoje, Egidijus Dragūnas skelbia apie dar vieną planuojamą įspūdingą šou. Jam pasiruošti grupė „SEL&l...
-
G. Vuillard’o laiškai amžininkams ir paleolito žmogui
Prieš dešimtis tūkstančių metų gyvenusių žmonių sukurtas menas – daugiau nei tik estetinę prasmę turintys objektai. Šios žinutės iš praeities, pasakojančios apie tolimus laikus, jais gyvenusius protėvius ir gamt...
-
Pažaislio muzikos festivalio pranašai
Vos prieš keletą mėnesių atsisveikinęs Pažaislio muzikos festivalis jau skelbia būsimų metų naujienas. 29-ąjį kartą vyksiančio festivalio trijų didžiųjų koncertų programose – Lietuvoje retai skambančios operos, publikai gerai pa...
-
Šeštadienį Kaune – bliuzo šventė5
„Kaunas Blues“ festivalis, įvykęs spalio 6/7 dienomis, padovanojo tikrą šventę žmonėms ir Kaunui. Dar neatslūgus įspūdžiams, festivalis grįžta su šventiniu bliuzu – Kauno sporto halėje pasirodys amerikietiško...
-
Pabėgimas iš IX forto: drąsa ir amžini košmarai17
1943 m. gruodžio 25-ąją tamsos ir sniego priedangoje 64 kalinių grupė pabėgo iš Kauno IX forto. Deja, laisvė laukė tik nedaugelio. IX forto patirtys lydėjo juos visą likusį gyvenimą. ...
-
Pažaislio muzikos festivalis skelbia didžiųjų koncertų programas2
Dvidešimt devintasis Pažaislio muzikos festivalis skelbia trijų didžiųjų koncertų programas, kuriose Lietuvoje retai skambančios operos, publikai gerai pažįstami Lietuvos operos solistai ir pirmą kartą Baltijos šalyse koncertuosianti p...