Biržų pilis saugo meilės ir ištikimybės legendą

  • Teksto dydis:

Žmones visada viliojo legendos, o ypač – susijusios su meile. Artėjant Šv. Valentino dienai norisi pasižvalgyti po Lietuvą ir paieškoti ypatingų vietų? Galime pasufleruoti – vienintelė Lietuvoje bastioninio tipo tvirtovė ir geriausiai išlikusi pilis Šiaurės Rytų Lietuvoje – Biržų pilis – saugo legendą, apie kurią išgirdus norisi tikėti meile.

Pasakojama, kad garsiosios tvirtovės sienos saugo kraupią jos ilgaamžiškumo paslaptį – Biržus valdęs Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kariuomenės vadas, žymusis karvedys Kristupas Radvila Perkūnas įsakęs pastatyti pilį. Jau baigdavo pilį statyti, bet vienas ir tas pats pietryčių pilies kampas imdavo ir sugriūdavo. Kelis kartus tą kampą atstatė, bet šis netrukus vėl nuvirsdavo tarsi užkerėtas.

Pilies statytojai nutarė kreiptis patarimo į vieną atsiskyrėlį, tėvų papročiu tebegarbinusį Perkūną. Senolis patarė esant mėnulio pilnačiai sustabdyti iš bažnyčios namo grįžtančių jaunavedžių porą ir atvesti prie užkeikto pilies kampo. Jei jaunasis tėvynės labui laisva valia sutiks būti tame kampe užmūrytas ir jei jaunoji nuo savo vyro nesiskirs, užmūryti į sieną juos abu.

Nežinia kiek tiesos toje legendoje, bet pilis tuoj skaičiuos jau 500 metus, o pietrytinis kampas, kuris laikomas meilės ir ištikimybės simboliu, niekada negriuvo.

Po 14 metų statybų Biržuose atsirado didžiulė gynybinė tvirtovė su puošniais reprezentaciniais rūmais, evangelikų reformatų bažnyčia, nuo priešų saugoma aukštų pylimų, griovių su vandeniu. Joje buvo kareivinės, maisto sandėliai ir didžiulis arsenalas, beveik nenusileidęs karališkajai Krokuvos ginklinei.

Biržų pilis buvo vienas svarbiausių Lietuvos gynybinių punktų kovojant su Rusija ir Švedija. Ne kartą ją nuniokojo priešai, bet Radvilos ją vis atstatydavo, tobulino ir plėtė.

XVIII a. pradžioje pilį išsprogdino besitraukianti švedų kariuomenė. Pilis pradėta tvarkyti 1978 – 1988 metais. Pastaraisiais metais piliai gražinti investuota 1,67 mln Eur iš 2007 – 2013 metų finansavimo laikotarpio Europos Sąjungos struktūrinių fondų.

Panaudojus ES paramą sutvirtinti rūmų pamatai ir perdangos, atnaujintas fasadas, pakeisti langai, taip pat už ES lėšas atstatomas pilies arsenalo pastatas.

Mūsų dienomis meilės ir ištikimybės legendos lydimoje pilyje galima susisaistyti santuokos įžadais ir pajusti renesanso epochos dvasią.

Biržų pilis – svarbiausias Biržų kultūros centras. Čia įsikūręs Biržų krašto muziejus „Sėla“, rajono viešoji biblioteka. Muziejuje veikia nuolatinės proistorės, etnografijos, religijos, miesto jį valdžiusių kunigaikščių Radvilų istorijos ekspozicijos. Vienas vertingiausių jo eksponatų – vienintelis žinomas išlikęs garsaus XVII a. karo inžinieriaus, kartografo, dailininko J.N. Naronskio nubraižytas Biržų kunigaikštystės žemėlapis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių