Z.Baumanas: sunku būti žmogumi šiandien

Praėjus šiek tiek daugiau nei dvejiems metams, į Kauną sugrįžo sociologijos guru Zygmuntas Baumanas. Kaip ir pridera filosofui, profesorius pasirodė novatoriškai – nauja būties forma: skaitmeniniu būdu.

Kerintis Z.Baumanas

Kauniečiai tapo vienais iš pirmųjų, kurie turėjo galimybę dalyvauti „Sunku būti žmogumi šiandien“ filmo peržiūroje ir diskusijoje su jo autoriais apie gyvąjį šių dienų sociologijos klasiką.

2009 m. filmo prodiuseris Grzegorzas Lepiarzas aplankė profesorių jo namuose Anglijoje, kad padarytų Z.Baumano portretinę nuotrauką. Kūrėją iškart sužavėjo nuo Z.Baumano sklindanti vidinė šiluma, jo asmenybės gilumas, išmintis ir charizma. Taip atsirado idėja, kuri po dvejų metų virto kūnu.
Per kūrybinį procesą G.Lepiarzas ir režisierius Bartekas Dziadoszas keliavo su filosofu į jo skaitomas paskaitas Lietuvoje, Ispanijoje, Austrijoje, Slovakijoje, Vokietijoje ir Lenkijoje. Filmas – tai ne tik profesoriaus skaitomų paskaitų akimirkos, bet ir neformalūs interviu, Z.Baumano kolegų, bendraminčių, draugų, giminių refleksijos.


Pernai Lietuvoje savo paskaitas skaitęs profesorius sulaukė anšlago, todėl ne mažesnio susidomėjimo galima buvo laukti ir per jo filmo peržiūrą. Kaip teigia filmo režisierius B.Dziadoszas, Z.Baumanu žavimasi ne tik gimtojoje Lenkijoje, kurioje jis tapęs nacionaliniu herojumi, bet ir Jungtinėje Karalystėje, Italijoje ir net tolimojoje Brazilijoje. Tuo įsitikinti leidžia užfiksuoti filmo momentai, kuriuose susitikimo su profesoriumi laukia minios žmonių su fotoaparatais rankose ir spindinčiomis akimis. Niekada nepagalvotum, kad tie žmonės trokšta išgirsti mokslininką, o ne pasaulinio garso roko grupę.

Anot filmo pristatyme dalyvavusio profesoriaus Leonido Donskio, Z.Baumanas yra toks populiarus ne vien todėl, kad yra puikus teoretikas. Z.Baumanas turi nenusakomai stiprų juslumą, jis kiekvieną dieną tiria gyvenimą, o šis egzaminuoja jo teorijas. Gyvenimas tampa sociologijos dalimi, kaip sociologija tampa gyvenimo dalimi. Pasak L.Donskio, daugelis mokslininkų nutolsta nuo visuomenės arba, kitaip sakant, išlaiko tam tikrą distanciją. Mes juos įsivaizduojame sėdinčius apsivertusius knygomis ir bendraujančius su savo kolegomis. To tikrai negalima pritaikyti Z.Baumanui. Profesorius visada yra gyvenimo centre, todėl jis taip puikiai gali nuspėti ateitį ir analizuoti dabartį.

Gyvenimo neužtikrintumas
Kaip pastebi profesorius L.Donskis, šis filmas yra apie gyvenimą, ir to negalima nuginčyti. Viename iš filmo epizodų Z. Baumanas vaizduojamas kaip šeimos žmogus. Profesoriaus dukra, sėdėdama su tėvu kavinėje, dalijasi vaikystės atsiminimais, kuriuose jai, penkiametei mergaitei, leidžiama pabandyti rūkyti cigarą ir taip atbaidoma nuo rūkymo.



Kitame epizode Z.Baumanas atskleidžiamas jau kaip sociologijos genijus: britų politologas Nealas Lawsonas dėsto, kad Z.Baumanas mums pasako visą tiesą, kuri dažniausiai yra liūdnas ir gana desperatiškas, bet tikslus mūsų pasaulio atvaizdavimas. Tokiu metodu filmo režisierius stengiasi sulieti Z.Baumano sociologiją su asmeninėmis jo gyvenimo linijomis, iliustracijoms pasitelkdamas nepakartojamus Europos vaizdus.

„Sunku būti žmogumi šiandien“ filmo kūrėjai kaip pagrindinę temą išskiria Z.Baumano žmogaus neužtikrintumo teoriją. Anot paties profesoriaus, mes dabar bijome ne neužtikrintumo ir nepastovumo, o suvokimo, kad neužtikrintumas atėjo čia ilgam. Šis terminas susideda iš nemokšiškumo ir bejėgiškumo.

Nemokšiškumas neleidžia suprasti situacijos, o jei net ją suprastume, bejėgiškumas nesuteikia įrankių jai suvaldyti. Galiausiai kiekvienas iš mūsų imasi ieškoti individualių sprendimų socialiai sukurtoms problemoms spręsti. Žinoma, su neužtikrintumu kartu seka ir globalizacijos, žmogaus identiteto nesaugumo, vartotojiškos visuomenės problemos.

Filme nesurasite visų atsakymų į profesoriaus iškeltus klausimus. Jie ne tik netilptų į pilnametražį filmą: vienam atsakymui greičiausiai neužtektų net kelių kino juostų. Pamačius šį kūrinį, galima pajusti profesoriaus genialumą ir sklindančią kerinčią energiją. Tai filmas apie gyvenimą, nes sociologija tapo jo dalimi, o gyvenimas – jos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių