Filmas „Sangailės vasara” Lietuvoje sutiktas emocingai

  • Teksto dydis:

Prestižiniame „Sundance” kino festivalyje už režisūrą apdovanotam filmui “Sangailės vasara” pirmieji Lietuvos žiūrovai plojo ir šaukė “bravo”.

Tokią progą įvertinti plačiai apkalbėtą Prancūzijos lietuvės Alantės Kavaitės filmą vakar turėjo festivalio “Kino pavasaris” žiūrovai.

“Norėjau sukurti šviesų filmą apie paauglystę. Tokį, kokį pati būčiau norėjusi pamatyti tokio amžiaus”, – sakė režisierė Alantė Kavaitė, po seanso bendravusi su žiūrovais.

Režisierė nesureikšmina, kad meilės santykiai filme vystosi tarp merginų – tai pasakojimas, kaip vienas žmogus padeda kitam išsilaisvinti iš savo baimių, atskleisti savo vidinį potencialą. Jausmingame filme savo gyvenimo etapus atpažins tiek bręstantys jauni žmonės, tiek suaugusieji.

Režisierė prisipažino, kad kurdama scenarijų galvojo ir apie savo patirtus sunkumus tokiame amžiuje. “Dabar, kai praėjo daug metų, galių per atsumą apie tai kalbėti. Pastaruoju metu daug dirbau su paaugliais, mačiau jų užsidegusius žvilgsnius, kurie vėliau gyvenime pranyksta. Norėjosi tą etapą atskleisti filme. Parodyti, kad tokiame amžiuje, kai turime daug vidinių problemų, kartais padrąsinimui užtenka artimo ir supratingo žvilgsnio, paėmimo už rankos”, - sakė režisierė.

Filmas “Sangailės vasara” pasakoja apie dvi paaugles mergaites (akt. Aistė Diržiūtė ir Julija Steponaitytė) – jų išgyvenimus brandos periodu, seksualumo ieškojimus ir savo baimių įveikimą. Filmas labai vizualus, jame užfiksuoti ir kvapą gniaužiantys akrobatiniai lėktuvų manevrai, kuriuos atliko pasaulio akrobatinio skraidymo čempionas Jurgis Kairys.

Apie atviras meilės scenas, kuriose reikėjo apsinuoginti, žiūrovai smalsavo ir išskiriniame seanse dalyvavusių pagrindinių aktorių - Julijos Steponaitytės ir Aistės Diržiūtės. Merginos atskleidė, kad viena kitą seniai pažįsta ir tas ryšys joms padėjo vaidinti. “Pažįstame viena kitą nuo 13 metų. Susipažinome internetu, susirašinėjome, viena pas kitą svečiavomės. Po to bendravimas nutrūko. Vėl susitikome netikėtai, filmo aktorių atrankoje”, – pasakojo abi merginos.

Užsienyje įvertintas filmas “Sangailės vasara” Lietuvoje parodytas pirmą kartą. Jis varžosi “Kino pavasario” – konkursinėje  programoje “Nauja Europa - nauji vardai”, kartu su kitais 10 filmų  iš Rytų ir Centrinės Europos.

Viena iš filmo prodiuserių Živilė Gallego atskleidė, kad visi norintys spės pamatyti filmą šiek tiek vėliau  vasaros pabaigoje įvyks nacionalinė “Sangailės vasara” premjera. “Džiaugiamės, kad lietuviškas filmas dalyvauja “Kino pavasario” konkursinėje programoje ir varžosi su kitais  Centrinės ir Rytų Europos filmais. Visgi, svarbiausia akimirka laukia ateityje, kai filmą galės pamatyti ir įvertinti plačioji Lietuvos publika”, – sako ji.

Su filmu dirba ir tarptautinis distributorius, tad  “Sangailės vasara” tuo pačiu metu keliaus po užsienio šalis. Lietuvoje nufilmuotą istoriją bei mūsų aktorių vaidybą išvys didelė Europos ir Amerikos auditorija.

Filmas “Sangailės vasara” jau pagarsėjo tarptautinėje arenoje: šių metų vasarį atnešė režisierei Alantei Kavaitei prizą prestižiniame “Sundance” kino festivalyje JAV. Filmas taip pat buvo rodomas Berlinalėje, “Panorama” programoje.  Taip pat tarptautinio dėmesio sulaukė filmo aktorė Aistė Diržiūtė – ji tapo finalininke kylančių Europos žvaigždžių “Shooting Stars” konkurse ir Berlyne atsiėmė prizą iš garsios aktorės Natalie Portman rankų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių