Berlyno muziejus sugrąžino nacių konfiskuotą meno kūrinį jo savininkų įpėdiniams

  • Teksto dydis:

Berlyno Bodės muziejus pirmadienį pranešė, kad oficialiai atkūrė nuosavybės teises į vieną XV amžiaus medinę skulptūrą jos buvusių savininkų - nuo nacių režimo pabėgusios žydų poros - įpėdiniams.

Savo ruožtu įpėdiniai sutiko Bodės parduoti muziejui už neskelbiamą kainą šį viduramžių meno kūrinį – „Trys angelai su kūdikėliu Jėzumi“. Taigi, muziejus toliau jį laikys savo kolekcijoje.

Šis susitarimas reiškia „neteisybės ištaisymą“, sakė Berlyno valstybinių muziejų vadovas Michaelis Eissenhaueris (Michaelis Eizenhaueris). Jis padėkojo skulptūros paveldėtojams už „didingą gestą“, dėl kurio šis neįkainojamas eksponatas liks ir toliau prieinamas visuomenei.

Itin meistriškai išdrožta 25 centimetrų aukščio medinė skulptūra buvo sukurta maždaug 1430 metais. Ji vaizduoja tris skriejančius angelus tarp debesų, laikančius drobę, kurioje guli miegantis kūdikėlis Jėzus.

Anksčiau ši skulptūra priklausė žydų pramoninko Ernsto Saulmanno (Ernsto Zaulmano) ir jo žmonos Agathe (Agatės), kuri buvo viena pirmųjų to meto lėktuvus pilotavusių moterų, privačiai kolekcijai. 

Adolfo Hitlerio vadovaujamiems naciams pradėjus antisemitinę kampaniją, pora 1935 metais pabėgo iš šalies į Italiją.

Naciai konfiskavo jų turtą, įskaitant žemes, įmones, medvilnės fabriką, privačią biblioteką, meno kolekciją ir Agathe lėktuvą.

1936 metais Miunchene vykusiame aukcione buvo parduota daugiau nei 100 Saulmannams priklausiusių meno kūrinių.

Iš Italijos Saulmannai 1938 metais persikėlė į Prancūziją, į kurią naciai įsiveržė po dvejų metų.

Prancūzijoje pora pateko į Giurso koncentracijos stovyklą. Ten labai pablogėjo Ernsto Saulmanno sveikata. Jis mirė 1946-aisiais, praėjus metams po karo pabaigos.

Agathe po patirtų išgyvenimų susirgo depresija ir 1951 metais nusižudė.

Pastaraisiais metais jų palikuonių pasamdytiems ekspertams pavyko pavyko nustatyti šeimai priklausiusių 11 meno kūrinių buvimo vietą. Jie buvo rasti penkiuose Vokietijos muziejuose ir trijose privačiose kolekcijose užsienyje.

„Mano šeimai pavyko pasiekti vienokius ar kitokius susitarimus su visomis šiomis institucijoms ir kolekcininkais“, - per spaudos konferenciją sakė vienas iš paveldėtojų Felixas de Marezas Oyensas (Feliksas de Marez Ojenas).

„Tačiau Bodės muziejus yra vienintelė institucija, kuri atliko nepriklausomą tyrimą ir gavusi rezultatus pati į mus kreipėsi“, - kalbėjo jis.

„Esu įsitikinęs, kad Ernstas ir Agathe Saulmannai būtų pasveikinę šį susitarimą“, - tvardydamas ašaras pridūrė poros palikuonis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pensininkas

Pensininkas portretas
Vokietiją niekada neištaisys jų tautos padarytą žalą ,žydų tautybės ,bei kitų tautybių žmonėms.Tai kas buvo per karą,nepateisinama ir labai keista, kad vos ne visa vokietija palaikė savo šizofreniją sergantį vadą Hitlerį.Jis juk ligonis buvo.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių